Jump to content

strah me je da ne ostanem bez djece


mlada_mama

Preporučene objave

Imam 23 godine i majka sam dvoje djece, dečka od 4 godine i curke od 2 godine. Predala sam zahtjav za sporazumni razvod braka. Moj suprug ima 23god. tek je sada počeo raditi u 12mj. uskoro moramo na sud, točnije u roku od 15 dana, ja sam trenutno nezaposlena ali živim s roditeljima koji su u mirovini i sa starijim bratom koji mi pomažu oko djece. Problem je to što on sad ima neke ideje da mi ipak želi oduzeti djecu. Jeli moja trenutna nezaposlenost razlog da ostanem bez skrbništva?!?!?!? Želim naglasiti da mi nikada nismo skupa živjeli i da se ja već 4 godine brinem za djecu iako je on mjesečno nešto plaćao za njih...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru... još jedno pitanje ako znate odgovor, imam prijatelja već 8 godina koji mi u zadnje vrijeme puno pomaže, vrlo je ozbiljan i odgovoran, ima stalan dobar posao, vlastiti stan i iz dobre je obitelji. već duže vrijeme ima neke osjećaje prema meni a moju djecu naprosto obožava, čak moja mala curka misli da joj je on otac.On želi sa mnom nešto jako ozbiljno čak i brak i spreman je prihvatiti moju djecu. iskreno i ja prema njemu imam neke osjećaje ali me strah ulaziti u vezu s njim jer se bojim da to ne bi utjecalo na dodjelu skrbništva mom sadašnjem suprugu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vase je pravo krenuti dalje u vasem privatnom, emocionalnom zivotu. No, istodobno, vasa je uloga kao roditelja, majke, odrzavati sto tolerantniji odnos s PRAVIM ocem vase zajednicke djece i ne obmajivati djecu s time da je ovo "novi tata" i sl. Naravno to je uloga i duznost i oca vase djece. Sto se tice iskazivanja na sudu, zadrzao bih za sebe da vasa kcer vaseg momka zove tatom nego bi rekao da su ga djeca odlicno prihvatila. On ne prihvaca vasu djecu, on ima vezu s vama i svjestan je da vi imate djecu i da dolazite "u paketu". Vasa djeca imaju oca i to morate postivati jer kako god bilo vas momak je VAS, a djeca imaju oca i majku i ta uloga je nezamjenjiva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa evidentno je da bračna zajednica ne postoji kao takva nego je samo formalna na papiru. Ta situacija se moze jos otegnuti godinama ako netko ili oboje budete otezali postupak na sudu. Jedino sto se moze desiti je da suprug moze spocitavati da ste bili u vanbracnoj vezi i za vrijeme dok ste bili s njim i stvarno, moze insinuirati da ste ga varali itd. no to ionako nema neke znajcajnije veze u brakorazvodu jer vas u braku nitko ne moze zadrzavati niti institucije kazniti da ste stvarno i varali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To da ste vi nastavili zivjeti emocionalno nema veze na odlucivanje s kime ce djeca nastaviti zivjeti. Zapamtite, vi ne dobivate "skrbnistvo", vi samo zelite da djeca nastave zivjeti s vama, to je kolokvijalni naziv isto kao sto je "samohrana majka" u slucaju kada djeca zive s njom, a otac uredno placa alimentaciju. Samohrani ste ako oca nema, ako mu je oduzeta roditeljska skrb i sl.

Vasa nova veza moze imati utjecaj na sud, mozda vise suca osobno ako vas bivsi uspije dokazati da ste vi bezobzirna majka koja umjesto da je odrzavala obiteljsku zajednicu izlazila van, tulumarila, zapostavljala djecu i sl. tj da ste vi sami sebi bitniji od djece. No ako to nije slucaj, nemate brige jer cak i da je tako to samo po sebi nema tezinu dovoljnu da se djeca dodijele ocu, pogotovo u nasem pravosudnom sustavu.

 

Sto je on vama dao? Mislim pod sporazumno? AKo je potpisao neki sporazum to je vec nebrojeno puta spomenuto na forumu, vasi sporazumi mogu biti samo prijedlog sudu koji ne mora postpiti po njemu jer sud sam odlucuje sto je najbolje za djecu svim podacima koje ce o vama prikupiti. Na odluku utjecu:

- saslusanja vas i vaseg bivseg

- razmatranje vasih i njegovih imovinskih prilika

- razmatranje vasih i njegovih stambenih prilika

- vase i njegovo zaposlenje

- misljenje centra nakon obrade (razgovor, psiholoska obrada)

 

To sto je vas bivsi sada odlucio traziti da djeca zive s njim je njegovo legitimno i zakonsko pravo, kao i pravo djece. Uspije li dokazati da je on podobniji roditelj, nije li logicno da djeca zive s njim.

 

Okolnost na vasoj strani je da djeca zive s vama, ako nemate nekih "mrlja" u proslosti i sadasnjosti (kaznjavanost, droge, alkoholizam, zapostavljanje djece), uz ovaj pravosudni sustav, centre i predrasude kojima isti barataju, osim ako vas bivsi ne odluci nadljudskim naporima sve to pobijediti, boriti se godinama i posvetiti svoj zivot samo tome, tesko da ce uspjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

so sada ste mi dosta pomogli... da li bi mi mogli odgovoriti na još 2 pitanja??

 

 

 

 

1. ukoliko se otac moje djece, naime sadašni muž ne pojavi na razgovoru u centru za socijalnu skrb a u pitanju je sporazumni raskid braka, kako se gleda na to??? da li će onda taj postupak u centru trajati duže zbog toga ili..??

 

2. Obzirom da neznam adresu trenutnog prebivalista oca djece, a on mi ju ne zeli reci, moram li mu dozvoliti da vodi djecu doma bez moje nazocnosti koju mi ne dozvoljava.

 

Hvala unaprijed! pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li otac prije početka razvoda s djecom provodio vrijeme bez vas, npr. u parku, odlazio u prodavaonicu, ostajao kod kuće kad ste vi vani? Ako je, koje su sad posebne okolnosti da to ne bi mogao? To je bio odgovor na drugo pitanje.

 

Na prvo pitanje je odgovor taj da sporazumni razvod tražite od suda, a czss provodi postupak posredovanja i daje mišljenje sudu o tome s kojim roditeljem dijete treba živjeti i drugim sadržajima roditeljske skrbi.

Naravno da je otac dužan javiti se czss radi postupka posredovanja, pa czss neće moći provesti taj postupak ukoliko se on ne pojavi. Zaista i mene zanima što se onda događa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Na prvo pitanje je odgovor taj da sporazumni razvod tražite od suda, a czss provodi postupak posredovanja i daje mišljenje sudu o tome s kojim roditeljem dijete treba živjeti i drugim sadržajima roditeljske skrbi.

Naravno da je otac dužan javiti se czss radi postupka posredovanja, pa czss neće moći provesti taj postupak ukoliko se on ne pojavi. Zaista i mene zanima što se onda događa.

 

ukoliko se otac ne pojavljuje na razgovorima, CZSS donosi zaključak da otac ne pokazuje interes za vlastitu djecu, predlaže da djeca nakon rastave roditelja nastave živjeti s majkom te predlažu nekakav uobičajeni, minimalni broj susreta djece i oca.

tako se to barem nekad (prije desetak godina) rješavalo...kratko i jednostavno, a da li i najbolje, druga je priča...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija