Jump to content

neplaćeni prekovremeni i pušenje poslodavca


tita

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me koja prava imam i kako ih mogu braniti.

Naime, poslodavac mi u isplatnoj listi prikazuje fond sati (40 sati na tjedan) koji su raspoređeni u 5 radnih dana. Prema Ugovoru o radu dogovorena je osnovna bruto plaća. Poslodavac zahtijeva od mene svaku drugu subotu radnu i to od 8 do 12 sati ili od mene traži da ostajem poslije radnog vremena kako bih nadoknadila slobodnu subotu, ali mi te sate nigdje ne prikazuje. Prekovremeni rad mi nije definirani niti spomenuti prije potpisivanja Ugovora o radu. Prema Pravilniku o radu, prekovremeni sati se plaćaju više. Smatram da bi se, pošto radim u djelatnosti trgovine i svjesna sam da postoji potreba za radom čak i svakog dana u tjednu, ipak trebali moji prekovremeni sati platiti ili barem prikazati u isplatnoj listi.

Radim kao poslovna tajnica u uredu direktorice koja neprestano konzumira cigarete (i u sate koji nigdje nisu prikazani) što ugrožava moje zdravlje općenito, a k tome imam i očnu alergijsku reakciju na dim cigarete sa čime je ona i upoznata te često ne mogu normalno funkcionirati zbog suznih očiju. Odlukom Uprave društva, u prostorima ureda direktora pušenje je dozvoljeno.

Molim Vas da mi ukratko objasnite na koji sam način i da li uopće jesam, zaštićena od strane Zakona o radu i Zaštite na radu.

Hvala. Pozdrav!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tita(-o),

pogledaj na G. NN137/04 ZOR. vidjet ćeš tamo sve o prekovremenom radu. Poslodavac ti ima pravo naložiti pr.vr na načine i u trajanju sa ograničenjima kako to nalaže zor: Za neisplatu naknade za pr.vr.sate oni ti moraju biti prikazani i na obračunu plače. Upozori poslodavca na isto usmeno. Ne odreagira li upozori ga,ćeš se obratiti inspekciji rada a što je u njezinoj nadležnosti, pismeno-poštom sa povratnicom.

Po radi pušenja obrati se ministarstvu zdravstva. Mislim da je odluka tvog rukovodstva da puši u prostorijama firme, protuzakonita.

Pri svemu pazi i odvagni stvari koje ćeš učiniti jer znaš poslodavce. Morat će udovoljiti tvojim zahtjevima po sili zakona a onda počinje ...."šikana". Traže se sitnice, počinju podmetanja...i skupljaju se "bodovi" za izvanredni otkaz :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tita je napisao:

Hvala ti puno, trebala sam da mi to netko potvrdi :hvala:

 

a što se šikaniranja tiče...to je i tako stalno prisutno :boksac:

 

Draga,

i za "šikanu" ima lijek. Upozori nadređenog (ili kakvog sindilalca-naravno "njihovog") jednom, dva put usmeno pa onda par puta pismeno itd. kroz par mjeseci.... Pročitaj na www.mobging.hr. - Udruga u Zagrebu. Imaju svoje pravnike. Pa ko vili nek izvoli.... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija