Jump to content

pravo na dio od najamnine


piva_mrzla

Preporučene objave

Otac i majka su za vrijeme zajedničkog života stekli vlasništvo nad stanom. Vlasnik stana, po papirima, uvijek je bio otac. Majka je godinama bila bolesna i nije bila zaposlena te je otac skrbio nad njom. Sestra i ja smo otišli iz stana i zasnovali svoje obitelji. Majka je umrla i otac je ostao sam živjeti u stanu. Ostavinska rasprava se nije provela, na sugestiju sutkinje koja je rekla da ju nema ni potrebe raditi obzirom da je otac vlasnik stana, a mi kao djeca nismo ni razmišljali o ikakvoj podjeli. Ja ne razmišljam ni sada. Ipak je čovjek još živ. Radno je sposoban i nije mu potrebna dodatna njega niti skrb. Otac je našao novu suprugu (nisu oženjeni) i preselio je u njezin stan. Svoj stan iznajmljuje. Tu nastaje problem iz razloga što sestra tvrdi da njoj pripada prema Zakonu o nasljeđivanju neki dio od 15%(nužni dio) te želi da joj otac svaki mjesec isplaćuje dio od najamnine. Mislim da nema pravo, ali bilo bi mi drago kada bi mi netko to potvrdio i sa pravne strane. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebala je u ostavinskoj raspravi istaknuti da je stan bračna stečevina i da njoj treba pripasti trećina od polovine. ako bi se otac usprotivio ista bi bila upućena u parnicu da se utvrdi da je to bračna stečevina i da je pola stana majčino.

naravno pola pola je samo ako je stan stečen u braku radom poslije 1998 godine. prije 1998 godine se utvrđuje koliki je dio od majke i od oca (koliko je svatko od njih privređivao u bračnoj zajednici).

ako ostavinska nije provedena ona može prijaviti taj stan u imovinu i sve ovo pokrenuti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija