Jump to content

upis vlasnistva na mom djelu zemljista,presuda donesena zbog ogluhe


bubbaloo

Preporučene objave

pozdrav svima,

 

imam jedan veliki problem,radi se o slijedecem

 

brat i ja smo nasljedili po pola kucu sa gradilistem i put do te kuce svaki po 1/3, susjeda 1/3 i jos neki tip 1/3 koji je umro i nije imao nasljednika

 

posto ja zivim vani,i moj brat je znao gdje sam ja,on je u kompaniji sa susjedom podigao tuzbu protiv mene i tog umrlog tipa da im priznam vlasnistvo,jer oni imaju pravni interes,i jos u tuzbi pise da sam ja upisan sa bratom kao posjednik dok u naravi navedene nektretnine uziva tuzitelj.ja o tome nisam imao pojma,tek sam prije mjesec dana dosao u posjed rjesenja,i to sasvim slucajno.jer me brat zamolio da mu nesto donesem dok je on u bolnici bio.

 

uglavnom rjesenje je doneseno zbog ogluhe i to krajem 2006.

u rjesenj pise da su moj brat i ta susjeda stekli u posjed i vlasnistvo nekretnine svaki u 1/2 dijela,i da sam ima ja to duzan priznati i izdati tabularnu izjavu,koju ce u protivnom zamjeniti ova presuda.....

 

sto mi je za ciniti.ja sam u to vrijeme bio prijavljen na toj adresi i moj brat je i presudu podigao u moje ime.jer je aderesirana na mene.i nije me niti obavijestio iako je znao gdje se nalazim.sto da radim,i ima li uopce smisla :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Vašeg opisa nije jasno da li ste presudu konačno dobili ili ste za nju samo čuli.

 

Ako je niste dobili, zatražite od suda da Vam je dostave na Vašu adrese, odnosno ako živite u inozemstvu imenujte povjerenika (ili odvjetnika kao upunomoćenika, jer ćete ga vjerojatno angažirati) kojemu treba dostaviti presudu.

 

Nakon primitka presude u zakonskom roku podnijeti žalbu da uopće niste bili pozvani da sudjelujete, budući da za vas presuda vrijedi od trenutka primitka. Tu će Vam žalbu vjerojatno odbiti jer je presuda u međuvremenu vjerojatno postala pravomoćna objavom na oglasnoj ploči i/ili u službenom glasniku. Ali dešavaju se propusti, pa treba iskoristiti svaku mogućnost.

 

Važnije od toga, što prije zatražiti ponavljanje postupka. Uskraćivanje sudjelovanja u postupku valjani je razlog za ponavljanje postupka. Rok za zahtjev je, mislim, 30 dana od dana kada ste saznali za presudu, a to je u načelu od dana za koji se može dokazati da ste presudu dobili, dakle dana službenog preuzimanja u pisarnici suda ili dostavom.

 

Ako je presuda provedena u gruntovnici, vjerojatno će trebati podnijeti i brisovnu tužbu, također što prije. Važno je da se u z.k. ulošku zabilježi postojanje tužbe odnosno spora.

 

Najbolje je da uzmete odvjetnika, jer sve to treba formalno korektno napraviti. Zbog rokova i drugih detalja ne možete si dopustiti nikakvu grešku. Nažalost bez tih troškova neće ići.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja imam presudu,koja glasi na moje ime i adresirana je na mene na adresu u hrvatskoj,gdje mi i brat zivi.i on je tu presudu i primio.

ja sam slucajno na nju naisao,jer me brat zamolio da mu donesem neke papire u bolnicu,i odjednom je ispala ta presuda.

 

dali se to racuna kao da znam za presudu,ili se to tek racuna od dana kad mi je urucena.tj. kad ce mi bit urucena

 

p.s. dali mogu sudskim putem od brata trazit nalnadu troskova,koje mi je on zapravo prouzrocio.jer sigurno na sudu imaju da je on preuzeo pisma od suda?

 

p.s. hvala na brzom odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

 

Vi imate pravo tražiti povrat u prijašnje stanje i to u roku od 30 dana od saznanja da se vodio postupak (subjektivni rok ) i u roku od 5 godina od događaja -objektivni rok .

 

 

Između ostalog Vi imate pravo i istaknuti da osoba koja je mrtva i upisana kao vlasnik nije mogla biti tužena .

 

Morate dokazati da niste nikada primili tužbu ili ako jeste , da ste bili radi bolesti ili čega Vi znadete onemogučeni reagirati.

 

Pravno educirana osoba mora Vam napisati podnesak i savjetovati se , te morate imati opunomoćenika za primanje pismena odnosno možete sudu dati Vašu adresu u inozemstvu ,na koju ćete primati pismena .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bubbaloo je napisao:

...

 

dali se to racuna kao da znam za presudu,ili se to tek racuna od dana kad mi je urucena.tj. kad ce mi bit urucena

...

 

 

Sud će za ponavljanje postupka računati rokove od dana za koji se može dokazati da ste primili presudu. Zakon o parničnom postupku:

 

Članak 423.

Prijedlog za ponavljanje postupka podnosi se u roku od trideset dana:

....

2) u slučaju iz članka 421. stavka 1. točke 2. ovog zakona - od dana kad je odluka dostavljena stranci;

...

 

Dakle, nije bitno kad ste za presudu saznali već kad Vam je dostavljena.

 

Treba razlikovati prijedlog za ponavljanje postupka koji je izvanredni pravni lijek za pravomoćno okončani postupak od zahtjeva za povrat u prijašnje stanje (čl. 117 ZPP i dalje), koji se podnosi u toku postupka prije nego što je okončan za neke propuštene radnje ili rokove.

 

Ovisno o tome da li će sud procijeniti da li je postupak u odnosu na Vas okončan (što je u načelu kad dobijete presudu, a istekne rok za žalbu) ili nije, dolazi u obzir jedna ili druga mjera. Budući da je Vaš primjerak presude preuzela druga neovlaštena osoba, a pravomoćnost nije postignuta objavljivanjem na oglasnoj ploči, prijedlog za povrat u prijašnje stanje bi mogao uspjeti. Rok je 15 dana od kad ste saznali za propuštanje radnje (ali opet - dokazivih 15 dana).

 

Troškove od svog brata možete potraživati sudskim putem, ali je dvojbeno koliko ćete moći naplatiti neizravne troškove.

 

No, zbog svih takvih detalja Vam treba odvjetnik. U svakom slučaju, još se mogu poduzeti određene mjere.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

s obzirom na ponašanje brata ja bi otišao do Općinskog državnog odvjetništva po savjet i akoje moguće podnio prijavu protiv brata.

pozntae su mu činjenice da živite vani i to iskoristio da vam naneše štetu.

ukoliko pokrenu tužbu protiv njega i bude proglašen krivim lako je poništiti presudu i njen rezultat.

 

jadnog li brata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija