Jump to content

Naklonost sudije tuzenom


babyf

Preporučene objave

U velikoj sam dilemi i savjet bi mi dobrodosao...Pokrenula sam tuzbu protiv oca mog djeteta prije 8 mjeseci,do sada smo imali 3 pripremna rocista i za 2 mjeseca nam je zakazana glavna rasprava...u tuzbi se radi o starateljstvu,kontaktima i izdrzavanju djeteta...ja sam angazovala advokata,dok se druga strana pojavljivala na sudu bez advokata...sudija citavo vrijeme navodi i daje savjete drugoj strani sto ja mislim da nije u redu...i po mom misljenju je totalno naklonjen njima(ocu djeteta i baki koja ga zastupa jer je gospodin u inostranstvu)...mene apsolutno ne slusa da sad ne idem u detalje,cak mi je izmedu ostalog danas rekao da sam kompleksas i jos mnogo ruznih stvari...razocarana sam i u svog advokata,koji ne moze izaci na kraj ni sa dva amatera...sutra idem u potragu za novim advokatom,ali ozbiljno razmisljam i da se sama pojavim na glavnoj raspravi,jer izgleda da se (bar u mom slucaju bolje prolazi bez advokata)...da li je moguce traziti izuzece sudije i da li to uopste pije vode,jer me je strah da ne napravim samo goru situaciju...

 

 

radnja se odvija u Bosni i Hercegovini

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema odredbama Zakona o parničnom postupku RH vrijedi slijedeće.

 

Stranka je dužna podnijeti zahtjev za izuzeće suca čim sazna da postoji razlog za izuzeće, a najkasnije do završetka rasprave pred prvostupanjskim sudom; a ako nije bilo rasprave, do donošenja odluke. Može se podnijeti i u pravnom lijeku, dakle žalbi.

 

U zakonu ne piše u kojem obliku se zahtjev podnosi. U svakom slučaju zahtjev mora biti obrazložen, pa iz toga proizlazi da mora biti napismeno. Mislim da izuzeće možete tražiti i usmeno na raspravi, pa izdiktirati razloge u zapisnik ili podnijeti pismeno obrazloženje u nekom roku koji ćete dogovoriti sa sucem ili će ga on odrediti.

 

O zahtjevu će odlučiti predsjednik suda, ali može ga odbaciti i sam sudac ako utvrdi da nije dopušten.

 

Zahtjev nije dopušten ako

 

1) se uopćeno traži izuzeće svih sudaca nekoga suda ili svih sudaca koji bi mogli suditi u nekom predmetu;

2) je o zahtjevu već odlučeno;

3) nije naveden obrazloženi razlog zbog kojeg se traži izuzeće.

 

Ne bih Vam preporučio da diktirate razloge u zapisnik jer se to obično radi tako da sudac diktira ono što ste Vi rekli, a suci su pravi lisci da pri tome malo preformuliraju izjave sebi u korist na suptilan način koji uopće u prvi mah nećete uočiti.

 

Zahtjev se predaje sucu koji vodi postupak (odnosno urudžbira na predmet koji se vodi), a koji ga je dužan odmah proslijediti predsjedniku suda.

 

Uzimite u obzir da zakon obavezuje suca da stranku koja se iz neznanja ne koristi pravima što joj pripadaju upozori koje parnične radnje može poduzeti.

 

U praksi je granica na kojoj to prestaje biti pomoć, a postaje pristranost vrlo neodređena, pa bi sudac svoje postupke mogao opravdati tom obavezom.

 

Ako radnje i izjave suca za koje smatrate da su pristrane nisu uvedene u zapisnik vrlo ćete teško dokazati pristranost suca. Mislim da biste Vi odnosno Vaš odvjetnik trebali inzistirati da to ulazi u zapisnik, a ako sudac to ne učini, onda odbiti potpisati zapisnik i pismeno obrazložiti zašto ste odbili potpisati zapisnik. Nakon 2-3 takva zapisnika imali biste veće šanse za izuzeće, iako se zahtjevi za izuzeće vrlo rijetko prihvaćaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slican primjer desio se mojoj majci nakon sto je skoro poginula. Skupila je snagu i prijavila nasilje i pokusaj ubojstva. Naslusala se uvreda, tuzba odbacena, na socjalnoj suzbi su se posteno izderali na nju. Nije to neuobicajeno...strasno je ali nazalost je tako. Policija od koje smo ocekivali bahatost, se pokazala izuzetno korektnom. Eto...to je moj primjer....sretno i nadam se da ce biti uspjesno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u zapisnik naravno nije uneseno kad je sudija pomagao drugoj strani i davao im pravne savjete...na pocetku je predlozio da druga strana angazuje advokata,ali ovi su to odbili jer su ubjedeni da oni to sami mogu i tako je i rekla...meni ne treba advokat ja to sve mogu sama...i nakon toga ne vidim zbog cega bi sudija vise njima pomagao...ni meni se ne bacaju pare,al sam opet angazovala advokata...

sto se tice izuzeca,danas sam saznala da su takvi zahtjevi uvijek odbijeni i da mi ne vrijedi nista ni pokusavat...

nemam naravno dokaze sta je sve sudija govorio,a nista od toga nije u zapisniku...

u sustini covjek se igra boga jer tako moze...bas zalosno

 

kasno mi traziti drugog advokata,jer vecina ih nece preuzeti slucaj kojem je ostala samo glavna rasprava,a pripremno je neko drugi uradio...

 

za poludit...jedino da sama izadem na glavnu :fajter::smijeh2::smijeh2::smijeh2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija