Jump to content

Dokazivanje uloženog na sudu


barbi01

Preporučene objave

Situacija je slijedeća:

Derutna kuća naslijeđena sa muževe strane za vrijeme trajanja braka. 1998.godine procijenjena na 180.000 kn za potrebe plaćanja poreza jer nije naslijeđena po „prvom nasljednom koljenu“. Renovirana u potpunosti: podne podloge, nove elektro i vodovodne instalacije, centralno grijanje, PVC stolarija, kupaonske sanitarije, namještaj itd. Na moju žalost a sreću bivšeg muža, ne posjedujem nikakve račune za navedene radove i robu a kredit koji imam na plaći je nenamjenski. Na koji način na sudu dokazujem da je pola od uloženog moje jer nemam baš nikakvih papira?

Ima li kakve veze procjena koja je vršena 1998. godine i da li bi imalo kakvog značaja da zatražim procjenu sada i razlika na pola?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Procjena ima veze, naravno, jer ukazuje na stanje u kojem ste zatekli kucu prije nego ste zajednicki ulagali u istu te se moze procijeniti kolika su ulaganja bila potrebna da istu dovedete u stanje nakon adaptacije. U ulaganje radi adaptacije ulagali ste zajedno, no morate biti spremni na to da se prilikom nove procjene koju cete trebati traziti od vjestaka sigurno ulazi i komponenta amortizacije. Da pojasnim. 1998 kada ste zajednicki adaptirali kucu ulozili ste npr 100000 kn. Taj iznos nacelno mozemo zakljuciti da ste ulozili u omjeru 50:50. E sada, od tada je proslo i 11 godina u kojima ste zajednicki uzivali plodove svog ulaganja te ste svojom uporabom umanjili vrijednost tih radova. Npr. Kupaonica koju ste adaptirali vise nije ona ista nego je ona ista koja je prezivjela 11 godina uporabe. Ako razmisljate na taj nacin onda znate da taj iznos vaseg potrazivanja od 50% iznosa ulaganja vise ne drzi vodu.

Prijedlog je da probate napraviti neku nagodbu sa bivsim suprugom u kojoj cete boje naci neku sredinu gdje cete oboje biti zadovoljni. MIsljenja sam da ce postupak pred sudom u dokazivanju takve stvari biti kompliciran, skup i dugotrajan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sasvim je logično da kupaonica i drugo uloženo ne izgleda kao prije 11 godina ali neće ni vještak procjenjivati ondašnje stanje nego stvarno stanje tj. onakvo kakvo je danas. A to je vidljivo. Ponovno tvrdim da kuća danas vrijedi barem 100 000 kn više nego je vrijedila onda. Ne vidim problem amortizacije ako se procjenjuje današnje stanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Kada je Vaš suprug naslijedio kuću vrijedila je toliko koliko je procijenjena radi plaćanja poreza .Vi ste za vrijeme trajanja bračne zajednice ulagali i kuća danas vrijedi koliko procijeni vještak.Logično bi bilo da vi i Vaš suprug dijelite današnju vrijednost umanjenu za današnju vrijednost te derutne kuće prije ulaganja .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2 ude:

 

Uz duzno postovanje postavljam pitanje vezano za obrazlozenje Vaseg odgovora.

 

Posto kuca nikada nije bila zajednicka nego samo suprugova, ulaganje koja je gospodja napravila je podiglo vrijednost kuce. No, postavlja se pitanje da li gospodja ima pravo na "zaradu" jer recimo da ulaganje od 100000kn je vec tada kada je napravljena prva procjena mozda podiglo vrijednost kuce ne za 100000 kn nego puno vise ili manje...

 

Shvacate sto zelim reci, misljenja sam da se u ovom slucaju mora vjestaciti vrijednost radova kojima je kuca adaptirana te ukalkulirati amortizaciju i gubitak vrijednosti na temelju zajednickog uzivanja kako bi se utvrdila vrijednost tog ulaganja danas.

 

Na to gledam tako jer npr da je kuca koju gospodin posjeduje bila na recimo potpuno bezvrijednom zemljistu i sama kuca ima vrijednost tih 180000 kn, a u medjuvremenu je tom zemljistu (npr zbog popularizacije lokacije) nekoliko puta porasla vrijednost i po novoj procjeni njena je vrijednost 750000 kn. Do povecanja vrijednosti kuce nije doslo zbog gradjevinskih radova izvedenih prije 11 godina nego zbog drugih faktora..

Tu mislim da onda gospodja nema prvo na "dobit" jer se ne prodaje (procjenjuje) zajednicka nekretnina nego samo vrijednost radova prema nekoj gore nacelno objasnjenoj formuli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija