Jump to content

zbunjena


crni7

Preporučene objave

Molim pomoć!

Živjela sam u kući sa roditeljima do njihove smrti.Cijeli život sam podredila njima.brinula se pomagala im i na kraju dogledala.Imam i dva brata koji žive u drugom gradu.Roditelji su od njih imali samo povremene posjete,bez ikakvih obaveza prema njima.Nakon smrti oca,uvidjeli smo da kuča u kojoj živim,nije gruntovno ni katastarski uvedena u knjige.Postojala je građevna i lokacijska dozvola.Na ostavinskoj raspravi jedan brat mi je ponudio na prodaju svoj dio kuče.Pristala sam i napravili smo kupoprodajni ugovor(ovjereno kod bilježnika),te ga isplatila.U ugovoru,(mislim da je ovo ključno)u jednoj točci piše:"ovom isplatom odričem se(moj brat)svih potraživanja prema drugoj strani(meni)vezanih za vlasništvo nad nekretninom".

Tada počimam raditi na sređivanju papirologije za unos kuče u katastar.U to vrijeme moja majka piše oporuku(pred javnim bilježnikom),u kojoj navodi da svoj dio kuče ostavlja meni.Moram reči,da se moj drugi brat,odrekao svoga dijela u moju korist.2008,umire mi majka.Tada na ostavinskoj raspravi brat(onaj koji je isplačen),traži nužni dio,jer tvrdi da on nije mogao prodati meni "nešto čega nema",jer tada kuča nije bila katastarski upisana.Riješenje iz katastra je došlo 2/2007,a on je isplaćen 2006.

Da li mi neko može pomoći,i reći što da radim?

Unapred hvala!zbunjena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li brat traži nužni dio od dijela kuće koji je vama majka oporučno ostavila? Jer istina on taj dio nikada nije ni imao niti je njime mogao raspolagati. On je vama pretpostavljam prodao dio kuće koji je naslijedio iza smrti svog oca? Naime, iz vašeg dopisa nije jasno da li osporava kuporpodajni ugovor ili želi nužni dio od majčinog dijela.

 

U svakom slučaju kuća je postojala i prije nego što je katastar donio rješenje, jedino što po završetku gradnje ista nije bila odmah ucrtana i upisana u katastar i zemljišne knjige. Eventualno pozivanje vašeg brata na činjenicu da kuća nije postojala prije nego što je ucrtana u katastar je neutemeljena.

 

Mogući scenarij je da ostavinski sud vašeg brata ili vas uputi u parnicu u kojoj ćete onda dakazivati svoje pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,brat traži nužni dio koji mu navodno pripada od pok.majke.Međutim,sporan je ugovor o kupoprodaji u kome se on "odriče svih daljnjih potraživanja od mene za tu nekretninu".Taj dio mi nije jasan i ne znam da li je to dovoljan argument da dobijem eventualni sud.Inače on ne osporava kupoprodajni ugovor.

Hvala na Vašem trudu i pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On se odriče svih potraživanja od vas za dio nekretnine koji vam je prodao - bar bih ja ovako bez dubljeg čitanja ugovora protumačila citiranu odredbu.

 

Umjesto oporuke bilo bi, po mom mišljenju poželjnije da ste s majkom zaključili ugovor o doživotnom uzdržavanju. Tada vašem bratu sa sigurnošću ne bi pripadao pravo na nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija