Jump to content

savjeti i pomoć pri učenju


SPQR

Preporučene objave

kako je i nama koji smo položili legalis bio od neprocjenjive pomoći mislim da je potrebno vratiti dug legalisu na način da pomognemo onima koji tek dolaze ka nezaboravnom iskustvu zvanom polaganje pravosudnog ispita.

najprije se dobro informirajte o izvorima literature koju će te koristiti prilikom učenja jer se može desiti da puno vremena utrošite na tkz. "krivo učenje# onoga što je nepotrebno ili je previše pa onda nemate vremena za najvažnije a to je obzirom na kvantum materije ponavljanje što više puta jer iako vam se čini da znate to je potrebno u ključnom času i reproducirati.Izbjegavajte upravo stoga učiti "napamet" te probajte razumijevati i koristite stručne termine jer će te lakše i brže razumjeti kada budete ponavljali i prilikom polaganja biti će puno bolji dojam.Preporučam gradjansko vedriš-klarić po mom mišljenju neophodan, gpp koristiti zpp i djelomično skriptu za pitanja poput stupnjevita tužba,vrste kompenzacija,razlika izmedju presuda ogluha,izostanak,...,žalba na rješenje,razlika red. i izvan.plijek, umetnuti odmah u zakon na odgovarajućem mjestu listove iz skripti,nadalje kazneno materijalno zakon i svakako skripta garačić ali i druge skripte nedovoljan zakon, zkp - zakon ali kao i zpp

odredjena pitanja iz skripte umetnuti u zakon na odg. mjesto ( pretraga kada moraju svjedoci biti nazočni,računanje rokova razlika na sate i dane,razlika pritvorskih osnova,što je uvjet a što osnova za pritvor,razlika izmedju ipl, razlika izmedju žalbe na rješenje i žalbe na presudu i slično ) organizacija pravosudja po zakonima ne skripta,trgovačko može i skripta,obiteljsko zakon.zkp za ovu namjenu skripta sa pravokutnika 240 str. odlično objašnjeno.na kraju opet isto što više puta ponavljati i dok učite isti predmet vraćati se na prijedjeno gradivo.pitanja pročitati prije učenja, vrlo korisno zbog značaja usmjeravanja pažnje.sretno svima i s puno vjere u sebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav svim kolegama, ma gdje bili!

 

Ja se upravo spremam učiti za pravosudni ispit,planiram početi od 01.12. i imam ravno 80 dana za učenje (ako zapne, šef mi je doduše obećao produžiti rok). Svi dosadašnji savjeti mi se čine vrlo korisnima, posebno ovaj potonji, pa svima lijepo zahvaljujem, al nekako me izgriza crv sumnje iako mi kolege s posla kažu da se bezveze grizem. Naime, ni tih 80 dana ne čini mi se približno dovoljnim, jer sam upravo skupio svu literaturu i to mi se sve čini nepreglednim i nemogućim. Zašto? Pa zadnja 3 mjeseca sam, opreza radi, poslije posla i vikendom ko lud stao učit 3 glavna zakona: ZPP, ZOO i ZV.Mogu reći da sam ih stvarno detaljno i s razumijevanjem prošao i naučio,čisto zato da me ne uhvati panika kad stvarno počnem, da barem ta 3 zakona skinem s leđa. No, to me samo dodatno obeshrabrilo. Zašto? Zato što sam shvatio da te zakone treba neprestano ponavljati i ponavljati i ponavljati, a što detaljnije učiš, više si pitanja postavljaš, pa tražiš po praksi, literaturi i sl., do u nepregled. Ja mislim da je to jedini način učenja prava, al mi se čini da je to potpuno pogrešan pristup učenju gradiva za pravosudni. Ako ustrajem pri takvom učenju, ne samo da ću se potpuno pogubit, nego i poludjet.

 

Stoga, molim iskusnije kolege da mi odgovore je li to moje paničarenje privid,ili sam pogrešno pristupio učenju. Prema onome što pričaju, stvari treba znati jako detaljno i dobro. I po pitanjima vidim da je tako. Učim s razumijevanjem, al svako skraćivanje bitnoga čini mi se ko bubetanje, a to opet nije svrha učenja. Ne govorim tu o tehničkim zakonima, već o velikim i bitnim zakonima (samo npr. cijelo kazneno). Imam pomalo nesretan sustav učenja da previše detaljiziram i analiziram,i sve mi je u ponavljanju. Tko će to sve isponavljati?????!!!!! :misli:

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eh da, kako naučiti pravosudni. I koliko dugo. Netko ima u potpisu "uči dok ti se ne smuči, onda opet uči".

Ili uči dok ne naučiš.

 

Postavljač teme mi je ukrao misao - PONAVLJANJE!!!!!! i ništa drugo nego ponavljanje, i opet i opet, po sto puta ako treba.

Ja sam imao oko 3 mjeseca, bilo je tu i potrošenih dana, ali taj period je nekako optimalan. Sve preko toga, iako lijepo zvuči, postane mučenje jer vam se zgadi knjiga, soba, stol, papiri, kemijske, olovke, klamerica, post-iti, ma sve, zgadi vam se i stalnu njuškati po legalisu.

 

Moja formula za uspjeh (uz popravak GP-a) je bila;

GP-Vedriš Klarić

GPP-samo zakon, ali dosta toga mi je već zbog prakse bilo u glavi

KZ - zakon + skripta garačić

KPP - priznajem, provukao sam se malo kod Raše, najteže za učiti od svih, kombinacija svega i svačega

Obiteljsko - samo zakon

Radno - samo zakon

Upravno - skripta 48 str, ali sad se mijenja pa ne znam

Trgovačko - knjiga od Petrovića, uz značajna kraćenja

Ustav i org.prav - dvije skripte od po 30-tak stranica.

 

I nemojte šiziti kad vidite da vam ništa nije ostalo u glavi, posve normalan osjećaj koji me je pratio do pred zadnjih nekoliko tjedana. Ono, vidiš potcrtanu knjigu i pitaš se; pa kako sad to, kupio sam je novu.

Ponavljajte gdje stignete, kad idete tramvajem vrtite neke banalnosti (ustav, neke stvari iz radnog, obiteljskog i sl).

 

Što se tiče detalja; i mene je hvatala panika kad bih pročitao neka pitanja, ono, prstom u gov...

Ali to su vam uglavnom potpitanja koja dođu nakon razgovora o nečemu. Znači, ide glavno pitanje i onda ispitivač uz neke svoje komentare širi temu i tako se dotaknete svega i svačega.

 

Bez panike, ali i bez pretjeranog opuštanja.

 

Meni je malo i neugodno sad dijeliti savjete kad nisam imao pismeni kao sada, i jer sam imao pravo na popravak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija