Jump to content

Vještačenje i apsolutna zastara


gigic21

Preporučene objave

Nakon podnesenog optužnog prijedloga ODO-u,

 

- da li državni odvjetnik sam može tražiti stručno vještačenje i temeljem toga odustati od podizanja kaznene prijave ili se izvidi pa i vještačenje uvijek rade po nalogu istražnog suca

 

- da li apsolutna zastara teče za vrijeme dok se predmet nalazi kod državnog odvjetnika ili počinje tek teći s datumom njeovog odustanka od kaznenog progona. ( tumačenje čl. 61. zakona o državnom odvjetništvu )?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ste nešto pobrkali. Izvidi su neformalni dio postupka i najvjerojatnije su već završili, no moguće je i tijekom formalnog postupka doći do novih saznanja. Vještačenja su formalne dokazne radnje i tužitelj (DO) ih može predlagati i tijekom započetog formalnog postupka i redovito ih određuje sud (u istrazi istražni), osim za hitna vještačenja, za kojih je očito već prekasno u postupku koji je već u stadiju optuženja. Kakve veze ima kaznena prijava, ako je već podnijet optužni prijedlog?

 

Apsolutna zastara uvijek teče, a prekidati se može jedino tijek relativne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru. Vezano uz zastaru sve mi je jasno. ODO-u je naravno bila podnesena kaznena prijava. Dugo se čekalo na njihovo očitovanje i završilo je na način da je ODO odustao od kaznenog progona, te osobno preuzimam progon kao tužitelj. Sam državni odvjetnik je dao nalog za vještačenje, temeljem čega je i odustao od progona.

Da li vještačenje može tražiti sam državni odvjetnik ili takav postupak uvijek ide po nalogu i zahtjevu istražnog suca?

 

Unaprijed hvala i isprika zbog pogreške u pisanju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad je stvar nešto jasnija. Dakle vi ste kao tzv. supsidijarni tužitelj nastavili postupak za progon kaznenog djela za koje se postupak vodi po službenoj dužnosti, jer je državni odvjetnik odustao od progona.

U tom slučaju vi kao oštećenik nastupate na mjesto tužitelja i imate nešto privilegiraniju poziciju od običnog oštećenika. U svakom slučaju kao stranka u postupku možete predlagati izvođenje dokaza, međutim sud ga nije dužan u svakom slučaju prihvatiti. Sud može, ali i ne mora odrediti izvođenje dokaza koje predlažete. U tom cilju vam je nužno uvjeriti sud u nužnost izvođenja određenog dokaza (naravno uključujuči i vještačenje).

Sretno. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija