Jump to content

naknada za bolovanje na teret HZZO


giovanna

Preporučene objave

Evo imam jedan problem pa bih bila jako zahvalna ako bi mi netko mogao pomoći. Naime, poslodavac me nakon skoro 2 godine od prestanka radnog odnosa obavijestio da mi je greškom isplaćena veća naknada plaće za vrijeme bolovanja na teret HZZO-a i sada traži da vratim iznos koji je krivo uplaćen. Sve se to dogodilo njihovom greškom jer nisu bili svjesni da radnik mora imati 12 mjeseci neprekidnog staža da bi mogao ostvariti pravo na puno naknadu. Ja za to također nisam znala te u skladu s tim nisam ni bila svjesna da mi je uplaćeno više. Sada kažu da na temelju ER1 obrasca o plaći i svih doznaka i obračuna HZZO-a od mene traže da im te novce vratim. Moje pitanje je da li sam po zakonu dužna navedene novce vratiti poslodavcu? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško je dati odgovor na ovo pitanje ima svakojakih mišljenja i tumačenja no ja ću ti pokušati dati par informacija koje bi recimo pa išle tebi u korist.

 

Taj uvjet koji je propisan općim aktima u obveznom zdravstvenom osiguranju prema nekim mišljenjima nije obvezatni uvjet za poslodavca, on bi u teoriji ukoliko je tako nešto određeno pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom pa i njegovom odlukom ukoliko nema ovog navedenog mogao isplatiti i 100% naknadu za plaću, no samo onu zakonom propisanu visinu može regresirati od HZZO.

 

Situacija ti je delikatna i potrebnan je angažman nekog vrlo dobrog poznavatelja te tematike, jer velim, moguće je nešto drugo od ovog što sam naveo........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hmm, mislim da Pravilnikom o radu nije bio određen iznos naknade plaće za vrijeme bolovanja na teret HZZO-a, ali se sjećam da je iznos za vrijeme bolovanja na teret poslodavca bio 100%. Mislim da nigdje u službenim dokumentima (pravilnik, ugovori) nije stajalo što je sa periodom na teret HZZO-a. Po tome bih ja u teoriji mogla shvatiti da je poslodavac svojevoljno isplatio puni iznos i da sada nema prava tražiti isti natrag?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadoknadu plaće isplaćuje u tvom slučaju poslodavac, ne HZZO. Poslodavac pod određenim i propisanim uvjetima regresira od HZZO isplaćenu plaću, odnosno nadoknadu plaće, no to on može učiniti samo u visini propisanoj zakonom.

 

No nije mi poznato da bi bilo zabranjeno i isplatiti nadoknadu plaće od 100%, a regresirati dio koji mu pripada, ako mu pripada.

 

U svakom slučaju zanimljiv slučaj u kojem treba naći kompromisno rješenje. Mirno, staloženo i dogovorom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je Giovanna u pravu. Ne mojte mu ništa vraćati, nek vas tuži ako mu je do te "siće" koja vama predstavlja bogatstvo. Teško će i tad dokazati kako on nije htio ili nije mislio uplatiti 100% iznosa. Neznanje ne opravdava poslodavca, jer se predmnjeva kako ne upućenost u zakone i ostale akte ne opravdava od propusta poslodavca- znači on je bio dužan poznavati svoje mogućnosti i obveze. Ja sam svom radniku svojevoljno uplaćivala 100% iznos za sve vrijeme bolovanja pune 2 godine a država mi je refundirala nekih 70 %, naravno s velikim zakašnjenjem. Naravno ja to nisam morala činiti, ali mi je bilo žao čovjeka i njegove obitelji- pa nije on kriv što je dobio rak... Ali, svi smo različiti... Moj savjet- nemojte mu ništa vraćati već pitajte nekog pravnika za savjet. Ne vjerujem da će ići na tužbu- imao bi prevelike troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima.

 

I ja sa također mišljenja da poslodavac mora biti upućen te da nije moguće dokazati da nije svojevoljno i svjesno uplatio navedeni iznos.

 

Tražit ću još i pravni savjet, ali mislim da mi je traženi iznos satisfakcija obzirom da mi nisu plaćali porez i prirez na dohodak te da u skladu s tim nisam mogla ostvariti povrat poreza.

 

To je moje slijedeće pitanje pa ako netko ima slično iskustvo, bila bih zahvalna.

 

Da li u kazneno djelo ulazi izdavanje neispravnog IP obrasca, odnosno obrasca sa neprikazanom isplatom od cca 2000kn za koju imam dokaz u bančinim izvješćima na tekućem računu?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izdavanje neispravnog IP obrasca čini prekršaj. moglo bi ostvariti obilježja kaznenog djela ako je namjerno i svjesno izdana vjerodostojna isprava u kojoj su prikazani lažni podaci kako bi se ostvarilo kazneno djelo prijevare ili prikrivanja a u svrhu vlastite koristi. Trebate se raspitati kod radne inspekcije ako dokumenti koje ste dobili od poslodavca nisu korektni te su time vaša prava umanjena ili ugrožena. Morate imati konkretne dokaze kako biste išta postigli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija