Jump to content

Porez na promet nekretninama-molim pomoć znalaca-obitelski problem


Lilula

Preporučene objave

Poštovani znalci,

molim pomoć.

Naime, kupio sam 2005. građevinsku parcelu kreditom na svoje ime. Radilo se o parceli pred obiteljskom kućom na kojoj je lokalni moćnik htjeo graditi apartmane. Da ih je izgradio naša obitelska kuća nikada više ne bi vidjela sunca.Srećom susjed je imao razumijevanja pa prodao nama tj. meni čak po manjoj cijeni od predviđene.Kako roditelji tada nisu mogli kupiti bio sam primoran iskoristiti svoju kreditnu sposobnost i riješiti situaciju. Kod kupnje sam oslobođen plaćanja poreza jer mi je to prva nekretnina i dobio rješenje nadležnog poreznog ureda.

E danas sam oženjen i otac 2 djece i planiram sa suprugom kupiti stan. Digao bi kredit u kojem bi supruga bila jamac.Zanima me da li bi u tom slučaju ( kada kredit glasi na moje ime) kupac stana mogla biti moja supruga? Dakle kupoprodajni ugovor bi glasio na njeno ime a ja bi bio nosioc kredita. Sve bi to htjeli tako izvesti da ja kao kupac stana ne platim porez jer bi mi uz parcelu ovo bila druga nekretnina.

Supruga nema nijednu nekretninu pa bi u tom slučaju ovaj stan bio njena prva enekretnina i mogla bi tražiti oslobođenje.

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oslobađa se poreza na promet nekretnina, ako osoba koja kupuje prvu nekretninu nema u vlasništvu neku drugu nekretninu i ako njezina uža obitelj (supružnici, djeca) nemaju neku drugu nekretninu. Pošto vi već imate jednu nekretninu i koristili ste svoje oslobođenje, vaša supruga neće moći biti oslobođena od plaćanja poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

9.5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,

9.6. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,

 

dali je vrijednost stana koji namjeravate kupiti jednako ili veče od vrijednosti zemljišta koji posjedujete .

dali je na tom zemljištu izvršena prenamjena tj.dali je to sada građevinsko zemljište.

to su bitna pitanja .

 

u svakom slučaju neka supruga podnese poreznu prijavu i traži porezno oslobođenje (80 m2-za tri člana obitelji)

 

www.porezna-uprava.hr

/propisi,porez i drugi propisi,porezi,porezi na promet nekretnina/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam slicno pitanje.

 

Dakle 2003. muz je kupio a 2005. prodao "staru kamenu kucu sa okucnicom u Vodicama. Objekat je u losem stanju, bez prikljucaka vode i struje te kanalizacije, urusenog krova i dotrajale medjukatne drvene konstrukcije. Predmetni objekat nikada nije bio u funkciji stanovanja." Kao porezna osnovica utvrdjena je vrijednost 115000 kuna i porez placen. Tada smo vec bili vjencani.

 

Godinu dana kasnije kupili smo stan za 850 000 kuna u Zagrebu, kreditom i na njega bili oslobodjeni placanja poreza, jer nam je odredjeno da je to prva nekretnina (suprug, dijete i ja).

 

Medjutim, na prvoj prijavi poreza, a u svrhu uvecanja osobnog odbitka (povrat poreza) na temelju kamata placenih za kredit za stan koji nam je prva nekretnina, odbijeni smo jer je nekretnina mog muza proglasena useljivom, odnosno ne mozemo koristiti kamate kredita kao poresku olaksicu.

 

Da li nam retrogradno moze porezna naplatiti i porez kojeg smo 2006. rjesenjem oslobodjeni, te kako uvjeriti poreznu da kuca koju je muz imao i nije kuca, nego stala velicine 12 metara kvadratnih, na dvije etaze? S tim da zagrebacka porezna ne prizna porezno rjesenje sibenske ispostave u kojoj pise kako sam citirala.

Da li da pokusamo ponovno s prijavom povrata poreza pa da vidimo mozemo li nesto promijeniti ili da ne diramo da nam ne naplate jos i porez kojeg smo bili oslobodjeni za stan?

 

Srdacan pozdrav.

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne vrijedi pokušavati ponovo podnositi poreznu proijavu.

podnesi žalbu u zakonskom roku i prema pravnom lijeku navedenom u rješenju

ako bude trebalo i pokrenuti upravni spor na Upravnom sudu.

 

NN 153/02 Porez na promet nekretnina

 

VI. POREZNA OSLOBOĐENJA

1. Opća oslobođenja

Članak 11.

 

15. Građani koji su iskoristili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina iz točaka 9., 11. i 13. nemaju pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.

 

ili stranica

www.porezna-uprava.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija