Jump to content

problemi prilikom uknjižbe nekretnine - HITNO


majdas

Preporučene objave

Molila bih pravni savjet. Naime kupovali smo nekretninu putem kredita. Kupoprodajni ugovor je sastavljen sa JMBG-om prodavatelja i JMBG-om mene i muža kao kupaca. Takav ugovor mi je prošao i u poreznoj upravi (za oslobađanje od poreza) i u MUP-u za prijavu na adresu. Danas sam bila u gruntovnoj da se upišemo ja i muž kao vlasnici ali gospođa na šalteru nije htjela prihvatiti ugovor jer nema OIB-a. Naime rekla je da trebamo napraviti aneks ugovora u kojem ćemo navesti OIB. Problem je što taj aneks ugovora košta cca. 2.400 kn zbog solmizacije ugovora.

S druge strane u NN br. 1/09 u kojima je Pravilnik o osobnom identifikacijskom broju u članku 55. stoji da će se podaci o jedinstvenom matičnom broju građana smatrati podacima potrebnim za identifikaciju obveznika broja samo do konca 2010.

Ako ja to dobro tumačim onda bi mi po tom članku trebali prihvatiti ugovor u kojem je umjesto OIB-a stavljen JMBG.

 

Unprijed hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko znam (ako nisam previdio neku izmjenu ili dopunu), Zakon o zemljišnim knjigama uopće ne zahtijeva već samo dopušta odnosno preporučuje korištenje matičnog broja, a o OIB nema ni slova:

 

Članak 44.

(1) .....

(2) U ispravama moraju osobe protiv kojih i u čiju se korist upis zahtijeva biti navedene tako da ne postoji opasnost da ih se zamijeni s drugima (primjerice navođenjem datuma rođenja, matičnoga broja i sl.), a moraju biti navedeni i mjesto, dan, mjesec i godina gdje i kad su isprave sastavljene.

 

Zemljišnoknjižni poslovnik samo određuje kamo se ti podaci upisuju:

 

Članak 121.

(1) U vlastovnici zk. uloška naznačuje se redni broj suvlasničkog dijela, veličina suvlasničkog dijela, opis posebnog dijela, ime ili naziv vlasnika, adresa, matični broj osobe ili tvrtke, oznaku da li se radi o općem ili javnom dobru, te primjedbe.

 

Također se traži, čl. 126 da se u dnevniku z.k. podnesaka unosi:

 

(2) U prvom stupcu automatski se dodjeljuje broj iz urudžbenog brojevnika, s time da brojevi teku od početka do kraja kalendarske godine, u drugom stupcu navodi se dan kada je zemljišnoknjižni podnesak zaprimljen u pisarnici zk. odjela, u trećem stupcu navodi se sadržaj podneska (primjerice zahtjev za upis u određeni zk. ul., određene k.o.), u četvrtom stupcu unosi se ime i prezime, odnosno naziv predlagatelja, jedinstveni matični broj građana ili matični broj tvrtke, adresa ili sjedište predlagatelja, u petom stupcu unosi se broj referade suca...

 

ali to se odnosi na predlagatelja, a ne na dokument.

 

U čl. 127 piše:

 

Popis osoba

Članak 127.

(1) Za svaku glavnu knjigu vodi se popis osoba nositelja knjižnih prava koji obuhvaća imena vlasnika i drugih osoba u čiju je korist proveden upis nekog knjižnog prava. (2) Popis osoba sadrži sljedeće stupce:

1. stupac s natpisom »ime i prezime«,

2. stupac s natpisom »adresa«,

3. stupac s natpisom »broj zk. uloška u kojem je proveden upis vlasništva«,

4. stupac s natpisom »broj zk. uloška u kojem je proveden upis drugog prava«.

(3) U prvom stupcu navest će se ime i prezime osobe, datum rođenja, očevo i rođeno ime, jedinstveni matični broj građana i dr. kako bi se izbjegla opasnost da se osobe zamijene drugima, u drugom stupcu mjesto i adresa stanovanja, u trećem stupcu broj uloška u kojem je proveden upis vlasništva ili prava građenja, a u četvrtom stupcu broj uloška u kojem je proveden upis nekog drugog knjižnog prava, a odnosi se na tu osobu.

(4) ...

 

Očito je da se opet radi o preporučenom, a ne obaveznom podatku.

 

Osobno sam u zadnje vrijeme tražio više izmjena u zemljišnim knjigama, i nisu me tražili ni JMBG ni OIB.

 

Činjenica da se JMBG nikada u zemljišnim knjigama nije tražio, niti desetljećima nakon uvođenja toga broja, iako su upravo u zemljišnim knjigama zabune vrlo moguće (česta ista prezimena) mi je uvijek bila čudna, ali je tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo sad sam našla slijedeće u zakonu o ZK:

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA

Članak 1.

U Zakonu o zemljišnim knjigama (»Narodne novine«, br. 91/96., 68/98., 137/99., 114/01., 100/04. i 107/07.) u članku 54. iza stavka 2. dodaju se stavci 3. i 4. koji glase:

»(3) U ispravama iz stavka 1. ovoga članka koje su nastale nakon dana stupanja na snagu ovoga Zakona moraju biti navedeni osobni identifikacijski brojevi svih stranaka u postupku.

(4) Do dodjeljivanja osobnoga identifikacijskog broja, može se primijeniti jedinstveni matični broj građana (MBG), odnosno matični broj (MB) te sistemski brojevi koje je dodijelilo Ministarstvo financija-Porezna uprava.«

Članak 2.

U članku 121. stavak 7. mijenja se i glasi:

»(7) Rješenja zemljišnoknjižnog suda o upisima izvršenim u svezi sa stjecanjem nekretnina i prava na nekretninama koja podliježu poreznoj obvezi, kao i rješenja kojima se zasniva ili prestaje založno pravo, moraju sadržavati osobni identifikacijski broj od dana njegove dodjele, te se ista po službenoj dužnosti dostavljaju nadležnoj poreznoj upravi.«

 

Ali ako se ne varam ovo se odnosi samo na njihovo rješenje a ne na moj ugovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na informaciji i ispravci.

 

Gledao sam tekst članka na www.pravokutnik.hr za kojeg se u zaglavlju navodi da sadrže sve izmjene i dopune koje ste i Vi naveli, ali navedene dopune u tom tekstu nisam uspio naći, očito tekst ipak nije potpun.

 

Iz dopune čl. 54 poizlazi da ćete ipak morati upisati OIB u ugovor ako ste taj OIB dobili, a vjerojatno jeste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija