Jump to content

odbijanje optužbe...


locutus

Preporučene objave

blagdani su učinili svoje pa sam još uvijek u mentalnom zaleđu tako ne zamjerite na banalnom pitanju...

 

jasno mi je da se presudom optužba odbija, ili se optuženik oslobađa optužbe odnosno proglašava krivim...međutim, ovdje mi terminologija kvari koncepciju....

 

Npr. '' U obrazloženju presude kojom se optužba odbija sud se neće upuštati u ocjenu glavne stvari, nego će se ograničiti samo na razloge za odbijanje optužbe...''

 

zar ovdje nije logično da se radi o odbacivanju optužbe (a ne odbijanju) s obzirom da se ne dolazi do merituma spora?

:vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema odbacivanja nakon što započne glavna rasprava. Dakle ako nešto nije u redu s optužnim aktom (u formalnom smislu) prije nego sudac zakaže glavnu raspravu onda se odbacuje, ako pak tužitelj odustane od optužbe prije nego rasprava započne onda se postupak obustavlja.

Međutim, nakon što rasprava započne, a ovlašteni tužitelj odustane od optužbe (a stvar se ne obrazlaže jer je do odustanka došlo ili zato što pr.ponašanje koje se okrivljeniku stavlja na teret nije kazneno djelo ili pr. nema dovoljno dokaza ili su proturječni) onda stvar mora završiti presudom (odbacuje se uvijek i samo rješenjem)i to u ovom slučaju odbijajućom.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odustanak ovlaštenog tužitelja nije jedini razlog donošenja odbijajuće presude to može biti npr i kada tijekom postupka nastupi zastara kaznenog progona ili npr čest slučaj je kada oštećenik povuče prijedlog za progon za k djela za koja se progoni po sl. dužnost... uglavnom zakon o kaznenom postupku navodi taksativno sve razloge za donošenje odbijajuće presude u čl. 353.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na pojašnjenju...sad je situacija puno jasnija.

najviše mi je stvaralo pomutnju situacija kada se sud oglasi nenadležnim za suđenje i što u tom slučaju presudom odbija optužbu jer sam svo vrijeme mislio da te uvjete provjerava prije započinjanja rasprave pa bi tako i logično bilo da se rješenjem oglasi nenadležnim i optužbu odbaci. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija