Jump to content

Oštećena fasada od strane susjeda


Gorski

Preporučene objave

Ovo mi je prvi post nakon registracije pa prije svega pozdrav svima iz Rijeke!

Postavi bih jedno pitanje;

 

Na žalost susjed sam jednom nepažljivom i nerazumnom čovjeku. Zbog radova na svojoj kući zaprskao nam je fasadu na nekoliko mjesta te je time i nagrdio u izgledu. Pokuštati ću se dogovoriti sa njime kako to ukloniti mada sumnjam da će biti lako. Da li postoji kakav način pravne nadoknade štete u slučaju da osobno angažiram izvođača koji će sanirati oštećenja?

 

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Napišite pismo s povratnicom susjedu ,u kojemu ga molite da u određenom roku pristupi popravku učinjene štete kako ne bi bili sami prisiljeni da angažirate izvođača radova radi popravka fasade ,uz prethodno angažiranje vjaštaka građevinske struke .

U koliko se susjed ogluši tada imate pravo pokrenuti sudski postupak za naknadu štete učinjene na opisani način,a kao dokaz procjenu štete od ovlaštene osobe recimo,:predračun troškova radova i materijala od nekog izvođača .

Vi možete i susjedu poslati presliku te ponude i cijenu radova ,možda se složi sa tom cijenom i plati bez parničenja ,koje bi bilo dugotrajno i štetno za obojicu .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na smjernicama!

Ovo je razumno, poslati mu zamolbu s povratnicom, no, jedno mi tu nije jasno. Ako ga zamolim da sanira oštećenja da li mu mogu dozvoliti da on to osobno radi (ne vjerujem u njegove kvalifikacije za to s obzirom da nije po struci fasader a i nema takav obrt) ili on mora angažirati firmu za te radove? Ako mu dozvolim da osobno sanira fasadu ili da to rade neki njegovi prijatelji na crno kako i kome ću se žaliti ako radovi ne budu izvedeni kako treba?

Molim vas također ako znate koji zakon regulira te odnose, da li Zakon o vlasništvu? Tako da se znam pozvati na određeni član odgovarajućeg zakona u zamolbi koju ću mu poslati.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Radi se o odgovornosti za štetu _

 

Prouzročenje štete članak 1045. ZOO

(predmjeva se obična nepažnja st 2.)

 

Vi ćete svakako tražiti da štetu popravi kvalificirana i ovlaštena osoba (obrtnik ili firma ), sa garancijom za radove i sl. Prijedlog može biti da izvođač bude po njegovom izboru ili po Vašemu .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija