Jump to content

Problem vlasnistva


Vladov

Preporučene objave

Imam gore navedeni problem pa se nadam da cete mi savjetima pomoci...Naime, moj pokojni otac je zajedno sa jednim prijateljem kupio 1987. godine jedan komad zemlje a koji je kratko koristio. Nakon toga tu zemlju vise nije koristio niti je istu kroz papire preveo na sebe. Prije par godina sam slucajno nasao kupo-prodajni ugovor iz 1987. godine sklopljen vezano za navedenu zemlju. Otisao sam u katastar i tamo je navedena zemlja prevedena na mog oca 2001. godine (posle njegove smrti) i to vjerovatno je ucinio covjek sa kojim je moj otac popola kupio navedenu zemlju. Medjutim problem nastaje u gruntovnici jer tamo je zemlja na drugom licu. Uspio sam utvrditi da vlasnik koji je mom ocu i njegovom prijatelju porodao zemlju 1987. godine u medjuvremenu je ponovo istu prodao ali drugom licu. To lice je sa tim kupo-prodajnim ugovorom 2005. godine otislo u gruntovnicu i istu prevelo na sebe. Sta sad da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo sto sam uradio kad sam pronasao navedeni ugovor bilo je da sam napisao dopunu ostavinske rasprave. Medjutim, ista se razvukla godinu dana da bih na kraju dobio obavjest od suda da moram donijeti dokaz iz gruntovnice da je zemlja na ocu...I onda kad sam to poceo da ganjam dosao sam do ovih informacija koje sam prethodno iznio...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ako je Vaš otac uknjižen u katastru tada imate pravo naslijediti posjed registriran u katastru , kao naknadno pronađena imovina .(sa izvodom iz katastra pokrenite ostavinu ).

 

2.Da bi se mogli upisati u gruntovnicu ,trebati ćete ustati tužbom protiv sada upisane osobe u zemljišnoj knjizi kao 1. tuženoj i 2. tuženi će biti osoba od kojeg je Vaš otac kupio.

 

Tu tužbu treba Vam napisati osoba koja je pravno educirana .

 

Otići ćete i kod Općinskog državnog odvjetnika prijaviti osobu koja je dva puta prodala nekretninu.

 

Prije podnošenja prijave zatražite u gruntovnici povijesni izvadak iz zemljišne knjige i u njemu ćete vidjeti ,kada i na temelju čega je sada upisana osoba postala knjižnim vlasnikom,kako se ne bi desilo da je on vlasnik prije Vašeg oca .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija