Jump to content

naplata neisplaćenih plaća


uberteam

Preporučene objave

Pozdraf...

 

Vidim da je u zadnje vrijeme aktualna problematika neisplate plaće za posljednja tri mjeseca (nadam se da nismo svi iz iste firme :-) ) pa s obziorm da sam i ja u sličnoj situaciji, molim savjet...

 

Dakle, u zadnja tri mjeseca nisam dobio na račun niti kune a prvu platnu listu (za 8.mj.)sam dobio tek u desetom mjesecu. Ta platna lista je na netto iznos 2440 kn iako inaće imam plaću 4000 ali kao kriza je, problemi pa je iplaćen minimalac... Da bar je, ali na račun nisam dobio još ništa tako da vjerujem da su uplaćeni samo doprinosi, ako i to... Ponudio sam im da se naplatim u robi ali kompenzaciju su odbili jek se navodno u blokadi ne mogu raditi kompnezacije... Neki dan sam zvao da vidim što je s platnim listama i isplatom plaće i veli žena da je platna lista za 9. poslana poštom a isplata će biti kad firma izađe iz blokade. Platnu listu za 10 mjesec imaju zakonski pravo izdati do kraja 11. mjesec i to pravo planiraju iskorisiti a plaća će biti isplaćena kad firma izađe iz blokade.Još jedna stvar me mući, usmeno mi je direktor potvrdio povečanje plaće za 1000 kn (za 8. mj i ve nakon toga...) i na moje pitanje da li trebam potpisati novi ugovor, ne netreba, to će biti isplaćeno u obliku stimulacije ili tako nešto... Za to imam svjedoka samo je problem što još uvjek radi tamo pa ne znam da li će htjeti priznati.

 

Sad mene zanima što mogu napraviti da bi dobio svoje novce i da li ikako mogu izvući onu povišicu ?

 

Druga stvar da li da ih prijavim inspekciji i ako Da, s kojim argumentima i kojim svrhom ? Dakle koji će biti rezultat toga što ću ih prijaviti...

 

PS:Razmišljao sam i o tome da ih ne tužim nego da pustim da se sve dovija svojim tokom, ali predomislio sam se jer ako firma ode u stečaj prvo će se naplatiti oni koji su tužili a ovi inertni (čitaj ja) će zadnji doć na red ako što ostane a bojim se da neće....

 

Zahvaljujem svima koji imaju dovoljno strpljenja da sve ovo pročitaju a posebno onima koji nešto i odgovore...

 

Pozdraf...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozzzddrrrafff uberteam.

Tebi isplatnu listu poslodavac mora izdati do zadnjeg u mjesecu za protekli mjesec bez obzira dal ti je ili nije isplatio plaču.

Isplatna lista je ovršna isprava.(pročitaj prethodni post slavonca).

To što ti je smanjio plaću bez aneksa ugovara posalodavac NE smije bez istog koji ti trebaš potpisati i poslodavac je u prekršaju.

To što ti je obečao usmeno to su rijeći koje idu u vjetar. To treba napisati kao aneks ugovora. SVE vezano za plaču mora biti u pisanom obliku. Ništa rekla kazala.

Kako ti znaš da on nema novaca na računu? Možda radi na crno i ne prikazuje dohodak koji stvarno ima.

Ti otiđi kod poslodavca i reci mu da ukoliko ti ne isplati plače onako kako stoji u ugovoru da ćeš otići na inspekciju rada. A sa isplatnim listama (obračunima plača)kod j.bilježnika koji će sastaviti ovršni prijedlog.

Znači inspekcija rada ti neće dati plaće. Inspekcija samo brine o provođenju zakona o radu i drugih zakona. A tvoj je poslodavac prekršio zakon neisplačenom ti plačom ismanjenjem te plače iz ugovora o radu, bez tvog pristanka. Za to ga slijede kazne od kojih istina Bog ti nećeš imati koristi ali je dobro da tvoj poslodavac zna da ti znaš!

Jebo te,trebo bi ime promjeniti u papagaj,ha? Mislim da ti je sve jasno. Tvoja mora biti procjena što će se poslje događati odnosno što će tebi poslodavac pokušati napraviti-otkaz itd. Čini mise da te to nebi trebalo zabrinjavati s obzirom na situaciju u kojoj radiš za plaćo 0 kn/mj. Traži novi posao i naplati svoja potraživanja.

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da smo radili u istoj firmi....

 

Ja sam uručila Izvanredni otkaz ugovora pozivajući se na čl.114 ZOR-a (nije važno). Uglavnom nisu ga htjeli prihvatiti već su nudili lovu na ruke, kao oni bi meni pomogli jer mi je banka blokirala račun,ukinula minus,.....Plaće za zadnja 3 mjeseca mislim da nikada nećemo vidjeti, svjesno se kalkuliralo što će se dogoditi i namjerno se nije predavala plaća niti nakon početka blokade (plaća se odnijela u banku - ako nisam niti u to sigurna, za 8.mjesec u drugoj polovici 10.mjeseca)....

 

Sa obećanjem povišice se kupovalo vrijeme ljudiju koji su im potrebni, da ne odu pre rano, pa se nisu davale niti obračunske liste, a ostale koji su višak su provocirali da daju otkaz i demonstrativno odu.

 

Danas šaljem zahtjev za potvrdom o isplatama plaća u 2009.godini, te još jedan zahtjev za isplatom plaća, pa ćemo vidjeti......

 

Od inspekcije rada ništa, svaki drugi radnik koji je otišao iz firme je slao inspekciju rada, pa ništa, u zadnjih par mjeseci bilo je nekoliko zapisnika,.....

 

Možda te sve ovo neće utješiti, ali ti može pomoći da se okreneš aktivnom traženju novih rješenja za sebe izlaska iz gabule.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, možeš prijaviti inspekciji rada gdje će te odmah i posavjetovati o pravima. Nakon toga možeš očekivati tlačenje od strane poslodavca( što je razumljivo, jer vjerojatno ni njemu nije drago što je u blokadi..). pa čak i otkaz. Isplatiti ti plaću preko računa niti platiti doprinose ne mogu skroz dok ne izađu iz blokade, ali možeš predložiti poslodavcu da ti isplati plaće na "ruke" - oboje potpišete isplatnicu ( moje iskustvo sa sličnim problemom). U slučaju da ništa ne postigneš- imaš 2 mogućnosti 1. kod otkaza u roku od 15 dana imaš pravo na zaštitu pa se pismeno očituješ( to ti je uvjet za radni spor- skup je ali radnik uvijek pobjedi) ili 2. podneseš kaznenu prijavu zbog kaznenog djela iz čl 114 KZ- time ne dobiješ lovu ali poslodavac potroši hrpu love na odvjetnike i dobije 4 mj uvjetno kaznu zatvora a ti dobiješ moralnu satisfakciju. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lylette je napisao:

Prema Zakonu o računovodstvu kažnjivo je nedostavljanje platne liste djelatniku. Jer je to prema drugom zakonu ovršna isprava.I meni poslodavac duguje plaću ali sam riješila da to zaboravim, jer stvarno nemam više živaca slušati nekompetentne ljude na rukovodećim mjestima.

 

lylette

 

"biti pokraden ili nepravedno kažnjen ne znaći ništa ako to ne nastaviš pamtiti" by Konfucije. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija