Jump to content

Razvod-skrbništvo i podjela imovine


Lora69

Preporučene objave

Molim savjet i pomoć.

1) Ukoliko podnesem zahtjev za razvod braka može li suprug tražiti iseljenje djeteta i mene iz zajedničkog stana i pod kojim uvjetima?

2) Utječe li na dobivanje skrbništva to što sam stalno zaposlena, a on ima nestalne prihode i nema stalno zaposlenje?

3) Kako se određuje visina alimentacije u takvom slučaju? Suprug je prijavljen na vrlo malu sumu, a vrlo dobro znam da mu se svi prihodi ne isplaćuju preko računa.

4) Ako je za vrijeme trajanja braka on uložio određenu sumu u opremu potrebnu za njegov posao imam li pravo tražiti dio uloženih sredstava i dijeli li se i taj dio imovine na jednake dijelove? U vrijeme tih ulaganja ja sam zarađivala minimalno.

 

Unaprijed hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, pročitajte Obiteljski zakon, tamo je većina odgovora na Vaša pitanja.

 

1.) Ovisno o tome je li vlasnik stana (ako ga je stekao prije braka, naslijedio ili dobio na dar), ili je stan bračna stečevina oba supružnika neovisno je li upisana samo na jednog od njih.

 

2.) Oba roditelja ravnopravno skrbe za dijete, a prilikom odlučivanja o tome s kim će dijete živjeti sud bi prvenstveno trebao voditi brigu o dobrobiti djeteta.Prihodi roditelja nisu nevažni, ali nisu bitan element u odlučivanju.

U praksi sudovi vrlo , vrlo rijetko dodjeljuju djecu očevima.

 

3.) Alimentacija se uobičajeno određuje u postotku prosječne plaće u RH, ovisno o dobi djeteta (17-22%, cca 850-1100 kn. Ako je obveznik alimentacije slabih prihoda, može se odrediti manje, ali ne manje od 50% propisanog.

 

 

4.) uloženo za trajanja braka bila je zajednička imovina, kao i prihod od uloženog koji ste zajedno uživali. Vi imate pravo potraživati polovinu sadašnje vrijednosti te opreme, a ne polovinu uloženog iznosa.

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

U ovom pod 1) problem je u tome što je stan bračan stečevina, glasi na oboje, ali suprug predlaže da se s djetetom preselim mojim roditeljima ( u drugi grad u kojem ne radim i na raspolaganju nam je jedna soba-nemam snage taj prijedlog komentirati). On ne želi iseliti iz stana (iako on ima kamo-majka posjeduje kuću velike kvadrature pa bi tim preseljenjem imao manje problema od mene), a ja ga ne mogu isplatiti. Od prodaje ne možemo kupiti dva manja stana. Ima li izlaza? Bi li morao osigurati djetetu minimalne uvjete stanovanja?

 

Pod 3) radi se o tome da suprug privređuje daleko više od sume na koju je prijavljen, ali za to nema "papirnatog" dokaza jer se plaćanje poslova vrši "na ruke". Kako dokazati da mu prihod nije mali kakvim ga želi prikazati?

 

Kako se može procijeniti stvarna vrijednost opreme koja je kupljena? Za to nema računa jer je dio prenesen ilegalno preko granice, a dio je nabavljen kao kompenzacija za obavljeni posao ili kao zamjena s kolegama iz istog posla.

 

Na kraju ispada da mi treba dobitak na lotu kako bih sebi i djetetu osigurala mir, a jedino mi je u cilju mirno se razvesti bez drame, iznošenja prljavog veša i bilo kakvog zagorčavanja života uskoro bivšem suprugu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ad1. Ne bi morao, osim ako dijete nastavlja živjeti s njim.

Tko i hoće li uopće seliti roditeljima će biti isključivo vaš dogovor, a ako ga ne postignete u stanu ćete biti ili oboje ili nijedno tj. bez tog stana i u nekom drugom aranžmanu koji svatko sebi osigura. Dioba neće biti predmetom postupka razvoda braka.

 

ad3. teško...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Newbie, hvala.

Jasno mi je da ga se pravno ne može obavezati da se brine za dijete više nego što mora po zakonu (mislim tu na prikazani minimalni prihod), ali može li npr. CZSS imati utjecaja na njega te ga onemogućiti da iz vlastitog kaprica dijete i mene seli u drugi grad, u uvjete života koji nisu ni minimalni? Spremna sam se odreći polovice svega stečenog u zamjenu za ostanak u sadašnjem stanu. Ima li tu utjecaj sud prilikom podjele bračne stečevine ili je ipak sve stvar dogovora i njegove dobre volje? Jer-ako dižem kredit da sebi i djetetu osiguram novi stambeni prostor onda su mi i prihodi znatno manji.

 

Ne znam....čini mi se kako je sve to samo emocionalna ucjena jer zna da dijete ne bih izložila preseljenju, a i da ne mogu naći posao u drugom gradu u koji bi me rado poslao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda će zazvučati hladno, no realno je: vas on niti seli na neko određeno mjesto niti će, niti to uopće može- to možete napraviti samo vi vlastitom odlukom i prema procjeni svojih (ne)mogućnosti. Ono što sud može uraditi jest utvrditi bračnu stečevinu, razvrgnuti suvlasničku zajednicu, pružiti priliku dogovora kako ćete realizirati diobu ili... se na kraju balade dogodi prodaja pod uvjetima koji baš nisu uvijek prebajni.

Usput, ako budući stambeni uvjeti o kojima govorite doista nisu minimalni, problem bi mogao nastati i kod povjeravanja djeteta na zajednički život jer onaj kojemu sud dijete povjerava bi mu morao osigurati optimalne/osnovne stambene uvjete, pa povedite računa i o tome...

Kad budete procjenjivali svoje mogućnosti i planirali bližu budućnost, imajte na umu i da je razvod nerjetko brže gotov od rješavanja bračne stečevine putem suda u drugom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija