Jump to content

prezime


rejna

Preporučene objave

bila sam u izvanbračnoj zajednici iz koje imam dijete.dijete je priznato od strane oca i dobilo i moje i očevo prezime ali kako ja više nisam u toj vezi a skrbništvo je na meni,zanima me dali mogu maknuti djetetu očevo prezime i da ostane samo moje?otac ne plaća alimentaciju tako da mu ja iz tog razloga nedam da viđa dijete a ni nismo u istom gradu.dali smijem promjeniti prezime i dali moram tražiti dopuštenje od oca?hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako se zgrazavam vasim rijecima da dijete nedajete ocu na susrete jer ne placa alimentaciju odgovoriti cu vam na pitanje.

Ne, ne mozete djetetu samostalno oduzeti jedno prezime ili promjeniti ime. Dijete ima oca, otac ga je priznao, vi ste mu majka, on mu je otac. Ako je sud dodijelio djetetu alimentaciju koju vi primate (ili ne primate) onda postoje nacini da tu alimentaciju dijete i ostvari. Uskracivanjem susrete djetetu ne stetite ocu djeteta vec djetetu samom. Davanjem djeteta na susrete jedino uz placanje zapravo prodajete dijete, ucjenjujete i stetite svom djetetu. Nema veze sto otac zivi u drugom gradu, susreti bi se trebali odrzavati na nacin na koji je to moguce obzirom na udaljenost.

 

Razmislite jos jednom o svojim posupcima, ne radi oca, ne radi vas, nego radi djeteta!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krivo ste me shvatili i osuđujete me a nemate pojma o mojoj situaciji.ja ne prodajem svoje djete zato ni ne tražim alimentaciju preko suda jer mi netrebaju njegovi novci jer kao što sam se do sada sama brinula za dijete tako mogu i dalje.djetetov otac ne radi kao što nije radio ni dok smo bili skupa.bilo je tu i zabrane prilaska zbog vrijeđanja i dizanja ruke pa tako da vas molim da ne osuđujete ljude ako neznate situaciju.hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rejna,

 

skrbništvo je zajedničko, vama je dijete povjereno na zajednički život. Kao što je alimentacija djetetovo pravo, tako su i susreti i druženja sa roditeljem kojim ne živi prije svega djetetovo pravo. Alimentacija i susreti i druženja jedno s drugim nisu povezani. Svako uskraćivanje susreta djeteta s roditeljem kojim ne živi spada pod manipulaciju (zlostavljanje) djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam komentirao vas prvi post koji vas molim da procitate pa onda molim da zakljucite da li sam rekao sto krivo ili ne.

Eto citat:

"otac ne plaća alimentaciju tako da mu ja iz tog razloga nedam da viđa dijete"

Dakle, postoje li objektivne okolnosti mogli ste ih prvobitno navesti, a ne samo one otegotne prema drugom roditelju.

 

To sto vi sada tvrdite u drugom postu da je otac djeteta ovakav ili onakav, duznost mi vas je upoznati da vi kao majka tog djeteta mozete pokrenuti postupak utvrdjivanja visine alimentacije (ali i susreta s drugim roditeljem) te provoditi njeno uplacivanje i ovrsnim postupkom ako otac svoju obvezu nece izvrsavati redovito. Susrete djeteta i roditelja s kojim ne zivi NE SMIJE se mijesati s uplatama alimentacije niti na bilo koji nacin uvjetovati. Nije mi jasno zasto niste krenuli utvrdjivati alimentaciju i susrete zakonskim putem ako ste ocito, kako kazete, pokretali postupke da zabranite prilazak. Vazno je da li se ta zabrana prilaska odnosila na vas ili na dijete. Osim ako ocu nije uskraceno pravo prilaska i susreta s djetetom, ili oduzeta roditeljska sktb, nema zapreka za odrzavanje susreta.

 

Za kraj, ja vas nisam osudio vec sam vas upozorio da je uskracivanje susreta stetno za dijete (medju ostalim je i kaznjivo djelo) tako da se ne nadjete uvrijedjena. Isto tako, nisam vas osudio vec sam se nasao zgrazen postom koji ste objavili, a vi, molim Vas ponovno procitajte pa vidite jesam li imao razloga. Cinjenica da otac ne placa alimentaciju na kraju krajeva je irelevantna u odnosu na vase pitanje tako da nije jasno zasto ste to i isticali. Ako ste to zeljeli istaknuti onda, eto, kao dobronamjeran savjet za buducnost, prepricajte cijelu situaciju. Ovako se cini da imate iskljucivi motiv blacenje drugog roditelja tj. da se zapravo preko djeteta obracunavate s njim. U vasem je interesu, ali najvaznije i interesu djeteta da to ne radite, a ako dodjete do suda, vjerujte da vam takav stav moze stetiti.

Primite ovo kao dobronamjeran savjet, a ne kao kritiku ili napad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma ok svejedno hvala.što se tiče mog posta ja sam se krivo izrazila a što se tiče moje situacije to je prekomplicirano i preduga priča da bi je opisala.uglavnom meni netreba alimentacija jer ne želim s tom osobom imati više nikakve veze.to što jednom u 2 mjeseca nazove i pita kako je djete a ne i dali mu šta treba to je jedini kontakt i ja bi voljela da tako i ostane zato se ne želim ganjati po sudovima za alimentaciju.a on da toliko želi viđati dijete onda bi se za to potrudio ali on već ima dijete iz prvog braka koje isto ne viđa a može,nego njegovi starci uzmu dijete na par dana pa ga on tako vidi.toliko od mene.samo sam htijela bar malo razjasniti i ne blatim nikoga nego razjašnjavam situaciju.hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"uglavnom meni netreba alimentacija jer ne želim s tom osobom imati više nikakve veze"

 

Ta osoba je otac vašeg djeteta, vaše zajedničko dijete nije moglo birati svoje roditelje.

Alimentacija ne pripada vama, to je djetetovo pravo isto kao i susreti i druženja sa drugim roditeljem!

Izuzetno lošu poruku šaljete djetetu ovakvim stavom, ne zaboravite da svako dijete treba model.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodjo draga, uz ovakav vas stav, uz nepostojanje odluke suda, uz zabrane pristupa koje ste ishodili, uz stavove centra i njihovu revnost u postupanju situacija je jos i dobra kakva bi mogla biti, a zapravo je katastrofalna i alarmantna. Bez ikakvog prejudiciranja vase krivnje za nastalu situaciju savjetujem vam da posjetite neku radionicu u kojoj se odrzavaju tzv tecajevi za roditelje. Ako vec otac, kako kazete, ne pokazuje interese, jedan roditelj bi trebao biti razborit i normalan tako da je na vama da ponesete tu ulogu. Uz ovakve roditelje, kako mogu zakljuciti iz vasih stavova i a ako su tocne tvrdnje o ponasanju oca jedino sto mogu reci da je to dijete jadno i da mu treba pomoc jer takvim ponasanjem ga zlostavljaju upravo njegovi roditelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pri svim odlukama i ponašanjima prvo se zapitajte: Kako je to dobro za dijete?

 

Je li dobro to što otac ne plaća doprinos za uzdržavanje djeteta, a što je djetetovo pravo? Dijete živi s vama - kako ste zaštitili to djetetovo pravo? Kako je to dobro za dijete?

 

Je li dobro to što mu zato ne date vidjeti dijete, a što je djetetovo pravo? Dijete živi s vama - kako ste zaštitili to djetetovo pravo? Kako je to dobro za dijete?

 

Je li dobro to što mu želite promijeniti prezime? Kako je to dobro za dijete?

 

Ne može se kršenje prava djeteta opravdavati time da je drugi roditelj već prekršio neko pravo djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana

 

Veteran vas je ispravno posavjetovao ali vi imate samo jedan cilj a to je osveta ocu a i dijetetu

 

naglasili ste da on neradi kao sto i nije radio a vi i ne zahtjevate alimentaciju.

 

obzirom da neplaća vi nedozvolite da dijete vidi svoga oca ( to je apresung )

 

oprostite ja sam mislio da nezaposleni nemaju nikakva primanja pa sa ćime onda platiti ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I mi imamo sličan problem- otac dijete nije vidio 10mj. ni ne pita za njega. Sud je odredio viđanje u parku, socijalnom... na koje nije ni došao. Poslala sam zahtjev za promjenom prezimena u soc. zbog stalnih neugodnosrti i problema koje imamo- na kraju su me poslali u matični ovi nazad u socijalno i kao ništa od svega. Zašto jedna majka koja samostalno brine o bolesnom djetetu, nema pravo barem dodati svoje prezime?!?! Što da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matičar vas je vratio CZSSu jer su vam na putu ka matičnom uredu možda "zaboravili" dati papirić koji bi omogućio ukoliko izostane suglasnost oba roditelja o promjeni prezimena- upravo oni vašem zahtjevu prilažu odluku/suglasnost o tome. Dakle, dodavanje vašeg prezimena k očevom ne bi trebao biti neki poseban problem, jer oca ne zakida niti degradira u ama baš ničemu, dijete još manje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

ja ti mogu reci kako je to regulisano u Bosni,mada ne vjerujem(bar sto se toga tice:-) ) da je drugacije u Hrvatskoj...

posto su djetetu vec upisana 2 prezimena,ti sama na svoju ruku ne mozes nista promjeniti...za promjenu ti treba saglasnost drugog roditelja ili kad dijete postane punoljetno moze samo da promijeni tj da se odluci za samo jedno od ta dva prezimena...

CZSR je nadlezan samo kada se dijete tek upisuje u maticnu knjigu rodenih a roditelji se ne mogu dogovoriti oko licnog imena djeteta...Kad je dijete vec upisano nadlezan je MUP,ali kao sto sam vec napisala oni vrse izmjene samo uz saglasnost oba roditelja

bar je tako u Bosni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Promjena osobnog imena maloljetnog djeteta je moguća: uz suglasnost oba roditelja ili na predhodno navedeni način (suglasnost CZSSa).

Ali, neuporedivo je lakše argumentirati traženje da djetetovo osobno ime sadrži prezimena oba roditelja, nego uklanjanje jednog od njih (moglo bi se reći redovito onog s kojim ne živi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Klupe je napisao:

Iako se zgrazavam vasim rijecima da dijete nedajete ocu na susrete jer ne placa alimentaciju odgovoriti cu vam na pitanje.

Ja moram ovdje dodati da je jako zanimljiva cinjenica da se Vi zgrazate da se **dijete ne daje ocu na vidanje**,a nimalo se ne zgrazate da dijete ne prima alimentaciju...jako zanimljivo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@babyf,

uopće nije bitno tko će se na što zgražati po forumu.

 

Jedno pravo djetetu se ne smije svojevoljno ukidati zato jer ga je onaj drugi zakinuo za njegovo drugo pravo. I uopće nije bitno u kojem od dva smjera išlo:

a) ne plaća-> ne dam da ga viđa

b) ne da mi da ga viđam-> neću plaćati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija