Jump to content

Imam skrbništvo, udajem se u SAD-u, mogu li odvesti dijete?


Vannesa

Preporučene objave

Poštovani,

Dodjeljeno mi je skrbništvo nad osmogodišnjim sinom. Radi braka odlazim u SAD. Da li je potrebno sudski rješavati pitanje odvođenja djeteta ili se to može dogovorit s ocem? Otac ne pristaje potpisati djetetovu putovnicu. Jasno mi je da otac ne želi biti odvojen od djeteta ali naravno da kao majka niti ja to ne želim, pogotovo što je u bivšem braku otac bio nasilan. Kako se određuju posjete u ovakvim slučajevima kada dijete i roditelj ne žive u istoj zemlji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se ne mozete dogovoriti sa bivsim suprugom - obratit cete se sudu.

Nemojte biti sigurni da ce sud dozvoliti da dijete ode s vama u Ameriku. MOzda ce smatrati da dijete moze biti povjereno ocu, pa cete onda vi posjecivati dijete.

 

Znam slucaj gdje je majka odustala od seljenja u Australiju. Sud naime (i uz protivljenje oca) nije dozvolio da djeca odsele.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vannesa je napisao:

Dodjeljeno mi je skrbništvo nad osmogodišnjim sinom.

Skrbništvo vam nije dodijeljeno niti ste imenovani djetetovim skrbnikom, već je ono slijedom činjenice da mu roditelji ne žive zajedno samo povjereno jednom od roditelja na zajednički život, dok će se s drugim susretati i družiti...

 

Na ovećim udaljenostima dinamikom se određuje praznike, obzirom da bi bilo prilično neživotno predviđati da dijete dolazi u RH svaki drugi vikend, otac u USA 4 sata tijekom radnog dana svaki tjedan ili vi u RH u nekoj od tih kombinacija za slučaj da dijete nastavi živjeti s ocem.

U svakom slučaju, teško da bi sud odredio da roditelj i dijete provedu zajedno po mjesec dana svakih 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Luce26 je napisao:

Ja imam isti problem.Trenutno se rastajem i imam dijete od pet godina.Planiram pojti u Americu sa dečkom, planiramo se vjenćati.Zanima me šta ako mi muž ne da odobrenje da dijete pojde samnom.Šta da radim?

 

Pa razmislite, dijete je jednako vase koliko i njegovo. Ako ne uspijete napraviti neki dogovor onda se mozete obratiti sudu. Tu je stvar na vazi, da li ce sud odluciti da dijete podje s vama i odrediti neki oblik dugotrajnijih susreta u prilikama nekih praznika i ljetovanja ili ce otac zatraziti da dijete nastavi zivjeti s njim pa mu sud to i odobri, ne zna se. Pokusate li i provedete li naum da dijete bez nekog valjanog dogovora odvedete iz HR moze vam se vrlo lako desiti da otac djeteta pokrene kaznene postupke protiv vas zbog cega mozete zavrsiti u zatvoru, a zbog toga i dijete bude dodjeljeno njemu u konacnici.

Dijete nije imovina, zene i muskarci su kao roditelji (po slovu zakona) ravnopravni pa eto, vodite se samo time. Vase dijete zasluzuje najbolje, od vas, od oca, od okoline, djedova i baka, prijatelja i sl. RAzmislite ovako, ostane li tu, imati ce sve to, ode li s vama imati ce samo vas i vaseg decka. Sto mislite da je bolje za dijete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče dogovora između djetetovog oca i mene...kako mogu biti sigurna da me on svejedno neće tužit za "otmicu"? Može li se taj dogovor ovjerit i nekeko napraviti valjani dokumenat?

Razlozi odlaska su osobni, naravno da volim svoje dijete, no imam i drugo koje nikada nije priznato od oca. Treba li on nastaviti živjeti ovako? Ovdje živim u na selu, sama, od socijalne pomoći , sa dvoje djece, nezaposlena. I trebam li propustiti priliku kad zaručnik želi bolji život za djecu i mene u Americi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa zasto jer kako kazete da ste u postupku razvoda ne zatrazite odmah od suda da odluci o toj vasoj nakani. Iskazite sudu da vi zelite da djete zivi s vama i da se susreti reguliraju na neki nacin na koji cete ocijeniti da je moguce, al da vi idete zivjeti u SAD. Onda cete najbolje znati i imati sve crno na bijelo. Naravno, pokusajte dokazati da cete stvarno otputovati, gdje cete otputovati, sto vas tamo ceka i sl. Amerika je obecana zemlja, al to je sve na vasu rijec, a na sudu to bas ne ide tako..

 

Morate znati da roditelji iako su 100% sporazumni oko necega tu odluku roditelja ne mora uvaziti sud ako ocijeni da nije u najboljim interesima djeteta. Dakle, ako vi dogovorite da se je otac suglasan da ce vidjati dijete jednom u dve godine kad/ako vi dodjete u hr na ljetovanje, sud to ne mora i vjerovatno i nece prihvatiti.

To sto vi navodite da imate i drugo dijete koje nije nikada priznato od oca. To ste isto mogli rijesiti dnk analizom i rijesiti i tu stvar pravno te primati alimentaciju za to dijete.

Odlaskom u SAD nitko vam ne garantira uspjeh i blagostanje (osim ako dokazete da je taj zarucnik bogat, ima zaposlenje, ima uvjete i sl).

Primarno pravo djeteta je da ima oba roditelja i vrijeme s njima. Svatko tko zadire u to pravo mora imati vraski valjane razloge. Vasi nazalost nisu takvi. Odgovor (pametnog) odvjetnika suprotne strane ce biti da ste si i tu mogli naci posao, raditi, zaraditi i onda vam tu nebi nista falilo, a vase ponasanje kao majke koja ima nesredjene odnose s ocem drugog djeteta staviti na teret vasem neodgovornom ponasanju. Govorim vam to cisto da se znate pripremiti, da znate na cemu ste.

Vasa odluka za odlaskom je jednostrana i iako mozda mozete privoliti oca na taj dogovor, to nije najbolje rjesenje za dijete jer ce izgubiti pravo na oca jer i vi i ja znamo, ako odete u SAD vidjat ce ga u najboljem slucaju jednom godisnje sto nije dovoljno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija