Jump to content

Prenamjena zemljišta


fiorano

Preporučene objave

Poštovani.

 

Vlasnik sam k.č. 910/3, k.o. Žitnjak, površine 293m2. Čestica se nalazi u zoni infrastrukture (IS).

Krajem 2005. podnio sam primjedbu na GUP Gradskom zavodu za prostorno uređenje. Smatrao sam da tadašnjim zatvaranjem GOK-a (koji je već odavno zatvoren) više nema smisla da se parcela vodi kao IS zona te sam zatražio prenamjenu, tj. izjednačavanje s ostatkom naselja u zonu M1.

Početkom 2006. dobio sam odbijenicu s obrazloženjem kako je moja čestica dio sustava infrastrukture (IS) potrebne za izgradnju prometnice uz GOK.

Kada su radovi na zatvaranju GOK-a započeli, započela je i izgradnja nove prometnice uz GOK koja je osjetno proširena (9m), a napravljeni su i nogostupi za pješake. Nova prometnica prošla je i pored moje parcele i nigdje nije bilo dodirnih točaka. Naprotiv, između nove prometnice i ulaza na moju parcelu postoji još cca 1 metar prostora, koji će vjerojatno biti iskorišten za dovršetak nogostupa.

Da ne govorim da je u međuvremenu zatvoreni kanal udaljen nekoliko metara od moje parcele i s njom apsolutno nema dodira. Moja parcela se nalazi između prometnice i kanala.

Uvidom u prostorni plan na interaktivnoj karti (može se pronaći na internetu) može se vidjeti da je stanje upravo onako kako sam opisao.

Osim što je prometnica malo proširena (ponavljam, ne dodiruje moju parcelu), više od 30 godina taj dio zemlje stoji u zoni IS, a promijenilo se nije - ništa. Koliko još generacija ljudi se mora izmijeniti pa da se i ova besmislica izmijeni?

Nedavno sam otišao u Poglavarstvo Grada Zagreba (ako se to još tako zove) da vidim na čemu sam, pošto se u naselju više ništa ne radi, a ja svojom parcelom već 6-7 godina ne mogu normalno raspolagati. Tamošnji službenik nije mi znao dati adekvatne odgovore. Predložio mi je da ponovno dam zahtjev za prenamjenu i detaljno objasnim da moja parcela ne smeta proširenju prometnice. A po njegovom viđenju, osim tog proširenja, nikakvi drugi radovi nisu predviđeni. Dakle, predložio mi je da napravim zahtjev za izuzetak parcele iz IS zone.

Kakva su sada moja prava? Iskreno, ne vjerujem ni da će se mojom novom primjedbom na GUP nešto izmijeniti. Možete li me pravno savjetovati, kakva prava imam i što učiniti ako opet dobijem odbijenicu? Više od 30 godina se u kvartu na toj lokaciji nije ništa izmjenilo, a kako stoje stvari, ništa se neće izmijeniti ni u narednih 30. A moje zemljište trune jer ga ne mogu adekvatno iskoristiti.

 

Hvala najljepše na svakoj pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija