Jump to content

pomoć žrtvi


smoky

Preporučene objave

bok,

imam poznanika koji mi je ispričao zanimljivu priču:

bio je sudionik licitacije kod suda,kao osoba "a", a na koju je nagovoren.

trebao je kupiti na licitaciji kod suda, za što mu je ponuđena pozajmica, na koju je pristao. od osobe "b" je primio uplatnicu na određeni iznos kao predujam za kupnju, akoji iznos je uplatila ta osoba u njegovo ime. takvu uplatnicu je isti ( a)predao na ročištu kod suda, kao mogući kupac. radi nećega je roćište odgođeno, a osoba "a" je dala svoj račun kod banke radi plačanja iznosa po uplatnici. sud je uplatio novac na račun te osobe "a", a sa osobom "b" čiji je bio novac je dogovoreno da će se čekati drugo roćište, na kojem će se ponovno ova osoba "a" pojaviti kao kupac i uplatiti predujam. nakon nekog vremena te su osobe iz nekih drugih razloga došle u sukob, te ova osoba "a" više nije bila obaviještena o novom roćištu, niti je od njega tražen povrat novca. sada je ova osoba "b" koja je uplatila u njegovo ime novac prijavila tu osobu "a" radi prijevare. osoba "a" na čiji je račun novac uplačen je pokušala više puta kontaktirati sa ovom drugom osobom "b", a sve radi povrata novca, ali bez uspjeha, a i shvatila je da osoba "b" koja ju je prijavila za prijevaru se jednostavno ne želi sastati i dogovoriti povrat novca.

 

pitanje je kako da reagira osoba "a" , kada bude pozvana od policije ili na sud, te da li je osoba "a" krivo postupila ili je počinila kazneno djelo, pa ju osoba "b" bi imala razloga prijaviti, te dali osoba "a" može prijaviti osobu "b" radi kaznenog djela.

osoba "a" smatra da je žrtva osobe "b".

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok,

evo pitao sam ga:

 

trebao je novcem koji bi mu, uz ovaj koji je dobio za licitaciju, tj. dobio je uplatnicu( ne novac) na određeni iznos,na svoje ime, kao da ju je on uplatio, a trebao je dobiti i drugi novac za izlicitiranu stvar, znači za isplatu, kao pozajmicu.

potom je trebao prodati tu stvar i vratiti pozajmljene iznose ili predati stvar u vlasništvo osobe koja mu je pozajmljivala novac.

sad je ta osoba nedostupna za povrat ovog datog novca, koji je dala za licitaciju, a ova osoba "a" se nije pojavila na drugoj licitaciji, niti zna da li je uopće i bilo druge licitacije, tj.nema nikakve informacije o daljnjem tijeku toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neka izvrši u sudu polaganje svote (koju je sud uplatio na njegov račun )a u korist osobe b i o polaganju pismeno i sa povratnicom obavjesti osobu b da može u sudu podignuti spornu svotu novca.

 

na taj nači je osoba a po zakonu oslobođena od isplate kamata na spornu svotu novaca osobi b.

ali ni osoba b ne dobije kamate.

bitna je pisana obavjest kao dokaz

i da se sačuva potvrda o slanju pošiljke kao i povratnica kao potvrda da je obavjest primila osoba b.

 

ako osoba a novc zadrži kod sebe dužna je osobi b zakonske zatezne kamate (14% godišnje) do dana isplate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok,

 

nekako tako sam i ja zakljućil da bi trebala osoba "a" ućiniti, jedino što sam mu ja rekao da na neki način uplati taj iznos poštom ili putem banke,

 

ali je osoba "b" prijavila osobu "a" za prijevaru, pa je pitanje da li ima osnove za takvo što, jer osoba "a" smatra da je u svemu tome žrtva osobe "b", a mora se napomenuti da je osoba "b" odvjetnik, i da se može zakljućiti kako osoba "b" namjerno se ne želi sastati, niti dogovoriti sa osobom "a" radi povrata novca, pa se osoba "a" pita kako se obraniti po prijavi, te da li ona ima osnove za prijavu protiv osobe "b", jer je u sve uvućena, izgleda na dobro smišljeni i podmukao način, jer su te osobe nekad poslovno surađivale, a osoba "a" nije prihvačala nezakonite neke radnje osobe "b", pa je raskinula poslovnu suradnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smoky je napisao:

bok,

pitanje je da li je uopće poćinjeno kazneno djelo prijevare,te da li je kazneno djelo počinila osoba "a" ili osoba "b", ili oboje, ili nema elemenata kznenog djela.

 

 

bok,

zamolio bi nekoga da mi odgovori na ovo zadnje pitanje, a mojem poznaniku je to bitno, jer je bio na policiji i dao svoju izjavu, bez pravne pomoći, a uskoro treba ići dati izjavu po KIR pozivu suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija