Jump to content

Novogradnja - pismo namjere


Ivan_12

Preporučene objave

Pozdrav svima,

kupujem stan u novogradnji. Svi stanovi u toj zgradi trenutno imaju u vlesničkom listu upisan teret (svaki stan po 10,000,000kn). Investitor mi kaze slijedeće: Za desetak dana će biti uporabna dozvola, nakon toga mi ćemo potpisati ugovor u kojem će se navesti stan koji kupujem s popratnim sadržajem (vanjsko parkirno mjesto, spremište), te s tim ugovorom idem u banku koja mi daje pismo namjere u kojem je navedeno da nakon uplate dogovorenog iznosa briše teret s dotičnog stana. Zanima me da li je to istina?

A ima još jedna stvar. Naime, trenuto je zgrada etažirana tako da stanu pripada manje spremište, a ne pripada mu vanjsko pakirno mjesto (napomena:garažna parkirna mjesta su etažirana zasebno)! Invenstitor me uvjerava da nakon što se proda 50% stanova će se raditi revizija elaborata o etažiranju te će tada u vlasničkom listu biti upisano realno stanje.

Molim pomoć

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Načelno, to što investitor govori može biti istina. Investitor je založio zgradu, odnosno stanove u izgradnji kao jamstvo za kredit koji je uzeo od banke u svrhu izgradnje te zgrade - ovo sve, naravno pretpostavljam.

 

Upozoravam da Pismo namjere nije obvezujući dokument. Bilo bi bolje da banka da obvezujuću izjavu. Štoviše bilo bi idealno da i banka bude potpisnica tog ugovora, ili nekog zasebnog ugovora, po kojem bi vi dio kupoprodajne cijene, po uputi investitora, uplatili direktno banci (dio ćete uplatiti investitoru, a banci ono što njoj investitor duguje), a banka bi se trebala obvezati na brisanje tereta odmah po izvršenoj uplati.

 

Ako novac po kupoprodajnom ugovoru uplatite direktno investitoru, tko vam garantira da će on ispuniti obvezu prema banci, a onda i banka prema vama (u smislu brisanja tereta)....

 

Ova ili neka slična konstrukcija bi dolazile u obzir. Ako su vam stan i cijena privlačni angažirajte doooobrog odvjetnika. Sve može ispasti o.k., alo tko zna u današnjim vremenima...

 

To je moje razmišljanje u odnosu na 1. pitanje.

 

U odnosu na 2. pitanje reći ću samo da vam investitor nije dao nikakvu garanciju da se to što on govori može provesti. Ukoliko može, onda neka to napravi nakon ishođenja uporabne (ne mora čekati da se proda 50% stanova), a prije prodaje stana vama, tako da točno znate što kupujete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

anda je napisao:

Načelno, to što investitor govori može biti istina. Investitor je založio zgradu, odnosno stanove u izgradnji kao jamstvo za kredit koji je uzeo od banke u svrhu izgradnje te zgrade - ovo sve, naravno pretpostavljam.

 

To što investitor govori gotovo sigurno nije istina.

Ako je SVAKI stan opterećen sa 10 miliona kuna, to je bar 12-15 puta više od vrijednosti stana, a tu je i mogući dug po kamatama.

Vrlo vjerojatno taj dug prelazi vrijednost cijele zgrade. Nadalje, ako je investitor dužan banci toliku lovu, gotovo sigurno je dužan i drugima - dobavljačima, kooperantima...

Dakle, moguća su i druga potraživanja, ako ne prema tom stanu, onda prema drugim djelovima zgrade.

Zgrada u sporu neće biti do kraja useljena,biti će problema sa priključcima, grijanjem, održavanjem, itd.

 

Uporabna dozvola je upitna - to može biti test iskrenosti investitora (obećao je uporabnu za par dana). Bez uporabne novi vlasnik ne može upisati vlasništvo.

 

Sada bar ima dovoljno povoljnih stanova na prodaju.

Zato,

:bjezi:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija