Jump to content

traženje alimentacije


rotterdam

Preporučene objave

molim za pomoć

rastavljena sam od 1998. godine.

sud je tada odredio i visinu alimentacije za dvoje djece u

iznosu od 1.050,00 kn.

nikada do sada nisam primila niti kune, a prije nisam tražila jer su djed i baka(roditelji od bivšeg supruga)često znali njima nešto kupit(odjeću,obuću,knjige, plačali skijanja, i još dosta toga). oni su dobrog imovnog stanja pa su to mogli i željeli. otac nije nikada ili jako malo sudjelovao o tome. on ne radi i živi na račun roditelja. nikada nisam dobila gotovinu od njegovih roditelja kojom bi ja platila režije ili kupovala hranu i osnovno što treba, ali su npr. upisali stariju kćer u privatnu srednju školu i to plačaju. sada su djeca veća(17 god, i 14 god) i shvačaju da otac ne sudjeluje u ničemu, a isto tako kod posjeta oni dolaze kod bake a otac živi na katu kuće i njega samo usput vide kad je tamo. on glumi dobrog oca jer ih ponekad vozi na neke od školskih aktivnosti. ja sada ne radim i nemam nikakvih primanja pa me zanima da li mogu tražit (moralno i pravno) alimentaciju i za koliko vremenski unazad za ovih 11 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vi se morate obratiti centru za socijalnu skrb,jer roditeljska je duznoct i obaveza da djete prima alimentaciju kao novcanu pomoc a skolovanje ili neke druge potrebe djeteta , a otac ako nije u mogucnosti placati alimentaciju to ce odrediti czsr i tada cete primati alimentaciju od njih.

ovo vam govorim iz iskustva jednog mog prijatelja koji je imao slican slučaj.

odite pitajte i traqzite prava i novcanu pomoc za svoju djecu , jer svakom roditelju su djeca na prvome mjestu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rotterdam je napisao:

.. pa me zanima da li mogu tražit (moralno i pravno) alimentaciju i za koliko vremenski unazad za ovih 11 godina.

 

Pravomoćnom sudskom presudom od prije 11 godina određen je iznos mjesečnog uzdržavanja koji je dužan snositi roditelj (otac) vaše djece.

Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javno bilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare.

 

Međutim,kada se radi o tražbinama između određenih osoba, u konkretnom slučaju između roditelja i djece dok traje roditeljsko pravo, prema čl. 235 Zakona o obveznim odnosima, zastara ne teče.

To znači da možete u ovršnom postupku pred sudom pokušati naplatiti sva dospjela potraživanja s zakonskim zateznim kamatama od dana dospijeća pojedinog mjesečnog iznosa uzdržavanja do dana uplate istog..

Radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje ovrha se može provesti na cjelokupnoj imovini ovršenika koja može biti predmet ovrhe.

Ovrha radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta može se provesti na cijeloj plaći ili drugom stalnom novčanom primanju roditelja, osim na iznosu koji odgovara iznosu od jedne četvrtine prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu.

 

 

Ako roditelj koji je na temelju pravomoćne sudske odluke dužan pridonositi za uzdržavanje djeteta, ne udovoljava svojoj obvezi duže od šest mjeseci neprekidno ili ako nije platio za šest mjeseci s prekidima ukupno unutar razdoblja od sedam mjeseci, centar za socijalnu skrb dužan je na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti, donijeti odluku o privremenom uzdržavanju i u skladu s njom isplaćivati uzdržavanje sve dok roditelj – obveznik uzdržavanja ne počne ponovno udovoljavati svojoj obvezi, u ukupnom trajanju od najdulje tri godine.

Pravo na privremeno uzdržavanje priznaje se s danom podnošenja zahtjeva, odnosno od dana pokretanja postupka po službenoj dužnosti.

Privremeno uzdržavanje određuje se u iznosu od 50% iznosa za uzdržavanje

određenog prema članku 232. stavku 4.Obiteljskog zakona, odnosno prema minimalnom novčanom iznosu potrebnom za mjesečno uzdržavanje djeteta koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom.

Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, a određuje ga Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi jednom godišnje.

 

Centar za socijalnu skrb koji je isplaćivao privremeno uzdržavanje dužan je u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti odluke o privremenom uzdržavanju obavijestiti nadležno državno odvjetništvo da pokrene spor protiv obveznika uzdržavanja koji je bio dužan davati uzdržavanje, a to nije činio, odnosno tužbom će tražiti naknadu troškova privremenog uzdržavanja.

Centar za socijalnu skrb je dužan podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja ne

ispunjava svoju obvezu uzdržavanja na temelju ovršne isprave – sudske presude u roku od 15 dana od dana saznanja da se obveza uzdržavanja ne ispunjava redovito i u cijelosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija