Jump to content

poravak krova - steta (pomoc please)


Martin25

Preporučene objave

Dobri ljudi molim vas pomoć.

 

Prilikom izvodenja radova na krovu moje kuce, dio gradevnog materijala pao je na susjedov krov (cigle i kupe). Razbijen mu je krovni prozor, i ostecen krov i okapnica. Otisao sam do njega i isti dan potpisao na papiru da sam to ja ostetio, i da cu popraviti. (ne znam da li je pametno to sto sam potpisao ali osjecao sam se kriv i htio sam mu to nadoknaditi). Zvao sam i neke majstore da to dodu pogledati pa da mu o mom trosku poprave ali mi je on rekao da se strpim.

Par dana nakon toga, susjed je kontaktirao sud i dosao je sudski vjestak za gradevinu skupa sa sucem. Izradili su nalaz koji su nam dostavili nakon mjesec dana. Tamo je napisano sto je sve osteceno i koliko bi to kostalo (14.000kn).

 

Ostao sam sokiran cijenom jer sam provjerio koliko bi kostao materijal i koliko su mi majstori trazili, te me to ne bi kostalo vise od 6.000 kn.

 

Nakon toga sam uzeo nalaz vjestaka i trazio od nekih gradevinski firmi da mi daju ponude prema svim stavkama u nalazu vjestaka (uzamjena prozora, popravak krova i okapnice). Prikupio sam dvije ponude i nit jedna ne prelazi 7.500 kn. To su i neke firme gdje poznajem ljude (radili smo zajedno) pa bi mi dali i odgodu placanja, mozda bi im ja nesto zauzvrat napravio i sl. i sve bismo to rijesili. Ponude sam dostavio susjedu (odmah poslao preporuceno).

 

No, on za to nece niti cuti. I tako mi je prosli tjedan stigao dopis od njegovog odvjetnika (necu navoditi ime) da platim 18.000 kn ili ce me tuziti. Napisao je i da sam duzan nekakvu nematerijalnu stetu pa je zato iznos veci, a ako ne budem platio tuzit ce me pa ce me i sudski troskovi sve zajedno kostati preko 25.000 kn.

 

Pitao sam poznanika koji se razumije u pravo i rekao mi je da nisam duzan placati vec da je dovoljno da sam dao ponude ovlastenih izvodaca za popravak i da sam time ispunio svoju obvezu retencije? (mislim da je tako rekao). Dao mi je savjet i da ovdje postavim upit i da ce netko sigurno moci pomoci. :place:

 

Sad stvarno vise ne znam sto da radim jer je susjed dosta mocan u nasem mjestu (Buje) i bojim se da ako me tuzi poznaje sve suce i oni ce presudit za njega pa kako cu platiti toliko iznos. Nikako ne shvacam zasto bih morao placati triput skuplje nesto sto se slucajno dogodilo jer mi postaje ociti da me hoce opeljesit iako zna da nisam pri lovi.

Molim vas pomoc jer ne znam sto mi je ciniti, dali su mi rok za odgovor 7 dana i onda ako ne platim morat cu na sud sto ce me jos duplo skuplje kostati... :-?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pismeno preporučeno i sa povratnicom obavjesti susjeda da si spreman izvršiti popravljanje štete.

imaš zakonsku obvezu popraviti učinjenu štetu

ili pokušaj isti dopis poslati preko ureda javnog bilježnika ili odvjetnika.

ukoliko ne prihvati popravak štete uz ponude (s navedenom cijenom) o izvođenju potrebnih radova (na popravci štete)u sudu izvrši polaganje iznosa potrebnog za popravak štete a iz razloga da nebi plaćao kamate ako bi došlo do sudskog postupka koji može biti dugotrajan.

nematerijalna šteta se određuje za tjelesne povrede .

za buduću štetu bio bi sam kriv.

osim toga susjed ima obvezu sam sanirati štetu da bi spriječio povečanje štete.

 

ako ima veze na Općinskom sudu nemora značiti da ima veze i na Županijskom sudu pa i Vrhovnom sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A za što bi Vas susjed zapravo tužio?

 

Vi ste odmah priznali krivnju i izrazili spremnost da štetu sanirate (i potpisom to potvrdili), dali ste ponude izvođača...

 

Na Vašem bih mjestu uputio dopis da prijetnju tužbom ako ne platim 'napuhani' račun ocjenjujem kao iznudu/ucjenu sa namjerom pridobivanja protupravne materijalne koristi.

Još jednom bih naglasio da sam odmah bio spreman sanirati štetu, što sam potvrdio potpisom. Ponudio sam platiti iznos prema nekoliko ponuda izvođača, ili osobno angažirati izvođače o svom trošku, da saniraju štetu.

Kako je susjed sve moje ponude odbio, nisam odgovoran za eventualnu dodatnu štetu koja bi mogla nastati zbog odlaganja sanacije.

U slučaju tužbe sa slučajem bih upoznao javnost putem medija, i pobrinuo se da se spomene sumnja na korupciju sa aluzijom na 'farbanje tunela'.

 

Dopis bih poslao preporučeno susjedu, odvjetniku, 'vještaku'-procjenitelju,...

 

Pa nek' si gospoda razmisle...

 

Naravno, to je prijedlog, možete i odmah platiti susjedu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na pomoci.

Bas mi je bilo cudno da bih morao placati trostruki iznos kad se sve lijepo moze mapraviti za puno manje. To bi stvarno onda bilo neposteno. Sad mi je lakse

 

Onda cu napisati izjavu da se slazem s nalazom vjestaka i da imam ljude za to napraviti. Nadam se da ce nakon toga sve biti ok.

 

Ako netko smatra da to nece ispast dobro ili ako treba nesto drugo napravit, molim vas da pise....!!

pozdrav svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija