Jump to content

istekla registracija vozila


kikila

Preporučene objave

13.01.2009. je supruga zaustavio prometni policajac i izdao mu prekršajni nalog jer je upravljao vozilom kojem je istekla registracija. (20.12.2008.) Propisana kazna je iznosila 2000.- kn

Polica osiguranja je bila uredno obnovljena, a tehnički pregled je kasnio ,jer je vozilo bilo kod automehaničara na popravku . Međutim sve se odužilo zbog božićnih i novogod. praznika odnosno automehaničarska radnja je bila zatvorena do 06.01.09. te sam bila pozvana da preuzmem vozilo tek 13.01.09. U trenutku kad je bio zaustavljen suprug ga je upravo vozio na teh.pregled. To je sve i navedeno u prigovoru na prekršajni nalog. Također je priložena i kopija prometne dozvole iz koje se vidi da je registracija bila odmah potom obnovljena. Danas je stigla presuda Prekršajnog suda kojom se djelimično prihvaća prigovor te se mijenja prekršajni nalog u odluci o kazni, koja sada iznosi 670.- kn uz primjenu odredbe čl. 37. st.1 t.1. i 3. Prekršajnog zakona, a u ostalom nepobijanom i nepreinačenom dijelu se nalog potvrđuje.

Očekivala sam da se prigovor u cijelosti prihvati, jer je ipak sve obavljeno, doduše s nekoliko dana zakašnjenja ali svejedno mislim da je ovo treniranje strogoće suvišno.

Imam 2 pitanja:

Zašto su prekršajni nalog i sudska presuda upućeni na suprugovo ime kada auto glasi na mene? Ja sam kao vlasnik bila dužna obnoviti prometnu dozvolu.

Zašto je u naputku o pravnom lijeku navedeno da protiv ove presude nije dopuštena žalba? Naime mislila sam predložiti neki drugi način plaćanja, npr. društveno korisni rad i sl. jer je suprug nezaposlen i bilo bi nam teško izdvojiti ovu svotu za kaznu.

 

Hvala na svakom savjetu.

Ima li neko s kakvim prijedlogom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet stara priča.

 

Zakon kaže da se tehnički pregled mora napraviti tokom 12 mjeseca od prethodnog. Dakle može biti 31.12.2008.

 

Sukladno tome tehnički pregledi nezakonito upisuju datum isteka police, a ne mjesec isteka prometne dozvole.

 

Policajac se držao zakonske odredbe o kazni 15 dana nakon isteka. Uzeo je u obzir nezakonito upisan datum iz prometne dozvole.

 

Sud se držao policijskog mišljenja i potvrdio kaznu, ali je umanjio u maksimalno dozvoljenom iznosu.

 

Zašto su smanjili kaznu ispod 700 kuna?

 

Zato jer ni sam sud nije siguran kako postupiti. Kazna za istek prometne dozvole do 15 dana je samo 700 kuna. Tim drastičnim smanjivanjem kazne su se i zaštitili.

 

Prava žalbe više nema.

 

Postoji jedino izvanredni pravni lijek zaštite zakonitosti koji se predaje državnom odvjetništvu. Oni su pak alergični na prekršaje i ujedno majstori za mazanje vlastitih očiju. Sve će glatko odbaciti.

 

Postupak je završen. Ako se kazna ne plati dolazi policajac sa dovedbenim nalogom za počinitelja.

 

Nije zabranjeno propustiti registraciju vozila. Zabranjeno je sa takvim vozilom upravljati po javnoj cesti, a za to odgovara vozač.

 

Vlasnik neosigurano vozilo ne smije nikom dati na upravljanje, to kod Vas nije bio slučaj.

 

Vlasnik mora odjaviti vozilo, a to ste morali napraviti tek 16.01.2009. godine, dakle ni po toj osnovi niste bili u prekršaju.

 

Oko ove igre datuma se stalno lome koplja. Očekujem možda sasvim suprotne komentare ostalih forumaša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam jedno pitanje.

Što ako je vozilo odjavljeno (ili kupljeno odjavljeno),kako napraviti tehnički pregled ako se stanica za tehnički pregled nalazi 5 km od mjesta gdje se nalazi vozilo,od toga se 3 km mora voziti po naseljenom mjestu,a da se ne prekrši Zakon."Zabranjeno je sa takvim vozilom upravljati po javnoj cesti, a za to odgovara vozač."?

 

Kako to izvesti da se odjavljeno vozilo (bez tablica) registrira a da vas ne "klepe" policajci?

:zbunj::sofer::policajac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija