Jump to content

poslovno uvjetovani otkaz


AnaGulija

Preporučene objave

za svaku godinu radnog staža koju si provela u istoj firmi po

prosječnu plaču u firmi

 

prosječna plaća u firmi xgodina staža u istoj firmi =iznos otpremnine

uvečano za 6 mjeseci otkaznog roka koji nemoraš odraditi ako pristane poslodavac (ruk za traženje novog posla)

 

prouči kolektivni ugovor i Zakon o radu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda Vam nisam napisala da je moja mjesečna neto plača 7.000 kn a bruto 10.500 kn. Zaposlena sam u firmi pune 4 godine. Stvar je u tome da smo se dogovorili da će moja otpremnina biti 3 moje neto plače što je 21.000 kn ali sam potpisala ugovor o poslovno uvjetovanom otkazu na 31.000 kn bruto. Zanima me mogu li mi isplatiti 21.000 kn kao što žele ili bi trebali od 31.000 kn mi isplatiti neoporezivo 6.400 x 4 god = 25.600 + oporezivi dio. Nije mi jasno otkud u ugovoru 31.000 kn bruto kad smo se dogovorili na 21.000 kn i mogu li od njih potraživati ono što su sami napisali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

AnaGulija je napisao:

Molim Vas pravni savjet. Potpisala sam poslovno uvjetovani otkaz sa otpremninom u iznosu od 31.000,00 kn bruto te će otpremnina biti isplaćena do 31.12.2009. Poslodavac mi želi isplatiti 21.000,00 kn neto. Možete li mi odgovoriti da li je to ispravno ili koliko bi ja novaca trebala dobiti. Unaprijed hvala,

 

AnaGulija,

1. poslovno uvijetovani otkaz ugovora o radu se ne potpisuje sa strane djelatnika (vaše starne. Vi ste mogli samo potpisati poštansku pošilku istog ili kakav primitak u vašem uruđbenom). Zapravo je svaki raskid ugovora o radu je jednostran čin volje bilo radnika ili poslodavca osim sporazumnog raskoda istog kojim mora biti iskazana obostrana volja. Ako vam je poslodavac uručio poslovno uvjetovani otkaz, on jedan od redovitih načina kojim prestaje ugovor o radu od strane poslodavca. Dakle vi niste imali što potpisivati jer je ozkaz jednostran, a sve to prema čl.113 ZOR-a.

2.U slučaju otkaza koji ste pominjali u svom postu, vi imate pravo na naknade sa zavoda za zapošljavanje- kao i na otpremninu poslodavca koja može biti ugovorena vašim ugovorom o radu, kakvim sporazumom (PISANIM) sa poslodavcem ili je pak ona određena kao minimalna prema ZOR-u(1/3 prosj. isplaćene plaće X broj cijelih godina radnog staža kod istog poslodavca).Sve što ste eventualno dogovorili usmeno sa poslodavcem poslodavac to nije u obvezi ispoštivati. On je obvezan na ono štto je dogovoreno na način kako sam vam to opisao. Na koncu vi za otpremninu morate dobiti OBRAČUN iste i taj je obračun obveza poslodavca kao i njegova isplata prema ZOR-u (sve isto kao i za plaću).Na obračun možete uložiti prigovor poslodavcu, ukoliko smatrate da je u nečem povrijeđeno vaše pravo.

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija