Jump to content

puta nema , a on sve veći


zeljko2

Preporučene objave

Priča ide ovako :

Godine 1980. bez ugovora , bez naknade jedan dio parcele koja je tada bila u vlasništvu mog oca , a sada nakon njegove smrti u mom vlasništvu oduzet je radi izgradnje puta kroz mjesnu zajednicu .

Put je stvaran i danas , a mi nikada nismo tražili povrat niti ikakvu naknadu . Problem je nastao sada kada su "gospoda" iz mjenog odbora smislili da se uz cestu izgradi i pješačka staza .

Pješačka staza bi se izgradila tako da ja srušim postojeći zid i izgradim novi i na taj način bi se postojeći put još proširio u moj teren .

Pri tome su mi pokazali preris katastarskog plana na kojem se vidi da je ucrtani put znatni širi od stvarnog puta te u tome imaju kao nekakvo pravno uporište .

Međutim i stvarni i ucrtani put na kat. prerisu je nekada bio dio č.z. koja je pripadala i pripada mojoj obitelji . Na tom kat. prerisu za taj katastarski prošireni put postoji nekakav broj čestice , ali kada se pod tim brojem traži Posjedovni list ili Izvadak iz zemljišne knjige onda taj broj ne postoji .

Dakle ne namjeravam dati niti prodati još jedan dio zemljišta za proširenje ceste i želim pokrenuti postupak promjene katastarskog prerisa na stvarno stanje kakvo je danas .

Šta je uopće sa zemljištem koje je od 1980. put u naravi ??

 

Kako mi je ovo prvo javljanje na forum ispričavam se za eventualne greške i molim za što hitniji odgovor .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za vlasništvo nad nekretninom bitno je što piše u gruntovnici, a ne u katastru. Moguće je da je taj put ucrtan u katastru, ali je u zemljišnoj knjizi još uvijek vaše vlasništvo. Ako je tako, možete postaviti zahtjev da tu zemlju otkupe po tržnoj cijeni.

 

Prvo provjerite stanje vaše čestice/čestica u katastru i gruntovnici. Zatražite kopije svih dokumenata , rješenja, na bazi kojih su rađene promjene od 1980. Usporedite površine čestica. Ako bude potrebno, zatražite pomoć stručne osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjereno na zemljišno knjižnom da čestica puta ne postoji . Za česticu od koje je "nastao" put izvadio sam posjedovni list i izvadak iz zemljišne knjige - to je na moje ime .

Zanimljivo je da na zemljišno knjižnom tvrde kako za njih ta čestica puta ne postoji , a to što je ona ucrtana kao takva stvar je crtača na katastru . Na moje pitanje kako se onda smanjila površina i moje preostale čestice na tom istom zemljišno knjižnom službenik ne može dati odgovor .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija