Jump to content

zašto maloljetna majka želi da se otac odrekna očinstva


REGA

Preporučene objave

Nije mi jasno koji je cilj moje snahe kojoj je 17 godina još dva mjeseca do punoljetnosti ,koja se sjetila mjesec i pola nakon vjenčanja da ne voli mog sina , valjda zato što je izgubio posao (6000-7000 kn plaća) višak radnika,nije njegova krivnja, sjetila se da se želi razvesti . Najprije je rekla da ga neće tražiti alimentaciju niti išta slično, ali je ovaj vikend kod svojih pa mu je javila telefonom da neće tražiti ništa samo ako se on odrekna očinstva. Ona bi se kao tada osjećala slobodnom. Možda je to scenarij njenih roditelja kao i sve do sada , pa me zanima ako se nakon njegovog odricanja , naravno ona je maloljetna pa oni odmah u tom slučaju postaju skrbnici djetetu(starosti40 dana) dakle ako se i ona odrekne kasnije skrbništva mogu li oni u centru srediti da su kao udomitelji djetetu i za to dobivati novac.Da sada nepišem romane, mogu li ja od njih tražiti naknadu za školovanje za snahu koja je jednu godinu pohađala školu iz moje kuće, tada nisu bili vjenčani, nisam se slagala sa time ali sin je bio zaljubljen, lud i nedokazan , a kako oni nisu njuj maloljetnoj mogli stati na kraj kako bih je njemu punoljetnom (taman navršio 18). Mogu li oni odgovarati za svoje postupke što su je maloljetnu pustili od kuće? Može li sin tražiti dio troškova za vjenčanje s obzirom da nisu bili iskreni niti na sudu kada su davali izjave vezane uz dozvolu za brak da će im pomagati itd. a cilj im je bio materijalan dobrobit i za njih uz svoju kćerkicu? Može li se ona smatrati podobnom majkom ako je sina ubola nožem u nogu nakon verbalne svađe i hrvanja? mogu li njezini roditelji biti podobni skrbnici ako su ostavili djecu tri dana same kod kuće a da ovi nisu znali gdje su ni kako su kada je njoj bilo 14 sestre 11 a bratu 10 god? može li beba živjeti u staroj neurednoj i naobojanoj kući u kojoj je samo jedna soba uređena striktno za nju? Može li se njen otac smatrati podobnim ako je mog sina jednom prilikom fizički napao a jednom ga u njegovom stanu pozivao na obračun? Ima li šanse sin dobiti skrbništvo nad unučicom s obzirom na navedeno iako je malecka još na prsima i iako on ne radi ali kad bi mi dali izjavu da ćemo ga financijski uzdržavati? molim vas pomozite hitno je !! Život je roman u zadnje dvije godine!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Previše je toga, pa ću odgovoriti samo na ono o čemu mislim da je ključno razmišljati:

- kako je dobro za dijete da je se otac odrekne?

- kako je dobro za dijete da se ne plaća doprinos za uzdržavanje? Ako otac ne može, zakon predviđa da doprinos plaćaju bake i djedovi.

- kako je dobro za dijete da se za nju umjesto živih roditelja, prvenstveno skrbe bake i djedovi (oni mogu biti podrška i pomoć, no pored živih roditelja?)?

Partnerima treba pomoć i podrška, a ne mišljenja njihovih mama i tata - uglavnom svojim savjetima pogoršaju odnose i perspektive za dijete.

Nema zakonske mogućnosti ni da se otac odrekne svojeg djeteta, ni da se majka odrekne uzdržavanja za dijete - to su djetetova , a ne roditeljska prava!

 

Ako za sve svoje navode imate dokaze, možete tražiti da se dijete povjeri na zajednički život ocu. No, razmislite, imate dvoje premladih i nezrelih roditelja i samo im istinskom i iskrenom podrškom, oboma, možete pomoći da riješe ovu tešku situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditelj se ne može odreći roditeljske skrbi, već ga se samo sudskom odlukom te skrbi može lišiti ukoliko je nepodoban. Radi zaštite svojih roditeljskih prava kao i rješavanja drugih pitanja obiteljsko-pravne problematike koji su ovdje vidljivi, otac djeteta se može (i treba!)obratiti nadležnom Centru za socijalnu skrb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

REGA je napisao:

Mogu li oni odgovarati za svoje postupke što su je maloljetnu pustili od kuće? Može li sin tražiti dio troškova za vjenčanje s obzirom da nisu bili iskreni niti na sudu kada su davali izjave vezane uz dozvolu za brak da će im pomagati itd. a cilj im je bio materijalan dobrobit i za njih uz svoju kćerkicu? Može li se ona smatrati podobnom majkom ako je sina ubola nožem u nogu nakon verbalne svađe i hrvanja? mogu li njezini roditelji biti podobni skrbnici ako su ostavili djecu tri dana same kod kuće a da ovi nisu znali gdje su ni kako su kada je njoj bilo 14 sestre 11 a bratu 10 god? može li beba živjeti u staroj neurednoj i naobojanoj kući u kojoj je samo jedna soba uređena striktno za nju? Može li se njen otac smatrati podobnim ako je mog sina jednom prilikom fizički napao a jednom ga u njegovom stanu pozivao na obračun? !

 

Ostavite sada po strani pitanja tko je kriv, i tko je kome više dao.

Koncentrirajte se na dobrobit djeteta.

 

Dobrobit djeteta sigurno nije da dijete odrasta samostalno (bez nadzora) sa majkom koja je očigledno psihički nestabilna, i u isto takvoj njenoj obitelji.

Sve što ste spomenuli (naročito incidente)trebate pismenim putem dostaviti CZSS i izraziti zabrinutost za dijete. Zatražite nadzor, i po mogućnosti obiteljsku terapiju kod psihijatra za obitelj vašeg sina (neka to on osobno zatraži). Vrlo vjerojatno se radi o postporođajnoj depresiji vaše snahe.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija