Jump to content

porez na ugovor o podjeli suvlasničke zajednice


sara5

Preporučene objave

Četiri godine nakon što sam nadležnoj Poreznoj upravi podnijela Ugovor o podjeli suvlasničke zajednice (nekretnine između brata i mene - on je meni prepustio polovicu jedne nekretnine iz nasljeđe nakon smrti oca, a ja njemu polovicu druge nekretnine) dobila sam Porezno rješenje prema kojemu moram platiti 5% procijenjene vrijednosti nekretnine na Darovni ugovor, a ja sam im dostavila Ugovor o podjeli suvlasničke zajednice.

Pitanja:

1. Zar ne postoji neki rok u kojem Porezna uprava mora izadti Porezno rješenje - trebalo im je 4 godine u mom slučaju.

2. Da li je porez isti za Darovni ugovor i Ugovor o podjeli suvlasničke zajednice?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ste Rješenjem o nasljeđivanju imovine vaše pokojnog oca jedno drugom u ostavinskom postupku ustupili 1/2 nekretnine, tada bi kao porezni obveznici poreza na promet nekretnina bili oslobođeni plaćanja poreza sukladno odredbi članka 13. točka 1. Zakona o porezu na promet nekretnina. To proizlazi iz odredbe članka 7. stavak 2. Zakona o financiranju jedinica lokalne uprave i područne (regionalne) samuprave.

 

Pretpostavljam, kako ste obostrano jedno drugom darovali 1/2 nekretnine nakon ostavinskog postupka, dužni ste platiti porez na promet nekretnina darovanjem kao daroprimatelji.

 

Porezna obveza nastala je zaključenjem ugovora o podjeli suvlasničke zajednice u 2005. godini. To proizlazi iz odredbe članka 14. stavak 1. Zakona o porezu na promet nekretina.

 

 

Zastara prava Porezne uprave za utvrđivanje porezne obveze nastupa protekom 3 godine od isteka godine u kojoj je trebalo utvditi poreznu obveznu. To proizlazi iz odredbe članka 90. stavak 2. starog OPZ-a. Prema tomu, kako je trebalo poreznu obvezu utvrditi poreznim rješenjem prije 4 godine, u 2005., tada je zastara nastupila s 01.01.2009. godine.

 

Trebate u roku od 30 dana od dana primitka poreznog rješenja u žalbi istaknuti zastaru prava Porezne uprave na utvrđivanje porezne obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se radi o raskidu suvlasničke zajednice to ste trebalo obaviti putem suda (sudska nagodba).

iz pitanja nije jasno dali je ugovor sastavljen kao darovni ugovor ili samo utvrđujete kome šta pripada u razvrgnuču suvlasničke zajednice nakon ostavinske rasprave.

 

ako ugovor niste proveli u gruntovnici aneksom ugovora isti poništite .

 

u vanparničnom postupku pred nadležnim sudom (mjesto gdje se nalazi nekretnina)pokrenuto razvrgnuče suvlasništva tada nema poreza na promet.

 

pročitaj Zakon o porezu na promet nekretninama na

www.porezna-uprava.hr

 

Članak 22.

(1) Raskid ugovora o prijenosu vlasništva na nekretnini voljom stranaka prije nego se obavi prijenos u zemljišnim knjigama na novog vlasnika te raskid ili poništenje ugovora odlukom suda razlozi su za obnovu postupka i poništenje rješenja o utvrđivanju poreza na promet nekretnina.

 

(2) Prijedlog za obnovu postupka zbog raskida ugovora voljom stranaka prije nego što se obavi prijenos u zemljišnim knjigama na novog vlasnika, može se podnijeti u roku od jedne godine od dana konačnosti rješenja o utvrđivanju poreza.

 

misli i da je nastupila zastara za određivanje poreza .

3.godine od saznanja poreznog tjela za poreznu obvezu.

piši žalbu i pozovi se na zastaru a i na činjenicuda da je nekretnina samo dogovorom podjeljena nakon ostavinske rasprave i idealnog djela (ovisno o tumačenju ugovora koji ste sastavili)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija