Jump to content

eksproprijacija


ivanaidele

Preporučene objave

Suprugov djed i nekoliko drugih osoba je prisilno iseljeno 1957. god. sa svojih imanja i u zamjenu im je data zemlja i nekretnine na drugoj lokaciji za koju se tadašnja općina obvezala napraviti uknjižbu vlasništva na njihova imena. Međutim,to nije napravljeno i sad smo podignuli tužbu protiv grada da bismo se mogli uknjižiti kao vlasnici na kuću. Sud je napravio uviđaj na licu mjesta i vještak je izjavio da je tužbeni zahtjev osnovan,opisao činjenično stanje itd. Grad je usmeno pristao da nam prizna vlasništvo no traže da ih se ne tereti za troškove nastale tužbom. Da li mi moramo pristati na to da ne tražimo da oni plate troškove i dal bi na ishod tužbe utjecalo da ipak tražimo troškove? S obzirom na postojanje još jednog ugovora u kojem piše da je općina dužna održavati date nekretnine dok se ne zaključi prvi ugovor,o eksproprijaciji,odnosno dok se ne uknjiže novi vlasnici da li bi mi mogli tužiti grad (općinu) za nekakvu naknadu zbog neodržavanja prošlih 50 godina? Molim Vas za pomoć i savjet i unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije svega ekspropriacija (izvlaštenje) nije postojala, osim nacionalizacije, podredno podruštvovljena (mislim te godine) eventualno nekakav društveni akt ondašnje vlasti, koji bi bilo uputno da ste i naveli.

 

Drugo općina im je mogla dati samo na korištenje gospodarske zgrade ukoliko je bilo nacionalizirano na drugom mjestu. istina nije sve bilo nacionalizirano (izuzeća postoje naravno) tako da presumiram da se tu ne radi o nacionalizaciji iliti prebaćaju u društveno vlasništvo.

Pojam osnovanosti tužbenog zahtjeva smatra se da je on sastavljen u skladu sa ZPP-om i ostalim propisima, a očevidom su se eventualno osigurali dokazi naturalnog stanja.

Pojam "Usmeno" koji navodite je spomenut negdje u kancelariji ili u eventualnom postupku mirenja? napominjem da sa svake rasprave postoji zapisnik....

Ukoliko su oni izjavili pred sudom da pristaju na tužbu (kakva god bila jer poništenje ekspropriacije se provodi pred upravnim tijelima a pred sudom samo u konačnici i to županijskim, nakon odluke I-stupanjskog,II-stupanjskog,upravnog suda ili ako je slučaj otišao "ukrivo")

uz ispunjenje neke obveze prema njima ( u ovom slučaju kako vi navodite odricanje od potraživanja prema vama u smislu sudskih troškova)

uglavnom: ekspropriaciom se prijašnjim vlasnicima uz pravičnu naknadu uzima zemljište radi općeg interesa, ili dodjeljuje druga nekretnina ili obadvoje u srazmjeru.

ekspropriacija postaje pravomoćnom danom zamjene/isplate ekspropriranih nekretnina.

bivši vlasnik može tražiti poništaj rješenja o ekspropraciji pred recimo gradskim uredom za upravljanje imovinom grada ukoliko nije ispunjena svrha ekspropriacie

točnije temeljem članka 31 zakona o izvlaštenju (izvlaštenje/ekspropriacia)

u glavnom pročitajte iz naslova o kojim se dokumentima radi, kako se zove tužba koju ste podnijeli i kome, kako bi mogli dobiti otprilike decidiraniji odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citat iz ugovora,tj. "rješenja" :"1.Predmet eksproprijacije u korist države, a za potrebe poduzeća "Dalmatinske hidroelektrane" u Splitu u svrhu izgradnje H:E: "Peruča" jesu nekretnine i čestice zemljišta:" (navodi se oduzeta imovina po katastarskom broju i površini)

"2. Za eksproprirane nekretnine odreduje se naknada zamjenom č.zem. 279/8 (itd. opet se navode čestice) te stojna kuća i staja.

3. Za nekretnine / vinograd, šuma/ određuje se stvarnom vlasniku u ime naknade iznos o 76.088 din. u novcu a što mu ima isplatiti korisnik eksproprijacije prema čl. 14. Uredbe o naknadi za eksproprirane nekretnine /S1. list FNRJ broj 19/55/.

4. Po pravomoćnosti ovog rješenja izvršit će se uknjižba prava vlasnosti ekspropriranih nekretnina na ime općenarodne imovine pod upravom "Dalmatinske hidroelektrane" u Splitu prosto od svakog terete i uknjižba prava vlasnosti nekretnina pod 2. dispozitiva na ime Kelava Luke."

 

Zatim postoji i drugi ugovor, odnosno "nagodba" u kojem stoji: "2. Kako se je Narodni odbor Općine Sinj na temelju ugovora o prenosu prava upravljanja i raspolaganja općenarodnom imovinom "U Sinju, dana 19. listopadada 1959 godine" sklopljenog sa poduzećem "Dalmatinske hidroelektrane" Split obavezao na rješavanje svih problema nastalih u Čitluku, nakon smještaja eksproprijata , do zaključenja ugovora - to je na ovaj način primio na sebe i obavezu otklanjanja građevinskih nedostataka na objektu Kelava Mate i Luke koji su navedeni u toč. 1. ove nagodbe a za koju su oštećeni postavili zahtjev.(popravak krova)

5. primitkom iznosa iz toč. 3. ove nagodbe Kelava M. i L. se odriču prava svakog daljnjeg potraživanja prema Narodnom odboru općine Sinj u svrhu popravka i rekonstrukcije krova na njihovoj stojnoj kući......"

 

U nagodbi, ako sam ja dobro shvatila, oni su se odrekli popravka krova ali samo toga. Što sa izgradnjom vodovoda i drugim infrastrukturnim radovima? Ugovor o eksproprijaciji nije zaključen jer nisu upisali vlasništvo na ljude kojima su oduzeli imovinu- prema tome mi bismo mogli tražiti da obnove sve jer ljudi nisu mogli dobiti vlasništvo 50 god. a samim tim ni kredite za obnovu itd.

Što se tiče usmenog dogovora sa gradom,predstavnik grada je pred sutkinjom izjavio da se slaže da se upišemo kao vlasnici ali za zapisnik je izjavio da traži rok od 20 dana da slučaj predoči gradonačelniku. Ali to se tiče samo kuće jer je u ugovorima kuća krivo označena, tj. kuća koju su suprugovi koristili 52 godine u ugovoru ima jednu oznaku a u katastru (stvarno stanje) ima drugu. Mene zanima koliko bi se tužba odužila kad bismo tražili da grad snosi troškove i da li imamo ikakve osnove tražiti pomoć od grada za obnovu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naziv tužbenog akta iliti tužbe koju ste vi postavili prema gradu je?

drugo rješenje o ekspropriaciji postaje pravomoćno upravo nagodbom koja je sastavni dio toga.

možete pokrenuti upravni postupak pred nadležnim odsjekom za upravljanje imovinom iz razloga nepoštivanja odredbi rješenja o ekspropriaciji nekretnina.

 

drugo ispunjenjem ekspropriacije točnije točkom 3 (napominjem da je svrha ekspropriacie ispunjenja plaćanjem i davanjem odgovarajuće nekretnine) vi ste suglasni da nećete imati potraživanja u svrhu popravljanja krova, u principu mala igra riječi.

 

treće da bi tužili ( što i možete) prethodno se obratite uredu za upravljanje imovinom a po pitanju neizvršenja obveze iz rješenja o ekspropriaciji uz napomenu da mora nastupiti prednik osobe kojoj je eksprorpirana nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija