Jump to content

pritvor i naknada plaće


helica

Preporučene objave

Ima pravo na naknadu plaće ukoliko je na bolovanju, za ostalo nisam siguran pa ću ti pastirati samo ovaj dio:

 

Pravilnik o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja

 

Osiguraniku kojem je u vrijeme bolovanja određen pritvor pripada naknada plaće u visini jedne trećine naknade, a ako uzdržava obitelj u visini jedne polovice pripadajuće naknade. Tako umanjena naknada pripada osiguraniku dok traje bolovanje za trajanja pritvora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se radi o društvu s više od 20 zaposlenih? U tom slučaju treba postojati Pravilnik o radu u kojem bi mogla biti obrađena navedena problematika. Postoji li Kolektivni ugovor?

 

Jedino što Zakon o radu spominje o naknadi plaće jest sljedeće:

 

čl.93. Pročišćeni tekst

 

(1) Za razdoblja u kojima ne radi zbog opravdanih razloga određenih zakonom, drugim propisom ili kolektivnim ugovorom, radnik ima pravo na naknadu plaće.

 

(2) Zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu određuje se razdoblje iz stavka 1. ovoga članka za koje se naknada isplaćuje na teret poslodavca.

 

...

 

(5) Ako ovim ili drugim zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, radnik ima pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće isplaćene mu u prethodna tri mjeseca.

 

 

Da li je pritvor opravdani razlog?

 

Kaako je navedeno u donjem odgovoru, propisi o zdravstvenom osiguranju reguliraju pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja u pritvoru:

 

 

Osiguraniku kojem je u vrijeme bolovanja određen pritvor pripada naknada plaće u visini jedne trećine naknade, a ako uzdržava obitelj u visini jedne polovice pripadajuće naknade. Tako umanjena naknada pripada osiguraniku dok traje bolovanje za trajanja pritvora.

 

Nakon otpuštanja iz pritvora kada je postupak protiv njega pravomoćnom presudom obustavljen ili je pravomoćnom presudom oslobođen optužbe ili je optužba odbijena, ali ne zbog nenadležnosti suda, ostvaruje pravo na obustavljeni dio naknade plaće.

 

Bolovanje za vrijeme trajanja pritvora utvrđuje izabrani doktor opće medicine, na prijedlog doktora medicine ustanove u kojoj se osiguranik nalazi.

 

 

 

Veliki broj poslodavaca preuzeo je te odredbe iz zdravstvenih propisa te odredio da radniku kojem je određen pritvor obračunava plaću u visini 1/3, a ukoliko uzdržava obitelj 1/2 prosječne plaće isplaćene tom radniku u prethodna tri mjeseca, prije mjeseca u kojem je pritvoren.

 

Jedino je sigurno, dakle, provjeriti interne akte društva u kojem je radnik zaposlen - Pravilnik o radu, Pravilnik o plaćama, KOlektivni ugovor i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija