Jump to content

Međa, legalizacija


bambugej

Preporučene objave

Dakle, radi se o međi između našeg zemljišta i autokampa.

Između dva zemljišta (našeg zemljišta i kampa) bila je nekada gromača (nagomilano kamenje) i šikara na strmoj padini i taj dio zemljišta, koji pripada kampu, nitko nije koristio, jer je de facto i bio neiskoristiv; Kamp je na otprilike metar i pol do dva metra nižem terenu od našeg, a između je to raslinje i gromača na višem terenu, u ravnini našeg, koje također pripada kampu. Naše zemljište je kupljeno 1976. godine. U međuvremenu je moj otac iskrčio dio šikare i kamenja i zaravnao teren (navozio zemlju) koji je bio prvobitno strm i obrastao i tako se proširio na taj dio koji pripada kampu, ali ga kamp nije koristio i od tada, dakle tridesetak godina, mi taj dio zemljišta koristimo.

Kamp je, naravno, u to doba bio državno poduzeće, a u međuvremenu je privatiziran.

Oni su nam se sad obratili, jer žele srediti svoju dokumentaciju, definirati međe itd, navodno zbog nekog novog zakona, ili tko zna čega (na žalost, nemam pojma o toj problematici).

Uglavnom, oni bi željeli da mi njima taj dio na koji smo se proširili, isplatimo.

Kako stoje stvari? Navodno više ne vrijedi ona praksa da zemljište koje je u dugotrajnom nečijem korištenju može prijeći u vlasništvo istog?!? Da li je to istina?

A ako nije, što trebamo učiniti da bi prešlo u naše vlasništvo i da li to puno košta? (možda bi bilo jeftinije platiti naknadu kampu??!! NEMAM POJMA)

Da li oni imaju osnove tražiti naknadu od nas ili ne, pogotovo s obzirom na to da se vlasnik u stvari promijenio, a aktualni nije tu zemlju nikad ni koristio, otkad je u posjedu autokampa?

Heeelp!! Ali molim vas, stvarno step-by-step što trebam učiniti!

Ma, u biti, nije ni to sve! Kao što sam rekla, naša parcela je kupljena 1976, ugovor potpisan i ovjeren NA OPĆINI, ali nije gruntovno proveden (to smo shvatili tek nedavno), tako da se na katastru vode kao vlasnici nasljednici pokojnog gospodina koji nam je zemlju prodao, a oni su razasuti po svijetu! Može ih se kontaktirati, ali što je ZA NAS u ovoj situaciji najpametnije? Kakve komplikacije i troškove nam nosi postupak gruntovnog sređivanja naše parcele i da li će nas to puno koštati?

Koje su opcije? Pustiti sve i ne činiti ništa? Ili pristati na inzistiranje direktora kampa koji želi da sredimo stvar na gruntovnici da bi se mogao S NAMA RAZGRANIČITI?

Želimo ostati u korektnim susjedskim odnosima s kampom! Ali bojim se da se ne uvalimo u probleme i troškove? Što je najmudrije učiniti i kako isplivati iz ove situacije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obratite se odvjetniku.

Drugo nitko vas nemože na ništa prisiliti, ako prihvatite nešto to je vaša stvar, osim pravomoćne presude kojom će vam biti naređeno određena radnja itd.

 

Ukoliko ste koristili tuđu stvar (proširili se na nju) isti može tražiti povrat u prvobitno stanje ili sl.

 

Pravni slijednik kampa je i univerzalni slijednik prava i obveza.

 

da bi nešto postalo vaše vlasništvo dugotrajnim korištenjem (dosjelošću) morate ustati sa vlasničkom tužbom radi dosjelosti, koja se može rastegnuti a i nemoguće je utvrditi koliko bi vas to koštalo (možete napraviti i najeftiniju opciju jednostavno im prepustiti posjed ukoliko je dokazano da je njihovo)

 

gruntovnica pokazuje tko je zadnji upisan kao vlasnik a katastar tko je zadnji upisan kao posjednik.

 

Izvršite upis pri gruntovnici ukoliko imate pravni slijed, te izvršite upis u katastru sa ispravom koja vam daje pravo vlasništva vašeg zemljišta.

 

i vjerojatno vas traže da se utvrde točni omjeri i granice njihovog vlasništva itd

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj savjet iz vlastitog iskustva.

Dogovorite sa vlasnikom kampa približnu među, pokušajte "nategnuti" među koliko možete, Kad postignete dogovor, označite dogovorenu među međnim oznakama, drvenim kolcima, kamenom, betonskim stupićima.

Pismeno se očitujte sa vlasnikom kampa da ste suglasni sa dogovorenom međom i ovjerite to kod JBU

Pozovite Sud za uređenje i utvrđivanje međe.

Sud će izaći na teren i utvrditi i označiti među po principu "posljednjeg mirnog posjeda"

 

Za to netrebate odvjetnika. Imate na sudskim stranicama "šprance" iliti predloške Tužbe susdu za utvrđivanje međe.

Izraz "tužba" nije tužba u klasičnom smislu riječi već vanparnički postupak.

Sudske troškove, izlazak mjernika na teren i sve ostalo neće vas koštai previše (najviše 1500 kn). Napominjem da sve troškove oko međe dijele oba vlasnika parcele.

 

Možda ovim načinom i progutate nešto površine, ali ćete izbjeći dugotrajne sudske postupke, gomile živaca novaca i vremena.

Uostalom znate kak se veli??

Život je kratak, pa bolje da mirno uživate na svojem komadiću zemljišta nego da nastojite da susjedu zagorčate život (ili on Vama)

 

Dakle, ja sam napravio upravo onako kako vama ne savjetujem i najgorem neprijatelju nebih to savjetovao..

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bambugej je napisao:

Da li ću se moći upisati na gruntovnici ako predočim kupoprodajni ugovor ovjeren na općini i dokaz o isplati, ili moram kontaktirati nasljednike koji su upisani na gruntovnici i dokazivati vlasništvo nad zemljištem na sudu?

Ovo me trenutno najviše zanima, molim odgovor! :-D

 

Da ponovim, da ne bi bilo zabune - postoje tri dijela zemljišta - parcela na kojoj je kuća, koja nije sporna,

zatim čestica koja se nastavlja na spomenutu - za tu zemlju imamo kupoprodajni ugovor ovjeren na općini, ali iz nekog razloga nije proveden na katastru, ni u zemljišnim knjigama;

treći dio zemljišta se nastavlja na ovaj i taj pripada kampu..

Zanima me ovaj DRUGI, koji smo kupili prije više od 30 godina, ali to nije provedeno u zemljišnim knjigama.

 

Sad sam gledala zemljišno-knjižni uložak na internetu i nije mi ništa jasno -

 

Dakle, kao prvo, piše da je "ZK uložak u prijepisu (nije verificiran)" :-?

 

Zatim, naša čestica je dio ZK tijela II za koji pod B odjeljkom - VLASTOVNICOM - piše "DRUŠTVENO VLASNIŠTVO"

wtf?! :-?

 

A pod C odjeljkom - TERETOVNICOM - navedeno je PRAVO KORIŠTENJA koje se uknjižuje sa pokojnog XY na njegova četiri potomka!

 

Dakle, kaj pobogu ovo sve znači? Molim nekog tko se dobro kuži u ovo da mi objasni, i savjetuje što mi je činiti! :klanja:

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,troškovi su 5000,00 kn i kad izađu i mjernik i sutkinja ona odrapi među po sudskoj pravičnosti pa usprkos tri svjedoka,mjernika i 2/3 vlasnika suprotne strane,koji su na mojoj strani gđa sutkinja utvrdi među na temelju 1/2 vlasnika sporne parcele i da mu da uđe u moj posjed

0.50m X 200m temeljem zapisnika na koji se ja mogu žaliti i naravno plačati dalje.......

tako da to plačanje i mjernik i istina i svjedoci ništa ne znače ako je sudska pravičnost drugačija od istine ili ne daj Bože ako netko ima vezu......jaču od svih

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija