Jump to content

nevaljani ugovor o pričuvi


MirkaJ

Preporučene objave

Zanimalo bi me da li se može poništiti ugovor o pričuvi u koliko su u njemu navedeni lažni podaci? Izostavljen je jedan od suvlasnike zgrade (iako je naveden na vlasničkom listu), krivotvoren je potpis jednog od suvalsnika (bez čijeg potpisa ostali suvalnici nemaju većinski udio vlasništva pa niti ne bi mogli špotpisati takav ugovor), navedene površine stanova na koje se plaća pričuva ne odgovaraju stvarnom stanju već su uzete iz etažnog elaborata koji je bio odbijen od strane suda. Osim toga, postoji li pravo žalbe na iznos pričuve po kvadratu površine ili mogućnost smanjenja iznosa ukoliko vlasnik nema nikakva primanja pa tako ne moža plaćati tako visoku cijenu pričuve?

 

Hvala Vam lijepa na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o pričuvi ne postoji odnosno nije predviđen propisima.

 

Postoji međuvlasnički ugovor i ugovor s upraviteljem. Pretpostavljam da mislite na međuvlasnički ugovor.

 

Ako je potpis koji čini ugovor valjanim krivotvoren, ugovor se može poništiti, a krivotvoritelja i one koji su se time okoristili može se kazneno prijaviti.

 

Ako ugovorne strane ne odustanu dobrovoljno od ugovora možete to ostvariti tužbom u kojoj ćete tražiti da se utvrdi da je ugovor nevaljan te istaknuti druge tužbene zahtjeve, recimo tražiti odštetu ako ste primjenom ugovora bili oštećeni.

 

Međutim, Vaše mišljenje da je potpis krivotvoren nije dovoljno, već to mora potvrditi grafološki vještak. Moje je iskustvo da su grafološka vještačenja više-manje slabo osnovana i zato predstavljaju rizik. Ako se utvrdi da potpis nije krivotvoren, oni koje ste kazneno prijavili mogu Vas prijaviti za lažnu optužbu.

 

Što se tiče netočnosti u ugovoru, možete tražiti da se to ispravi aneksima ili novim ugovorom, a ako supotpisnici odbiju možete ići tužbom.

 

Minimalni iznos pričuve je propisan, a veći mogu ugovoriti suvlasnici, pri čemu moraju voditi računa i o imovinskom stanju drugih suvlasnika. Ako smatrate da ste oštećeni, i to možete ishoditi tužbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija