Jump to content

otkaz ugovora na odredjeno


hr_m

Preporučene objave

Radim u privatnoj firmi sa oko 150 zaposlenih vec 7-8 god na odredjeno, ugovori su bili na 2 mjeseca, ali od toga zadnje 4 i pol godine nije bilo promjene u ugovoru, tj. bilo je za ocekivati da cu dobiti ugovor na neodredjeno. Umijesto njega 24.12.2009. godine sam upucen na "kolektivni", na kraju se ispostavilo OTKAZ. Nitko iz firme me nije kontaktirao, nikakv papir nisam ni vidio kamoli potpisao, receno nam je da se vracamo na posao 7 ili 11.01.2010. u tom periodu sam vec odjavljen, neznam s kojim datumom, knjizicu ni papire nisam vidio ni do danas. Pozvan sam na posao opet i dobio novi ugovor od 12.01-26.02.2010.god. Sad se opet prica da nakon njegovog isteka definitivno dobijam otkaz ( vise nas ali nemamo svi isti status sa stazom). Sta da radim, hoce me se rijesit ali sta da napravim da im to neuspije? postoji li bilo kakav nacin???????? Postoji li ikakva osnova za bilo kakvu tuzbu, bilo sta da ostanem, da zadrzim radno mijesto???? ako mi daju otkaz imam li pravo na naknadu s biroa s obzirom na ovaj prekid u stazu????????? Pomozite...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hr_m sve sam ovo prošao i ja. Poktrenuo sam sudski spor protiv poslodavca i izgubio. Izgubio sam puno živaca i novca i sve sudske sporove.

Znaj da ovaj posao od 8 godina za suce ne znaći ništa. To ti je u stvari faktični rad koji kao da i nije rad.

Ovim putem molim rubensa ako bi mi htio poslati svoj privatni mail. Zapravo htio bih ga zamoliti za savjet.

Pozdrav hr_m i puno uspjeha.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hr_m,

 

ako je istina ovo sto kazete (naravno, u slucaju spora Vi to morate moci i dokazati) Vi imate zakonske osnove za tuzbu.

 

Ukratko, po cl. 15 starog odnosno cl. 10 novog Zakona o Radu

 

"(5) Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme."

 

To znaci da ste vi nastavkom fakticnog rada nakon isteka ugovora na odredjeno postali radnik na neodredjeno. Time imate sva prava koja zakon pruza takvim radnicima: otkazati Vam se moze samo iz odredjenih razloga, imate pravo na otkazni rok i otpremninu itd.

 

korisnik pegula ocito ima nekih losih iskustava, ali to Vas nikako ne bi trebalo obeshrabriti u ostvarenju Vasih prava, pogotovo s obzirom da ne znamo kakav je njegov slucaj zaista bio i naravno razne razloge zbog kojih je nezadovoljan sudskom zastitom

 

s obzirom na ovo sto ste napisali, sud bi Vam svakako trebao pruziti zastitu te Vam preporucam da se obratite odvjetniku koji ce Vas moci savjetovati i voditi eventualne sporove protiv poslodavca

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam sve ugovore kod sebe, sacuvani su. Od 1.5.2004. do 24.12.2009. san na istom ugovoru, bez promjene opisa posla, ako je to ta promjena na koju se oni hvataju. onda pauza do 12.01.2010. i opet ugovor na istom poslu.znaci 4 god i 7 mj, a vec nakon 3 sam trebao dobiti na neodredjeno. znam da sud traje, a najvise i kosta... sad su se poceli rjesavati i radnika pred mirovinu i hoce ih poslati na biro.... Znate li sta sve trebam imati da mi vrijedi kao dokaz na sudu, kakvi papiri su mi obavezni za pocetak??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo sve to prijavite inspektoratu rada, preporučam , ako ste u Zagrebu, da se obratite inspektorici Marici Dilić, koja se i te kako zna obračunati sa takvim poslodavcima. Drugo svakako angažirajte odvjetnika ili barem otiđite kod nekog od njih koji će izvršiti uvid u Vaše dokumnete te će Vam dati nabolji savjet što i kako dalje. Ovako preko foruma je svaki savjet u stvari paušalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija