Jump to content

Ostavinki postupak, molim hitnu pomoć


cheburaska

Preporučene objave

Poštovani,

Moja teta posjeduje udjele u zemljišnim česticama koje imaju više vlasnika. Riječ je o tri vlasnika; moja teta, moj nećak (preciznije sin ujakova sina) i treći zavedeni vlasnik je preminula osoba.

Prije mjesec dana moj otac i teta dobili su poziv od javnog bilježnika da se jave na ostavinsku raspravu zakazanu određenog datuma u određeno vrijeme. U pozivu nije bilo naznačeno koja je svrha rasprave ni tko je istu tražio. Kako sam naknadno saznala na navedenom saslušanju bila je (bez službenog poziva) prisutna i treća osoba, moj nećak. Rasprava je pokrenuta u svrhu brisanja preminulog iz navedenih zemljišnih čestica. Sa te prve rasprave ne postoji zapisnik jer navodno da je u odmah bila prekinuta zbog nesuglasica koje su nastale (tako mi je barem rečeno u uredu javnog bilježnika). Nakon mjesec dana moj otac i teta ponovno dobivaju poziv od istog javnog bilježnika. Ovaj puta sam i ja tamo bila prisutna, bez službenog poziva (nećak se ovaj puta nije pojavio), kako bi dobila više informacija o čemu se zapravo radi.

Bila bih Vam veoma zahvalna ukoliko biste mi dali savjet po slijedećem pitanju:

 

Prema riječima javnog bilježnika ostavinska rasprava je sazvana kako bi se preminuli vlasnik izbrisao sa navedenih čestica. Zainteresirana strana je nećak. Javni bilježnik je sastavio izjavu prema kojoj moja teta nasljeđuje dijelove preminulog (uz objašnjenje da se onda moj nećak i teta mogu dogovarati sto će dalje). Do ove konstatacije javni bilježnik je došao ispitujući moga oca i tetu u kakvom su srodstvu s preminulim. Prije potpisivanja izjave zamolila sam javnog bilježnika da mi objasni tko je tražio ostavinsku raspravu budući da ni moj otac, a ni moja teta nisu zainteresirani za rješavanje vlasničkih odnosa nad tim česticama, niti su tražili bilo kakvu raspravu već su samo bili pozvani. Javni bilježnik mi je pokazao dokument općinskog suda prema kojem (bar tako javni bilježnik tvrdi) je općinski sud dodijelio istom raspravu. Na dnu dokumenta je navedena moja teta, međutim njenog potpisa na dokumentu nema, a pečat i potpis suda su prisutni. Budući da na dokumentu nema potpisa moje tete jer ona nije tražila raspravu, nakon upornog zahtijevanja da mi odgovori tko je tražitelj odgovoreno mi je da javni bilježnik nema takvu informaciju. Sastavljena izjava nije potpisana jer na pitanje tko će snositi troškove javni bilježnik odgovara da će poslati uplatnice mom ocu i teti. Budući da niti moj otac, a niti moja teta nisu pokretali nikakve postupke, niti su zainteresirani za to, već su se u neznanju odazvali na službeni poziv javnog bilježnika možete li mi objasniti kako doći do informacije tko tu raspravu zahtjeva. Da li je javni bilježnik dužan dati nam takvu informaciju tijekom rasprave? Da li su moj otac i teta dužni platiti i ove dvije kako on to naziva rasprave budući da istu nisu tražili (prema riječima javnog bilježnika s njegove strane bit će im poslane uplatnice kojima on želi naplatiti svoje troškove za te dvije rasprave, ali isto tako obznanio je da će on samostalno donijeti rješenje o ovom slučaju pa će i to uredno naplatiti)? Da li je javni bilježnik dužan sastaviti zapisnik nakon ovakvih rasprava? Tražila sam da mi sastavi pismenu izjavu o svemu što se u tom uredu zbivalo, ali nikakav zapisnik nisam dobila. Da li ukoliko i opet zaprime poziv na raspravu mogu jednostavno se ne pojaviti i koje su posljedice?

 

Veliko hvala!

Srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

 

Javni bilježnik je povjerenik suda u ostavinskim raspravama . U pozivu za raspravu Vi trebate znati o čemu se radi i broj predmeta .

 

Uzmite te pozive i otiđite u pisarnicu suda gdje leže nekretnine i pitajte o čemu se radi kakav su predmet dostavili tom Javnom bilježniku .

Javni bilježnik ako vodi ostavinsku raspravu tada treba sastaviti zapisnik kojega stranke potpisuju i dobivaju po jedan primjerak .

 

Postoji mogućnost da je nečak davatelj usluge dosmrtnog uzdržavanja i da je sklopljen takav ugovor sa primateljem uzdržavanja .

Časom potpisivanja takvog ugovora imovina sa npr. tete prelazi na nećaka .To je jedino što bi bilo moguće u koliko nije bilo ostavinske , ili je sklopljen ugovor o ustupanju .U slučaju sklapanja ugovora o ustupanju za života moraju biti prisutni svi nasljednici i trebaju biti suglasni takvim ustupom .

 

 

 

 

 

To su samo pretpostavke s obzirom da niste ništa konkretno

iznijeli u svom postu .

 

 

Na internetu možete vidjeti da li je u zemljišnim knjigama došlo do promjene vlasnika tog dijela u korist nećaka i temeljem čega .

 

Ukucajte u GOOGLE-u pravosudje .hr ,kada to dobijete idite na E izvadak , izaberite glavnu knjigu suda i dalje Vas obrazac vodi .

 

U zemljišnim knjigama su upisani podaci-razlozi izmjena stanja .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veliko, veliko hvala!

 

Provjerila sam ZK kao sto ste mi savjetovali i promjena nije bilo.

 

Da li ja mogu otici u pisarnicu umjesto moga oca i tete i dobiti zeljene informacije buduci da su oni sada vec uplaseni od cijelog tog postupka,a rijec je o starim i bolesnim ljudima.

 

Na zalost prvi put se susrecem s pravnim peripetijama pa je i ovaj opis dolje pomalo konfuzan.

 

U svakom slucaju zeljela bih prekinuti taj postupak ostavinske rasprave buduci da su mi i otac i teta izbezumljeni od panike koju nam je javni biljeznik uzrokovao izjavama da sve mi moramo platiti.

 

Moze li stvarno javni biljeznik donijeti odluku bez pristanka sudonika rasprave?

 

Jos jednom veliko Vam hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Vi bi trebali pribaviti punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika ,kojom Vas otac opunomoćuje da ga zastupate u ostavinskom i svim drugim postupcima pred nadležnim organima i tijelima , a radi zaštite svih njegovih interesa.

Takva se punomoć radi u najmanje dva primjerka , jer jedan primjerak predajete JB ili sudu , a drugi uvijek trebate imati kad pristupate nekom postupku .

 

Troškovi ostavinskog postupka nisu veliki ,a ako ima više nasljednika dijele se ovisno o udjelima ili kako se sporazume.

Ako se nasljednici odreknu prava prigovora na rješenje tada postaje ono istog časa pravomoćno i provedivo u gruntovnici i katastru.U slučaju kada nema sporazuma među nasljednicima tada se predmet vraća sudu i nasljednici u sudskom postupku ostvaruju svoja prava .

 

Svaku informaciju u pisarnici ćete dobiti ako imate punomoć ,ili uzmete oca sa sobom i on traži zajedno sa Vama .

 

Troškovi postupka ovise o vrijednosti ostavine .Uputno je ne tražiti procijenitelja , već da to sam odredi bilježnik .ako je vrijednost recimo 250.000.- tada bi troškovi mogli iznositi 2.500.-kuna + troškovi otpreme rješenja ( poštanski troškovi ).

 

Ako nema prigovora i nesporazuma tada možete dobiti pravomoćno rješenje odmah i tada nema povećanih troškova .

Još je dobro da JB dostavi rješenje gruntovnici i katastru jer tada se rješenje provede vrlo brzo bez troškova .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o nasljeđivanju ostavinski postupak obavezno provodi sud po službenoj dužnosti ako je pokojnik imao nekretnine. Dakle, nasljednici mogu nasljedstvo prihvatiti ili ne, ali ne mogu odlučivati o tome hoće li se ostavinski postupak provesti ili ne.

 

Postupak se pokreće na temelju smrtovnice koju matični ured po službenoj dužnosti dostavlja sudu, ili - ako to matični ured iz nekog razloga ne učini - po zahtjevu stranaka.

 

Te stranke su u pravilu nasljednici.

 

U pogledu priznavanja prava drugim osobama da pokrenu ostavinsku raspravu Zakon o nasljeđivanju nije dovoljno jasan, a moje je osobno iskustvo da sudska praksa nije ujednačena. Na jednom će sudu to obaviti bez problema, na drugom to odbacuju.

 

Budući da je ostavinski postupak obavezan ovako i onako, mišljenja sam da je za sud bitno samo da je dobio valjane dokumente da su se stekli uvjeti da se postupak mora provesti, a jedini uvjet koji Zakon o nasljeđivanju postavlja je da je pokojnik imao nekretnine u vlasništvu.

 

Ako nasljednici nasljeđivanjem postaju suvlasnici s nekim, mislim da je pitanje korektnih međusobnih suvlasničkih odnosa da provedu ono što moraju i da zemljišne knjige održavaju urednim, jer posljedice neurednih zemljišnih knjiga trpe na različite načine i oni suvlasnici čiji su upisi valjani, a ne samo neuredni nasljednici.

 

Vaš nećak je sigurno imao razloga zašto je to pokrenuo. U nekim slučajevi i formalno vlasništvo nekretnina, makar ne bilo stvarno (i upravo zato što nije stvarno - recimo za ostvarivanje prava na neke potpore), može smetati.

 

To što Vas je bilježnik o tome obavijestio na šlampav način (ako jest - jer ne vjerujem da nije naznačio iza kojeg ostavitelja je rasprava) i što nije sastavio zapisnik (ako nije) je poseban problem za koji nije kriv nećak.

 

Ako ne želite ništa naslijediti, možete se svi odreći nasljedstva pa će vlasnikom postati lokalna samouprava koja bi mogla svoja suvlasnička ovlaštenja i koristiti. Da li bi Vam to odgovaralo?

 

Mislim da nepotrebno gubite energiju istražujući tko je pokrenuo postupak koji dosad već nije obavljen zbog Vašeg nemara prema imovini. Vlasništvo nije samo pravo, nego i obaveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Vam na informacijama koje ste mi pruzili, ali moram se osvrnuti na Vašu oštru osudu vezanu za nemar o imovini i vlasništvu koje ujedno nosi i obavezu.

 

U prvom postu, koji je priznajem mozda nejasan, navela sam da nismo zainteresirani za djelove cestica oko kojih je pokrenut spor. Naime, najveci dio cestice zaveden je na preminuloga i taj dio koristi iskljucivo moj necak (koji je također u srodstvu s preminulim, manji dio se vodi na mom nećaku i teti. Rodbinski odnosi u većini slucajeva nisu sjajni, pa tako je i u mom slucaju. Slažem se da je potrebno rješavati neuredne zeljisne knjige, ali isto tako mislim da bi zainteresirana strana trebala biti ta koja snosi trosak cijelo procesa.

 

Mozda je gubitak energije traziti tko je pokrenuo postupak, ali prema informacijama koje sam pronasla na ovim forumima onaj tko je pokrenuo postupak dužan je i platiti proces. Buduci da je moja teta spremna odreći se svog dijela i dijela koji bi nasljedila od preminuloga te prepisati ga na nećaka ne bi li bilo bar pristojno da snosi troskove za poklon koji ga očekuje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija