Jump to content

čekanje presude kz224


rotterdam

Preporučene objave

molim pomoć,

radi se o tome da sam okrivljena za kazneno djelo čl 224 st 1. iz ožujka 2005. god.

imala sam obrt na tuđe ime 10 godina ali zbog poslovnih teškoća morala sam zatvoriti obrt i nisam platila robu dobavljaču.sa ostalim dobavljačima sam uspjela ostvarit dogovore i neke u cijelosti podmirila a jedan veći plačam nagodbom i dalje. ovaj me je jedini tuzio za prevaru i ostao je dug na 61.000.kuna.

zadnja glavna rasprava je bila 17.11.2009. i rečeno je da će presuda biti donjeta 20.11.2009. tome nisam bila prisutna pa dok ne dobijem pismeno neznam kakva je presuda.

neznam kako će me kaznit i kakva je inače praksa, dali je moguća samo uvjetna kazna i što ako je kazna novčana a ja je nisam u mogućnosti platit?

trenutno sam nezaposlena i nemam nikakva primanja a i samohrana sam majka- da li me mogu kaznit i kaznom zatvora?

kakva je praksa i u tome što sa dugom, da li odma odrede kada se mora platit dobavljaču šteta i u kojem roku s obzirom da nemam nikakvih primanja.

sad čekam da dobijem presudu, advokat kaže da ćemo se žalit i probat na zastaru. kada nastupa zastara za to i dali se isplati žalit te da li nakon žalbe može biti i to da mi daju još veću kaznu?

isto tako nisam zadovoljna svojim odvjetnikom pa me zanima da li mogu sada promjeniti odvjetnika?

molim pomoć i savjet šta je najbolje jer mi je problem i daljnje plačanje troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazna ovisi o tome da li su pronadjeni elementi kaznenog djela prijevare. Mozete biti proglasna krvom ali i oslobodjena jer na sud se ne ide samo po osudjujuce presude. Zato, glavu gore. Ako ste rekli i mogli dokazati razloge propadanja posla ali i da u dobroj vjeri vracate tj da ste neke dugove vec i vratili sud to moze uzeti kao olakotnu okolnost pri odlucivanju. Takodjer u prilog vam ide ako niste osudjivana, pogotovo za takva kaznena djela.

Sto znaci samohrana majka? Oca nema ili? Ako otac je otac ziv, nije mu oduzeta roditeljska skrb i ako ima odredjenu alimentaciju, niste samohrana majka vec dijete samo zivi s vama odlukom suda. To nije bas cvrsta olakotna okolnost jer se podrazumijeva da je sud (kod razvoda) odredio alimentaciju i time drugi roditelj doprinosi za dijete jednako kao i vi i ne cini vas time "ugrozenijom" stranom vec samo jednako odgovornom. Napominjem gore receno jer taj termin prolazi u kolokvijalnom jeziku, ali pravno ne..

 

Ako su utvrdjeni elementi prevare, a zadovoljavate gore spomenute olakotne okolnosti presuda bi mogla biti i uvjetna. Uvjet je da u nekom razdoblju necete pociniti novo kazneno djelo isto ili teze. Cesti je uvjet za izreku uvjetne kazne i zadovoljavanje imovinskopravnog zahtjeva, dakle, da vratite sto nije vase u nekom roku. Taj rok sigurno nije izrazen o godinama nego obzirom na iznos, u mjesecima. Dakle, sud vam moze reci da dug vratite u roku 10 mjeseci, ne obrocno, nego cijeli iznos jednokratno.

 

Zalbom vam se nece odrediti veca kazna ali se moze odrediti manja ili se presuda nizeg suda moze samo potvrditi. Zalba se isplati utoliko jer onda znate na cemu ste jer znate presudu, zalba nece bitno promijeniti stvari ali vam moze dati vremena da skupite novac i podmirite imovinskopravni zahtjev te time ispunite uvjet mozebitno izrecene uvjetne kazne.

 

Odvjetnika mozete promijeniti bilo kada otkazom punomoci istome. NAdam se da ste s istim prethodno dogovorili troskove zastupanja i imate pismene tragove placanja da vam se i tu ne iskompliciraju stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na brzom odgovoru

što se tiče dosadašnjeg odvjetnika ja sam njemu sve platila i to na ruke bez ikakvog pisanog traga(nažalost), a i želim ga promjenit jer nisam zadovoljna sa njim, zato i mislim da će me osudit jer se prepirao više puta sa sucem a i sudac mi nije naklonjen baš.

pošto ovo traje skoro 5 godina još me zanima kada je moguća zastara za to i koliko vremena dobivam žalbom.

najveći mi je problem što sada ne radim i nemam nikakvih primanja pa ako ne platim dug kako mi sudac odredi i u roku koji mi odradi šta dalje. imovine nemam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud odnosno sudac vam ne mora biti naklonjen on treba biti nepristran. Zbog rasprave odvjetnika i suca vas isti sigurno nece optuziti vec zbog cinjenica koje vam se stavljaju na teret. Sudac moze mozda biti nesto strozi ali si nece dopustiti izreci presudu koja nema veze sa sudskom praksom ili utemeljenjem na zakonu jer onda zna da ce vam visi sud takvu presudu umanjiti/preinaciti ili vratiti na ponovljeni postupak. Uostalom, sudac bi vjerovatno odvjetnika opomenuo ili cak novcano kaznio da je presao neke granice.

Steta sto se za promjenu odvjetnika niste odluciti u trenutku kada ste procijenili da njegovo ponasanje ne odgovara onome sto ocekujete.

 

Koliko vremena mozete dobiti zalbom!?! Hmm, ovisi na kojem sudu se vodi postpak, a ako se radi o Zagrebu recimo da je to u prosjeku nekih 6-8 mjeseci, a mozda i godinu dana jer to nije neki predmet koji je izuzetno hitan osim ako mu se ne blizi zastarni rok jer onda sudovi postanu brzi jer im je negativna statistika zastara nekog predmeta.. Iz toga mozete i zakljuciti, zastaru najvjerovatnije mozete zaboraviti..

 

Vi ne morate izvrsiti nalog suda da vratite ono sto vam se naredi i u roku koji vam se naredi no onda morate znati da ako se radi o uvjetnoj presudi, a placanje u roku je uvjet za istu, ona postaje izvrsna i nad vama se izvrsava propisana kazna. Tu nazalost nema pregovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko bude uvjetna presuda mora biti izrečena sa dvostukim uvjetom da se ista može opozvati ukoliko se oštečenik ne isplati:

 

1. da se u određenom roku tj. roku kušnje ne počini novo kazneno djelo

2. da se u određenom roku oštečeniku po dosuđenom imovinskopravnom zahtjevu nadoknadi šteta te ukoliko se to ne učini uvjetn osuda se može opozvati (znači uvjetna kazna je vezana za povrat novca)

 

No ukoliko okrivljenik ne vrati u zadanom roku oštečeniku tj. ne nadoknadi štetu a nije imao sredstava za isto i to uspije dokazati vjerovatno sud neče opozvati ujvetnu presudu. Naravno ukoliko sud ocjeni da su to opravdane okolnosti zašto šteta nije namirena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rotterdam je napisao:

zahvaljujem,

pomogli ste mi da to malo sve shvatim.

sud se vodi u zlataru i u ožujku će se napunit 5 godina od događaja, pa sam mislila možda ipak žalbom uspijem dobit na vremenu kad je već toliko prošlo i možda zastaru.

nakon koliko nastupa zastara za to?

 

Apsolutna zastara za kazneno djelo za koje vas se tereti je 6 godina od počinjenja KD. Nakon primitka presudu opčinskog suda imate pravo žalbe županijskom sudu (pretpostavljam Krapina) u roku 15 dana od primitka rješenja.

Ukoliko vas još nešto zanima obratite mi se na PM.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rotterdam je napisao:

radi se o tome da sam okrivljena za kazneno djelo čl 224 st 1. iz ožujka 2005. god.

 

... i ostao je dug na 61.000.kuna.

 

malo mi čudno da je stavak 1. čl. 224. a radi se o 61.000 kuna

 

to bi bio onda stavak 4., a zastara je onda nedostižna

 

jeste li sigurni za ovaj stavak?

koliki je dug po optužbi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jazz031 je napisao:

fakincina je napisao:

...imate pravo žalbe županijskom sudu...u roku 15 dana od primitka rješenja.

 

ne 15 već 8 dana po primitku presude, jer se radi o skraćenom postupku po optužnom prijedlogu, a ne optužnici!!

 

Izvinjavam se što sam greškom napisao rok za žalbu 15 dana a on je 8 dana.

I kako kaže @jazz031 malo je čudno da vas terete za kazneno djelo po KZ čl.224.st.1 a ne i za st.4 istog članka s obzirom na iznos.

Provjerite da optužni prijedlog nije nadopunjen jer je onda apsolutna zastara 10 godina a to je zaista nedostižno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nitko nije rekao da nemorate platit, svatko svoje dugove mora plačat. Međutim ukoliko vam se dosudi dvostruki uvjet što vjerujem da če biti slučaj, no to čete vidjet kada dobijete presudu (drugi uvjet je povrat novca u određenom roku) sud može opozvati uvjetnu presudu ukoliko ne vratite novac. No ukoliko sud ocjeni da ste bili nesposobni vratiti u zadanom roku novac zbog objektivnih razloga u vašu korist (nazaposlenost,teška materijalna situacija itd.) nemora opozvati uvjetnu presudu.

No oštečena strana na temelju kaznene presude kojom ste proglašeni krivom može i ovrhom i nakon isteka dvostrukog uvjeta potraživati svoja sredstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rotterdam je napisao:

pa i zatvor je za ljude.

mozda uvjeti tamo i nisu prestrasi, a i malo se odmorim od svega. mozda imaju internet a mozda mogu i studirat za to vrijeme pa izadem kao pravnik a mozda... ko zna sta se sve moze dok si u zatvoru.

 

Nakon svih ovih postova koje smo vam napisali i pokušali savjetima pomoči vi na kraju sve bacite na šalu. Ako vam je do šale odite na bisere i tamo pišite. Ovdje se postavljaju konkretna i ozbiljna pitanja i ljudi vam pokušavaju pomoč.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još će te se vi načekati odlaska u zatvor

 

dok presuda postane pravomoćna, pa ovisno kakva će biti (možda bude i oslobđajuća), pa ako bude osuđujuća ovisno koliki rok će (ako bude) određen za plaćanje, pa dok se pokrene opoziv, pa dok se taj posupak završi, pa dok vas sudac izvršenja pozove, pa dok vi malo to otegnete jer se do tada može koješta dogoditi (recimo trudnoća :-) ) ....to vam je bar 2 godine još uživanja u slobodi :-)

a ako po žalbi bude vraćena na ponovno suđenje, onda još i duže :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

pozz,

evo saznala sam kakva ce biti presuda.

nisam jos dobila pismeno nego sam isla kod sudca koji mi je jedva rekao da je uvjetna kazna dvije godine sa drugim uvjetom da platim u roku od godine dana 61 000 kuna.

sad kad dobijem pimeno onda radim zalbu pa me zanima nekoliko stvari.

meni zalba treba samo zato da dobijem malo na vremenu da skupim novac jer godinu dana s obzirom da sam nezaposlena mi je premali rok za taj iznos, ali uz pomoc obitelji mogla bi to platit kroz dvije godine. koliko otprilike traje postupak zalbe odnosno koliko vremena mogu skupit sa tim.

 

sad me zanima da li mogu u zalbi navesti samo da mi produze rok ili se zalim na cijelu presudu, i da li ima sanse da mi taj rok produze . i jos me zanima da li idu kamate u tom postupku i od kada. da li ce se racunat kamate od datuma nastanka duga, znaci 2005 godine, ili od pravomocnosti presude. i da mi kazete da li mogu zalbu sama napisat ili je treba napisat odvjetnik. to mi stvara dodatne troskove ali ako bi njegovu zalbu uvazili bolje nego moju onda bi isla i na to.

 

molim da mi savjetujete

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozete se zaliti na cijelu presudu, od toga da ste krivi do toga koliki je dug i na kraju i na rok povrata. Sve ovisi da li mozete sto od toga dokazati.

 

U zalbi mozete traziti produljenje roka placanja duga sto bi vam i jedino preporucio jer cete tako u ocima suda koji odlucuje ostati ozbiljna osoba i vidjeti ce se namjera da ne zelite otezati postpak nego samo da ukazujete na to da sud nije uzeo u obzir vase sadasnje materijalno stanje. Ako ste za vrijeme sudskog postupka istaknuli mogucnost da ste nezaposleni, da ste placali dugove i drugim vjerovnicima i da ste po tom pitanju maksimalno korektni moze vam se desiti da se odgodi odnosno produlji rok. Ipak, pocnite skupljati novac odmah, uplacivati sukcesivno i na taj nacin cete i dobiti te cca 2 godine. Dok vam presuda stigne, dok se zalite, dok to dodje na visi sud, dok oni to uzmu u razmatranje, dok oni sastave svoje rjesenje i dok vam to posalju moze proci i godina dana, ovisno od suda do suda. Pa onda da se i potvrdi ta presuda nizeg suda imate jos godinu dana za povrat. Uglavnom, nemojte ocekivati spas viseg suda nego pocnite odmah rjesavati problem i to je najveca garancija da cete stici na vrijeme.

 

Kamate vam najvjerovatnije idu od dana duga do dana namirenja. Kada isplatite glavnicu kontaktirajte vjerovnika da vam izracuna i dostavi iznos duga kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru

meni samo treba zalba da dobijem na vremenu. novac sam pocela skupljat i zelim to platit i rjesit se toga, ali ako kamate budu za 5 godina to ce mi biti dodatno veliko opterecenje jer bi kamate mogle biti vece od glavnice pa mi nece biti dovoljno ni dvije godine da to rjesim. recite mi molim vas jos ako se ja zalim na rok placanja a u meduvremenu svaki mjesec uplacujem i dok se rjesava zalba i ostalo, a onda prode vrijeme roka za otplatu a ja nisam uspjela sve platit nego veci dio da li nakon isteka roka mogu trazit produljenje roka za otplatu na nacin da im predocim svoju financijku situaciju i koliko i kako sam do tada uplacivala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija