Jump to content

Susreti roditelja i djeteta u vrtiću?


dnevnik

Preporučene objave

Molila bih upućene da mi pomognu pravnim savjetom!

 

Sudskom presudom odlučeno je da se susreti između oca i djeteta odvijaju sporazumno. Otac neredovito viđa dijete, sad je prošlo 6 mjeseci da ga svojom voljom nije vidio a takvih perioda je već nekoliko puta bilo.

 

Dijete sve teže podnosi neredovita viđanja te sam putem suda tražila da regulira viđanja pod nadzorom (dijete se dovodi u opasne situacije)jer mi to s bivšim ne uspijeva ali o toj stvari još nije odlučeno.

 

Sad se pojavio u vrtiću te mu je odgajateljica dopustila susret u vrtićkim prostorijama što smatram neprimjerenim te sam molila da mu to ne omogućavaju jer vrtić nije mjesto susreta i viđanja roditelja i djece.

 

U vrtiću se pojavio, po mom mišljenju, jer je dobio i kaznenu prijavu jer alimentaciju ne plaća dulje od 2. godine pa je od strane policije pozvan na razgovor.

 

Pitanje je: Da li vrtić može ignorirati moje molbe da tako nešto ne dozvole? i Što podrazumijeva "sporazumno" viđanje??? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sporazumno viđanje, pretpostavljam da je roditeljima prepušteno da se samostalno dogovaraju oko viđanja djeteta.

Zašto mislite da je viđanje u vrtićkim prostorijama neprimjereno?

U nekim slučajevima kad se susreti odvijaju pod nadzorom, nadležni centar dati će prijedlog da se takvi susreti odvijaju u vrtiću pod nadzorom stručne osobe iz vrtića.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje sam i postavila zato što se nije moguće dogovoriti. Dakle, što kada nije moguće postići dogovor a u sudskoj presudi piše sporazumno?

 

Da, smatram da je neprimjereno druženje gdje se dijete vadi iz svoje igre, sasvim mu je nepredvidivo kada će do susreta doći jer mu se ništa ne najavi, a pogotovo kad do tog susreta dolazi svakih par mjeseci.

 

Postoji naputak o sigurnosti djece Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa gdje stoji da osoblje vrtića ne smije dozvoliti druženja roditelja s kojim dijete ne živi u vrtićkim prostorijama, ne znam da li je on obligatoran.

 

Obzirom da je ovo pravni forum mene bi zanimale pravne činjenice, a ne što ja mislim pa vas molim ako netko zna praksu po tom pitanju da mi odgovori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Od 11. svibnja 2007. godine svi dječji vrtići i druge pravne osobe koje provode programe predškolskog odgoja bili su dužni u svoje godišnje planove i programe unijeti mjere sigurnosno-zaštitnih i preventivnih aktivnosti te izraditi protokole postupanja u svim mogućim kriznim situacijama radi sigurnosti djece u skladu s nacionalnim programima."

- to sam našla googlajući, evo link: http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=2196

nakon šta sam par takvih pravilnika pronašla objavljenih na Internetu a u sklopu njih sam našla i to da se ne dozvoljavaju druženja unutar vrtića.

 

Što se tiče opasnosti; da, otac je alkoholičar, u pijanom stanju vozi, štoviše, dijete stavlja ispred sebe pa se voze zajedno... Izlet je kafić u kojem on kombinira pivu i pelinkovac dok dijete sjedi pored njega. Autosjedalica koju sam kupila za njegovo auto nije nikada korištena... Ostavljao je dijete zaključano u autu dok si on ode nešto obaviti, isto tako kad mu je nešto "iskrsnulo" ostavljao ga je s njemu potpuno nepoznatim osobama... ne znam koliko bih mogla nabrajati...

 

I tete mene uvjeravaju da je zakon takav da one ne mogu ništa i da on nije bio vidno pijan kad je došao...

 

Zato sam pitala što znači sporazumno dok ne dobijemo novu odluku? da li ja to sve zbilja trebam mirno gledati i moliti da se zlo ne desi???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sporazumno znači da se očekuje da će se odvijati prema dogovoru. To je, osim u slučajevima kvalitetnih međuroditeljskih odnosa a što je zaista rijetkost, jedna od lošijih varijanti... Zašto? Jer dogovor često izostaje, situacija se nerjetko koristi za nastavak konflikata, a takvu bi mogućnost bilo poželjno izbjeći.

 

Nekontroliranih situacija je u prošlosti bilo raznovrsnih, primjer koji se pamti kao ekstreman je odvođenje krivog unuka iz vrtića. Pak, neki vrtići odavno imaju u svojim internim propisima i da dijete preuzima roditelj (kojem je dijete povjereno) ili osoba koju (taj) roditelj opunomoći, itd...

 

Obzirom na navode da je otac sklon neodgovornom postupanju s djetetom (opisan način vožnje, utjecaj alkohola, ostavljanje nepoznatima dok obavi nešto itd.) to što se u spomenutom primjeru zabavio djetetom u prostoru vrtića ispada i da nije toliko loše, jer je dijete tada bilo sigurnije nego s njim inače?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SIGURNOSNO-ZAŠTITNI I PREVENTIVNI PROGRAMI U DJEČJIM VRTIĆIMA

 

Od 11. svibnja 2007. godine svi dječji vrtići i druge pravne osobe koje provode programe predškolskog odgoja bili su dužni u svoje godišnje planove i programe unijeti mjere sigurnosno-zaštitnih i preventivnih aktivnosti te izraditi protokole postupanja u svim mogućim kriznim situacijama radi sigurnosti djece u skladu s nacionalnim programima.

 

Cilj sigurnosno-zaštitnih i preventivnih programa u dječjim vrtićima je osigurati maksimalnu sigurnost djece i odraslih osoba u njegovu unutarnjem i vanjskom prostoru, izraditi protokole djelovanja u mogućim rizičnim situacijama i podijeliti odgovornosti svih zaposlenika u otklanjanju možebitnih opasnosti.

 

Do danas su verificirana 64 sigurnosno-zaštitna preventivna programa u dječjim vrtićima s posebno razrađenim protokolima postupanja.

 

Verificirano je i 12 programa suzbijanja korupcije u skladu s Nacionalnim programom suzbijanja korupcije.

 

Evo, to je na stranicama Ministarstva obrazovanja... S obzirom na to i ono što navodite o ponašanju oca, zaista, dijete je sigurnije s ocem u vrtiću nego izvan njega - zašto Vas to smeta ako Vam je interes djeteta na prvom mjestu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na dosadašnjim odgovorima... Ali nije problem u tome...Naravno da je sigurniji s njim u vrtiću nego li na cesti...

 

Radi se o tome da one mene uvjeravaju da je zakon takav i da ga one moraju poštivati (i to na poprilično bezobrazan način) i da ako on želi da mu ga moraju dati i za odvođenje iz vrtića (iako on to još nije tražio a ja sam se izričito izjasnila da se ne slažem s tim).

 

Mene je zanimao zakonski aspekt jer mi to što one govore nikako nije logično.

 

Lako je govoriti o pravima... Ja volim govoriti prvenstveno o obvezama koje imam da bi se mogla pozivati na prava. Dok nisam ništa poduzimala onda su me uvjeravali da sam ja ta kome je dijete povjereno i da sam dužna zastupati njegove interese. Sada kada sam pokrenula da se reguliraju susreti i kada je dobio kaznenu prijavu zbog neplaćanja alimentacije preko 2 godine, sad sam u očima mnogih bjesna majka, željna osvete iako je ovo zadnje što mi je u životu trebalo... Nije nikad jednostavno...

 

Svejedno, smatram da sam dužna znati djetetova i svoja prava i poduzeti sve u svojoj moći kako bih ga zaštitila. Nažalost, svjedoci smo da se u ovoj državi, tek kad se dogodi tragedija onda traže krivci a ne gleda se da se spriječe takve stvari...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je presudom određeno samo "sporazumno viđanje", a očito je da Vi ne možete postići takav sporazum, u tom slučaju najbolje bi bilo što prije pokrenuti izvanparnični postupak pred nadležnim sudom u kojemu tražite da se precizira vrijeme (dani i sati) u kojemu će se odvijati susreti oca i djeteta. A tete iz vrtića, ako roditelji već ne mogu naći sporazum na njim nikako nije da ga one sklapaju, a osobito ako je majka jasno iskazala svoj stav da se protivi ovakvim oblicima druženja i uz to da je uvijek na raspolaganju da djetetu omogući susrete s ocem (izvan vrtića), ali da ih on uporno ignorira. Prema tome tete u ovom slučaju nisu te koje sklapaju sporazum s ocem već je to majka djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li djetetu koriste susreti s ocem, pa makar to bilo u vrtiću? Je li sigurnost djeteta pritom ugrožena? Kako? Jesu li tete u vrtiću s kojima dijete može biti cijele dane djetetu potrebnije nego vlastiti roditelj? Mislite li da bi one, zlu ne trebalo, za dijete učinile ono što bi vlastiti otac, npr. dale koštanu srž, ili bubreg?

Prijeti li otac da će dijete iz vrtića odvesti u nepoznatom smjeru? Postoje li naznake zlostavljanja djeteta? Kakve? Ugrožava li to majku na bilo koji način? Kako?

To su ključna pitanja.

 

Sve je ostalo nevažno - i istjerivanje pravde, i smiju li to tete dozvoliti i sva slična pitanja, koja su zapravo usmjerena na sve osim na dijete. Razmislite. Bavljenje sitnicama neće djetetu, a ni ikome drugome donijeti ništa dobroga.

 

I, da, možete tražiti preciziranje sudske odluke o susretima i druženjima. Ne bi li bilo bolje novac koji ćete na to potrošiti utrošiti na npr. upisivanje djeteta na strani jezik, sport, priuštiti djetetu nešto za to? Ili sebi priuštiti nešto što će vas veseliti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko nije protiv susreta oca sa djetetom, dapače! Zahtijev majke je upravo na to i usmjeren da su ti susreti redoviti, naravno ako ne ništa drugo da su češći nego li su bili do sada, a i da su primjereniji i kvalitetniji od neke minutaže koliko traje posjet u vrtiću. Majka je ugrožena samom činjenicom da ujutro ostavi dijete u vrtiću, a po dolasku po njega da se može suočiti sa situacijom da je ocu koji pola godine ni ne pita za dijete, a kamo li da ga vidi "puklo" da ga preuzme u vrtiću i odvede u nepoznatom smjeru. S tim ne samo da su ugroženi dijete i majka već je i zajamčena nepotrebna trauma.Što se tiče utrošenih novaca za izvanparnično uređivanje susreta, čini mi se kudikamo bolje osigurati sigurnost djeteta i sebe nego si priuštiti npr. neki gušt

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dnevnik ništa ne piše o preuzimanju u vrtiću i odvođenju u nepoznatom smjeru. To su samo pretpostavke, pa evo još jedne: da je to htio, otac bi to već učinio.

 

A da cijeli problem pojednostavimo, Borbena, možda bi pomogao plakat na vrtićima, školama, bolnicama, ili čak na svim institucijama gdje se djeca kreću, tipa: 'Tatama koji ne žive s mamama zabranjen pristup'.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KOLIKO JA ZNAM OD RODITELJA KOJEMU JE POVJERENO DITE SE TRAŽI DA ISPUNI FORMULAR U KOJEMU DAJE SUGLASNOST DA DITE MOGU PREUZET OTAC,BAKA DJED...ILI VEĆ NETKO DRUGI ILI GA POTPISUJE I NAPIŠE DA PO DITE MOŽE DOĆI ISKLJUČIVO OSOBNO ODNOSNO PO TOM PAPIRU SE TETA RAVNA I ZNA KOME MOŽE PREDATI DITE ILI NE.tako je kod nas u zadru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bartleby, ne znam samo otkud tolike insinuacije o interesu djeteta i takvi komentari?

 

Usuđuješ se ići prilično daleko s njima a daleko od toga da poznaješ situaciju. Ja sam postavila pitanje i obrazložila ga... Ne vidim zašto je potrebno toliko insinuirati na bijesne majke koje su očajne i spremne na sve da se osvete očevima i onemoguće kontakt?

 

Ne smatram da trebam iznositi svoju obranu... Ne osjećam se loše s ničim što sam poduzela i kao što sam već navela i sama sam pokrenula postupak da se reguliraju susreti od strane suda jer s drugom stranom nemam komunikaciju kakva je u interesu djeteta.

 

Što znaš o suzama i tuzi djeteta koje mjesecima pokušava doći do svog oca? Kada ga se mjesecima naziva samo da mu čuje glas a s druge strane nema odgovora jer taj isti otac kako sam kaže "u fazi da ne može i želi se s time baviti jer ima pametnijeg posla". i tako svakih par mjeseci...

 

Evo, ipak me smeta kad netko paušalno (očito zbog svog drugačijeg iskustva) generalizira roditelje bili oni majke ili očevi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema insinuacija. Zaista mislim i pišem da je interes djeteta da se roditelji ne bave sitnicama, a usuđujem se misliti da je to što otac dijete viđa u vrtiću bez bilo kakve stvarne štete za dijete, posebice ako je otac sklon rizičnim ponašanjima kad je sam s djetetom (to ste vi spominjali). Čudi me i žao mi je da vas takvo mišljenje smeta, jer zaista nije usmjereno ni protiv koga, a najmanje protiv vašeg djeteta. Baš suprotno.

 

Bijesne i očajne majke ne spadaju u moj rječnik, to ste vi napisali. Vjerojatno znate i zašto.

 

I šteta da se na mišljenja koja su drugačija od vašeg odmah ljutite. Trebali ste napisati da tražite istomišljenike, pa bismo izbjegli nesporazume. Isprika i zbogom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Očito te susrete ti onemogućuješ čim smatraš da je viđanje oca s djetetom neprimjereno u vrtiću. Da si normalna i fer osoba bilo bi ti drago što je konačno došao vidjeti dijete bez obzira gdje se to zbilo, ako je uopće istina da on ne dolazi viđati dijete. Tu mi sve miriši na to da ti onemogućuješ ta viđanja kako bi tko zna što dokazala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija