Jump to content

opomena pred otkaz


hani

Preporučene objave

poštovani molim pomoč.Evo ovako , jučer sam dobila opomenu pred otkaz ugovora o radu.

Radim u javnoj službi, u opomeni stoji zbog neizvršavanja i zanemarivanja obaveza iz ugovora o radu.

U obrazloženju stoji da temeljem višemjesečnog praćenja rada , sve primjedbe na rad koje sam osobno zamijetio ili imao saznanja , ukazivao sam usmeno ali bitnog poboljšanja nije bilo.

Osobno se ne slažem s time , u tom obrazloženju pišu još neke stvari koje su neistinite ili izvrnute, sve kako bi se oblatio moj rad.

Moram napomenuti kako se višemjesečno na mene vrši pritisak , selila sam se na drugo radno mjesto kako bi moj šef na moje staro radno mjesto mogao zaposliti svoju rodicu.

sanitarna inspekcija je u nekoliko navrata bila na mojem radnom mjestu i uočila napredak na bolje , s obzirom da je prije radila jedna starija gospođa koja je otišla u penziju.

Molim vas , ako mi tko može reči kako i šta sad , mislim da je to mjera koja je poduzeta iz nekog inata , ali i put prema samom otkazivanju ugovora o radu.molim pomoč :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hani pozzzzz,

dakle izvanredni otkaz ugovora o radu od strane poslodavca jedan je od načina kojim može prestati ugovor o radu prema čl.114 ZOR-a. "kod osobito teških povreda ugovornih obveza ili druge osobito važne činjenice kad uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih strana nastavak radnog odnosa nije moguć".

Sudska praksa govori da je ovaj način otkazivanja ugovora o radu od strane poslodavaca teško dokaziv s obzirom na pomenutu formulaciju u ugovoru.

Bitno je za vas da poslodavac mora imti više pismenih opomena radniku. Jedna,koju vi imate iako on tamo nabraja vaše propuste u nepoštivanj radnih obveza ,mislim bit će nedovoljna,jer tako bi svaki poslodavac mogao nabrojiti niz onoga što mu padne na pamet, pa i laži na radnikov račun i mogao bi djeliti otkaze kako mu drago. Ovako uzastopnim višekratnim opomenama imao bi dokaz da je radnika upozoravao na propuste i to bi sud, u slučaju jedino mogao uvažiti kao opravdane razloge iz gornje formulacije.

Ukoliko stvarno dobijete izvanredni otkaz moguće je da vam u otkazu poslodavac napiše da nemate pravo prigovora i da vas uputi sa žalbom na nadležni sud.To nije točno. Tu morate PAZITI da mu svakako Uložite prigovor na "opravdane razloge (koje on u otkazu MORA navesti)jer tako predviđa zakon i propust "redosljeda" u kome je prigovor radnika poslodavcu obvezan sigurno dovodi do gubitka spora za radnika ( o tome govore i česti slučajevi iz sudske prakse). Dakle OBVEZNO uručiti poslodavcu "ZAHTJEV ZA ZAŠTITU prava= prigovor; poštom sa povratnicom.

ROKOVI:

-15 dana od povrede traje rok u kome poslodavac može dati otkaz vamo ko svom zaposleniku.

-u sljedečih 15 dana vi morate uložiti prigovor kako sam to gore opisao

-nakon tih 15+15=30 dana počinje teći rok u kom se poslodavac mora očitovati o navodima iz vašeg prigovora

- u tih 45 dana uobičajeno je da svoje mišljenje o vašem otkazu daju sindikat i zaposleničko vijeće

Dakle tek nakon toga poslodavac može smatrati da je otkaz pravovaljam,naravno bar što se nega tiće.

Vama rad predstoji tužba sudu zbog povrede prava iz zakona o radu.

Kao što vidite poslodavcu neće biti baš lako uručiti vam otkaz na način kako je on to zamislio.

Za vas su važne dvije stvari:

- da pravovremeno i u rokovima raegirate

-da poštujete svoje obveze i onemogućite "prigovore" poslodavca i redovno dolazite na posao(mada je to ponekad teško ako se poslodavci slože smicalicama,podmetanjima i šikanom-zato sve takve slučajeve bilježite i iznesite u prigovoru).

Eto toliko za sada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dioničar je napisao:

Svakako se poslodavcu pismeno (poštom preporučeno) obratite i očitujte na uručeno upozorenje (opomenu) pred otkaz.

 

Dioničar,

milion posto si u pravu.

Dakle Hani PRETHODNO POSTUPITI PO UPUTI DIONIČARA I TO OAMAH!

U tom OČITOVANJU "zaruži poslodavcu o svim objedama koje je iznio u svom upozorenju pred otkaz te navedi i sve poslove kao i sve njegove postupke kojima te prisiljavao da radiš iste mimo tvojih obveza prema opisu poslova iz tvog ugovora kao i šikane na radnom mjestu vezano za nepotizam a čime je povrijeđeno tvoje pravo zažtite dostojanstva prema ćl. 30 ZOR-a vezano za ćl.9 . i 10. istog Zakona.(pročitaj na Gogglu NN 137/04 (Zakon o radu). Upozori ga da ćeš u slučaju izvanrednog otkaza tražiti zaštitu svojih prava kod nadležnih državnih tijela. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija