Jump to content

Kazneno djelo čl. 224


PROZAC

Preporučene objave

Imam puno nenamjenskih kredita koje sam redovno plaćala, međutim razboljela sam se, prošle godine sam bila 9 mj. na bolovanju, a i ove sam dosta i više nisam u mogućnosti plaćati sve kredite i kartice. Od Dinersa sam dobila da odmah podmirim dug u cijelosti ili će podnijeti kaznenu prijavu sudu za ovršni postupak zbog kaznenog djela iz čl. 224 (prijevara). Rastavljena sam i živim u stanu od bivšeg supruga jer nisam imala kuda odseliti i sve stvari su njegove, pa me interesira da li mogu plijeniti njegove pokretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam puno nenamjenskih kredita koje sam redovno plaćala, međutim razboljela sam se, prošle godine sam bila 9 mj. na bolovanju, a i ove sam dosta i više nisam u mogućnosti plaćati sve kredite i kartice.

 

već iz ovoga ne vidim kaz. djelo prijevare, jer ste do prestanka plaćanja, uredno ispunjavali svoje dužnosti plaćanja, do neplaćanja je došlo zbog bolesti na koju niste mogli utjecati, zbog koje ste bili na bolovanju pa time i na smanjenim primanjima, a to su sve okolnosti koje su nastale kasnije, a ne u vrijeme sklapanja pravnih poslova (preuzimanja ugovornih obveza), a osim toga te kredite i kartice ne biste niti dobili da niste u vrijeme traženja ispunjavali sve potrebne uvjete. (naravno, pod uvjetom da nije krivotvorena dokumentacija potrebna za ishodovanje kredita ili pristupnica dinersu..)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru, naravno da kartice nisu krivotvorene i da sam račune plaćala dokle god sam mogla i napravljeni su davno prije jer sam kupovala na rate. Nisam se planirala razboljeti i biti tako dugo na bolovanju, ali eto dogodilo se. Da li znate da li će me prvo slati na sud ili će samo doći doma i plijeniti stvari jer se neće moći drugačije naplatiti. Živim u stanu od bivšeg supruga jer nisam imala kamo, a sve stvari su njegove u stanu. Naime, kad smo se mi rastajali vlasnik je zakonski imao isključivo sva prava (otkupili smo stan na njegovo ime jer meni u firmi nisu htjeli dati izlaz da idemo otkupiti na oboje), tako da ja ništa nisam dobila ni auto ni pola stana...

S ozbirom da nisam imala kamo, dozvolio je da ostanemo u tom stanu i ja i dijete, ali vlasnik je on, tu je prijavljen, ali živi na drugoj adresi. Interesira me da li će doći plijeniti stvari makar su njegove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam i sama i nisam ni išla u kredite s tom namjerom, i uredno sam ih plaćala dok se nisam razboljela, a i par puta su mi smanjili plaću, znam da se nikoga ne tiče što mi se dogodilo u životu, ali sam morala napisati da bih mogla dobiti odgovor i da saznam šta me čeka. Ja nisam digla niti jedan jedini kredit sa jamcima i hvala Bogu nitko neće stradati od ljudi osim mene, ja nisam išla na to da bilo koga prevarim ili da bilo tko drugi otplaćuje moj dug. Ne bježim od odgovornosti i plaćanja, samo u ovom trenutku ne mogu podmiriti sve što sam podmirivala prije. Moju plaću cijelu uzimaju za kredite, pa sad ne mogu otplaćivati i kartice. Ja ću taj dug sama i otplatiti, tražim samo savjet šta da učinim i šta me čeka jer sad nisam u stanju ispunjavati svoje obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... znam da se nikoga ne tiče što mi se dogodilo u životu, ali sam morala napisati da bih mogla dobiti odgovor i da saznam šta me čeka. ...

 

jasno..zato je i važno reći i detalje kako bi se moglo ocijeniti ima li kaznenog djela.

jer za njegovo postojanje (prijevare) ipak se traži više od same činjenice postojanja duga.

to je moje mišljenje, a mislim da ne griješim, po pitanju kaznene odgovornosti.

za ove kartice i dug po njima, znam da je u više slučajeva pomogao odlazak i razgovor, predočavanje trenutne financijske situacije i dogovor oko otplate na rate, sa počekom i sl.

i njima je cilj doći do novaca, a ne nekoga poslati u zatvor. jednako tako nemaju nikakve koristi od ovrhe nad stvarima, drugačije bi bilo da imate automobil ili stan na sebi (nešto veće vrijednosti od TV-a recimo..)

 

 

e, sad, iako nema prijevare, diners ili amex ili koja druga kartičarska kuća bi vas mogla kazneno prijaviti za kaz. djelo:

 

Zlouporaba čeka i kreditne kartice

Članak 226.

(1) Tko zlouporabom čeka, kreditne ili bankomat kartice na čiju uporabu ima pravo, banku ili drugu pravnu osobu obveže na isplatu iznosa za koji zna da nema pokrića, a koji je ugovorom o uporabi čekova ili kartice izričito zabranjen, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(2) Kazneni postupak za kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka pokreće se povodom prijedloga

 

 

tu je već situacija drugačija, iako bi i tu trebalo pogledati vrijeme učinjenih troškova, iznose itd.itd., pa bih ja što prije otišao i pokušao postići kakav dogovor koji bi zadovoljio obje strane.

 

sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija