Jump to content

Imovina i razvod


drazigor

Preporučene objave

Poštovani, dva mjeseca prije stupanja u bračnu zajednicu, na moje ime je kupljen stan, uz plaćanje kapare u gotovini ( što su bila moja sredstva ) i stavljanja druge nekretnine ( vlasništvo mojih roditelja ), pod hipoteku. Upisan sam kao jedini vlasnik nekretnine.

 

Nakon 7 godina braka krećemo u rastavu. Zanima me kako se tretira pravni status vlasništva nekretnine i kakva je situacija s otplatom kredita za predmetnu nekretninu ( još 23 godine kredita ) s obzirom da se ne možemo dogovoriti oko podjele imovine ( druga strana želi zadržati stan, ne želi dijeliti skrbništvo,a da zadržim obveze plaćanja nekretnine, gotovinskog kredita i alimenatacije za dva djeteta)?

Da li se i ostale obveze ( otplate kredita) mogu podijeliti na isti način- svaki preuzima pola obveze?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako supruga zeli zadrzati stan mora vas isplatiti za iznos kapare (jer je upl prije braka) i za 1/2 iznosa uplacenih rata kredita i sama nastaviti uplacivati kredit dok vi mozete traziti da sve vas kredit zatvori time da ce ona podignuti novi, na svoje ime.

 

Alimentacija je pravo djeteta i placati ce je roditelj s kojim dijete ne zivi po pravomocnoj presudi suda u iznosu koji odredi sud. Nastavno, alimentacija se ne moze prebijati, kvitati i sl s bilo kojom tradzibinom koju majka ima prema vama ili vi prema njoj. To je pravo djeteta i ne pristajte na nikakve aranzmane oko toga da se npr ona odrekne alimentacije u korist toga da vi otplacujete kredit u potpunosti i sl. jer se bilo kada moze sjetiti da bi bilo zgodno da od vas naplati i nedospjele alimentacije sto ce joj gotovo sigurno i poci za rukom.

 

Gotovinski kredit, ako je podignut za vrijeme braka trebate placati u jednakom omjeru, 50:50, ali i utvrditi sto ste tim gotovinskim kreditom kupili pa i to podijeliti. To bi znacili da npr ako ste od tog novca kupili tv, vesmasinu i trosjed, onda se morate i sporazumjeti tko ce zadrzati sto od toga da bi se nastavilo placanje u jednakom omjeru. Tu sad vec idemo u sferu podjele "zlica i vilica" pa se oko toga probajte sporazumno dogovoriti jer ce inace sudski i odvjetnicki troskovi mozda i nadici vrijednost spora.

 

Zakljucak je, probajte prvenstveno dogovorno rijesiti cijelu pricu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u cijeloj situaciji da druga strana ima minimalna primanja ( i to neredovita), tako da je kreditno nesposobna. Također, nije u mogućnosti zbog takve financijske situacije preuzeti bilo kakvu obvezu, osim skrbi za djecu s pratećim materijalnim aspektima. Osim toga, ne želi bilo kakav dogovor o podjeli imovine.

 

Da li se, osim pregovora i upitnog dogovora, može i na drugi, sudski način riješiti situacija, te kakva je sudska praksa u Hrvatskoj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tužbom tražite utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.

dar vaših roditelja ili nasljedstvo su vaša osobna imovina

kao i ono što ste nabavili prijesklapanja braka.

 

ako je nešto kupljeno kreditom za vrijeme trajanja braka to je bračna stečevina i djeli se kao i kredit ili dogovorno imovinu preuzima onaj ko preuzima i otplatu kredita.

 

alimentaciju plaćaj uredno i u utvrđenom iznosu i uz potvrdu o primitku alimentacije.

ako alimentacija nije uplaćena na račun bivše ,s naznakom alimentacija,nego na ruke traži potpisanu potvrdu za primitak alomentacije.

isplata alimentacije bez potvrde je kao da istu nisi isplatio i bivša može tražiti isplatu uvečanu za kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor je realiziran kada je u potpunosti isplacen. Kod vas to ako sam dobro shvatio nije slucaj jer se stan otplacuje kreditom tako da stan nije u cijelosti vase vlasnistvo nego je i vlasnistvo banke do potpunog namirenja kreditne obveze.

 

Stan je vase vlasnistvo za onaj dio koji ste otplatili. Od tog dijela vase osobno vlasnistvo je u dijelu kapare koju ste dali prije stupanja u brak i 50% iznosa uplacenih rata. Za vrijednost preostalih 50% uplacenih rata vlasnistvo je supruge. Pa recimo da ste do sada uplatili 20000 Eura od kojih je 10000 Eura kapare, a 10000 Eura rata, vase je 10000 Eura kapare i 5000 Eura rata. Znaci, 5000 Eura je vrijednost stana koji pripada vasoj supruzi. Za recimo preostalih 80000 Eura otplate banci koliko vam ostaje u tih 23 godine morate dogovoriti ili da vi izadjete i da vam supruga isplati 15000 Eura i da ona nastavi placati i preuzme kredit na sebe ili da ona izadje i da joj isplatite 5000 Eura i vi nastavite placati kredit. Svaki drugi aranzman je improvizacija koja ce biti na neciju stetu. Ako vi ostanete ok, dali ste hipoteku, placate i sve ok, ali ako vi ostanete duznik pred bankom, supruga ostane u stanu i prestane placati rate na vase ime ostat cete i bez novca za rate, morat cete ovako i onako placati alimentaciju, necete biti kreditno sposobni jer sa jednim kreditom za stan tesko da ce vam netko dati i drugi itd. itd. Pazite se, ipak je to jos 23 godine i puno novaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija