Jump to content

iznuda i ucjena


ivana222

Preporučene objave

Prije 15-tak dana moja majka kao suvozac i decko kao vozac su imali manju prometnu nezgodu sa mojim automobilom.

Registracija i osiguranje moga automobila su istekli dva mjeseca prije, cuvala sam trudnocu, nisam ni vozila automobil i potpuno sam to smetnila sa uma.

 

Krivac nezgode je moj decko (oduzeo je prednost) i na oba automobila su nastale manje stete.. Supruga vozaca koji nas je udario srcani bolesnik pa je po nju dosla hitna i pustena je na kucnu njegu.

Kako moj auto nije bio osiguran sa tim covjekom smo se pokusali nagoditi. Na kraju smo se preko njegova osiguranja dogovorili da cemo platiti popravak njegova auta u ovlastenom servisu osiguranja. To smo i napravili, a on je potpisao dokument da vise nece imati potrazivanja u vezi automobila.

No, taj gospodin i dalje zove i sada- trazi novac za dusevnu bol koju je pretrpila njegova supruga. Spominje kako je on prije par godina imao nezgodu zbog koje jos ide psihijatru. Iz toga se da naslutiti da je covjek upucen u cijelu pricu sa dusevnim bolima. Kaze da zenu svakodnevno vozi psihijatru zbog pretrpljenog soka. On sada trazi od mene kao vlasnika vozila 10 000 kn za dusevne boli nanesene njegovoj supruzi ili ce pokrenuti parnicu u kojoj ce traziti punoo vise novaca. Kako sam nedavno rodila, sve pregovore sa njim vodi moj otac da se ja sto manje uznemiravam. Covjeku je vise puta receno da nemamo vise novaca i neka slobodno pokrene sve pravne instrumente i trazi od osiguranja novac za dusevnu bol, ali da od nas nikakav novac za to ovako nagodbom nece dobiti.

I nakon svega toga, covjek opet zove – ovaj put direktno mene te moju majku i govori kako ga je moj otac odbio ali on eto pruza meni jos jednu sansu da platim 10 000kn ili ce on mene tuziti za puno veci novac.

 

E sada, sto napraviti da se zastitim od ovoga covjeka koji ocigledno samo zeli novac i pred nicim ne preza?

 

Nakon njegovog zadnjeg poziva prijavila sam ga policiji za pokusaj iznude i ucjene. Napravljen je opsezan zapisnik cijelog slucaja. Prijavljena je istina, a to je da:

- ucestalo uznemirava i pokusava iznuditi novac iako mu je receno da on slobodno pravno pokrene tu parnicu i tim putem trazi sto zeli i da vise nemamo o cemu pricati

- on mene i (a time i moju obitelj i moju bebu) uznemirava tim pozivima i ucjenama i da sam izgubila mlijeko zbog tih poziva

Sutra planiram ici kod doktorice da mi se u karton zavede da sam potrazila pomoc zbog stresa i soka.

 

Da li sam na dobrom putu da se zastitim od njega? Sto jos mogu uciniti?

Ako bih ga tuzila za pokusaj iznude i ucjene, te dusevnu bol, koliko realno imam sanse dobiti tu parnicu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U smislu prijave, djelo ste vec prijavili policiji koja je sastavila zapisnik, pozvala njega da se ocituje i to sve proslijedila na ODO koje ce odluciti ima li i po kojoj osnovi elemenata za kazneni progon.

 

Mozete angazirati i odvjetnika koji ce ga obavijesiti pismenim putem da ste ga angazirali te da je on ubuduce vas punomocnik i da moze sve rijesiti s njim, a da vas pusti na miru. Vrlo brzo ce shvatiti da ne pristajete na ucjene "ispod tezge", a i dusevne boli od lake saobracajne nesrece bez posljedica mu ni na jednom sudu nece proci, a ako i prodje naknada nece biti vrijedna spomena pogotovo jer da dokaze istu njegova ce supruga trebati biti cest gost psihijatara, cesto po bolovanjima i slicno, sto im se nikako nece isplatiti. Mozda ga odvjetnik nadmudri, navuce, da mu se on pismeno ocituje pa prijetnju/ucjenu stavi na papir i uredno posalje..Onda nek vas tuzi ;-)

 

Ne uzrujavajte se, ne desava vam se nista cudno ili novo. Ljudima u ovakvim situacijama prorade apetiti i lakomost jer misle da ce se na racun savijenog blatobrana obogatiti. Vjerujte, da zna da moze dobiti nesto sudskim putem nebi vas toliko nazivao nego bi vas vec tuzio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokusati cu se ne uzrujavati vise oko njega.

najvise zivcira pomisao da je covjek za nekoliko dana zbog nase susretljivosti dobio popravljeno auto. i to da je to jedna mala nezgoda, ni spomena vrijedna. normalni ljudi se u ovakvim slucajevima ljudski dogovore i sto prije zaborave cijelu pricu. a sada se radi njegove pohlepe i gluposti oko toga stvorila takva zavrzlama, da cemo zaista na kraju izgubiti toliko vremena, energije i novaca ako se budu jos angazirali odvjetnici..

 

no, hvala lijepa na odgovoru. pisati cu tu ako bude nekih vijesti. jer nekako imam osjecaj da ce tu biti jos svega, jer covjek nije normalan. ta ko bi normalan 10 godina isao po psihijatrima radi neke prometne da ishodi dusevnu bol (on se jos kao hvali sa tim..). ah..

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivaczakona je napisao:

Nema elemenata kaznenog djela ucjene.

 

Osiguranje krivca prometne odgovara za štetu koja nastane u prometu.

 

Ukoliko vozilo nije osigurano, štetu isplaćuje Hrvatski ured za osiguranje koji ima pravo isplaćenu štetu naknaditi od vozača neregistiranog vozila

 

neznam da li ste procitali skroz moj prvi post- mi smo platili popravak njegovoga automobila. on sada potrazuje novac za dusevne boli njegove supruge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Pozdrav svima

 

Molio bih pomoć oko situacije u kojoj sam se našao.

Nikada do sada nisam imao posla sa sudom.

 

Naime, radi se o sljedećem:

 

Prošle godine kao vlasnik OPG-a, izvršio sam prodaju jednog poljoprivrednog proizvoda jednoj zadruzi, roba je pregledana, preuzeta i plaćena, ali situacija je sada zakomplicirana. Prije dva dana , dakle nakon pola godine zaprimam tužbu od te zadruge, gdje traže isplatu novca, koji je već plaćen. Da pojasnim, osoba koja je preuzela robu, je došla na preuzimanje robe kako smo se i dogovorili, a dogovor je bio da će uplata za robu biti izvršena dan prije preuzimanja na račun mog OPG -a. Međutim, ovlaštena osoba iz zadruge mi sat vremena prije dolaska po robu javlja da nije stigla uplatiti na račun, te da će donijeti novac, kada bude preuzimanje robe. Osoba je došla po robu sa kamionom i vozačem, roba je pregledana i natovarena u kamion, te odvežena, a osoba iz zadruge je ostala samnom u dvorištu da riješimo, papirologiju i plaćanje. Međutim, tada se dogadja da mi osoba kaže kako nema novac sa sobom , već da će mi naknadno kroz tjedan ii dva uplatiti za robu putem računa, na što nisam mogao pristati, jer je roba već bila odvezena i tražio sam barem nekakvu garanciju. Osoba mi je predložila da će mi dati garanciju u eurima u vrijednosti robe, a kada uplati na račun da tu garanciju vratim. Morao sam ići za osobom u drugi grad da bi mi dala taj iznos za garanciju, da ne bi bilo, roba otišla i ko te šiša. Primio sam iznos za garanciju, uz ugovor o zajmu kao garanciju o plaćanju robe, koju smo potpisali i ja i osoba iz zadruge. Nakon dva tjedna iznos u kunama za robu je uplaćen na moj račun, i odmah drugi dan podižem taj iznos u kunama i mijenjam u eure jer je tako bilo dogovoreno da se isto vrati u u eurima. Umjestu nedaleko prebivališta osobe iz zadruge izvršavam isplatu garancije i srdačno se pozdravimo. No nakom pola godine stiže mi tužba da iznos nije vraćen, odnosno da je vraćen samo manji dio. Ispao sam naivan jer kada sam isplatio nisam potpisao nikakav dokument o isplati, a nije potpisala ni osoba koja je primila iznos, jer je osoba kao bila u žurbi na neki sastanak tako da se sve brzo odigralo. Pri samom činu predaje novca, samnom je bila još jedna osoba koja može svjedočiti tom događaju.

 

Postoji li ikakva mogućnost da se dokaže da sam taj novac isplatio u cijelosti ? Angažirao sam odvjetnika !

Ako bude potrebno dodatno ću pojasniti situaciju, stoga molim za odgovor, ako tko može pomoći !

 

HVALA !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija