Jump to content

Općinski sud-Trgovački sud-zloupotreba svjedočenja


yasna

Preporučene objave

Molim Vas za pomoć.

18.1.2010. primila sam od Općinskog suda Prijedlog za osiguranje privremenom mjerom - zabranom prodaje ili opterećenja moje nekretnine, u čijem je prilogu bila tužba od 29.11.2004. god.

Navedenu tužbu nikad nisam primila niti je održana rasprava

- na pozivu je navedeno da je to građanski postupak, iako su stranke trgovačka društva, a tužba se temelji na čl.273 st.3 Zakona o trgovačkim društvima.

U tužbi je kao dokaz navedeno svjedočenje stranaka u postupku koji se vodio pred Trgovačkim sudom u drugom predmetu i sa drugim strankama u postupku.Svjedoci su bili tužena stranka i još dva svjedoka - ja sam bila jedan od ta dva svjedoka.Radilo se o tome da sam iznajmila poslovni prostor od tuženika,a tužitelj je teretio tuženika da sam kao zakupac trebala njemu isplaćivati najamninu jer mu je tuženik bio dužan.Najamnina se plaćala na žiro račun tvrtke, a zakup je trajao godinu dana tijekom 2002. godine.

Postoji i ugovor o zakupu.To je i bilo moje svjedočenje.

Zanima me slijedeće:

1. Kako je moguće da Općinski sud šest godina drži tužbu u ladici, niti se poduzimaju bilo kakve radnje vezane uz tužbu.

2. Da li je moguće da tužitelj u svojoj tužbi kao dokaze navodi svjedočenje jedne od stranaka u sporu (tuženika -vlasnika posl. prostora) i dva svjedoka sa rasprave koja je održana pred Trgovačkim sudom i koja nemaju nikakve veze sa gore navedenom tužbom prema meni, a koja je na Općinskom sudu.

Da li je to zakonito?

3. Tužitelj me tereti za dug vlasnika poslovnog prostora prema njemu, kao i za sve sudske troškove koje je imao u

sudskim postupcima sa vlasnikom poslovnog prostora, jer nije uspio naplatiti svoj dug. Vlasnik poslovnog prostora tvrdi da je tužba pred Trgovačkim sudom odbačena i da nema nikakve pravomoćne presude u korist tužitelja.

Da li je Općinski sud nadležan u takvom sporu, jer se tužitelj poziva i na čl. 430 Zakona o trgovačkim društvima

i na izvanugovornu obvezu tuženika (mene) za učinjenu

štetu?

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Ako ste neistinitim iskazom prouzrokovali štetu na način da je sud u nekim postupcima prihvatio izjavu kao osnov za donošenje

presude , a iskaz je bio neistinit ,tada tužitelj ima pravo na naknadu štete , a i može podnijeti kaznenu prijavu općinskom državnom odvjetništvu .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Moje svjedočenje nije bilo neistinito - odnosilo se postojeći na ugovor o zakupu. Mene zanima da li se moje svjedočenje na Trgovačkom sudu može navesti u tužbi, jer se radilo o sasvim drugom sporu i pred drugim sudom.Zar nije tužiteljev odvjetnik zloupotrijebio moje svjedočenje - i svjedočenje drugih dviju stranaka navedenih u tužbi protiv mene - kako bi na bilo koji način naplatio svoje troškove u postupku koji je izgubio ?

Također mi nije jasno po kojim se kriterijima rukovodi tužitelj, jer je isto tako mogao tužiti bilo kojeg drugog kupca koji je isplaćivao novac tuženiku na njegov račun.Ja ne mogu znati kome je tuženik bio dužan i nema nikakve pravne osnove da me se tereti da trebam isplaćivati novac na račun tuženikovih vjerovnika.

Zar ne bi bilo protuzakonito da se novac uplaćuje na račun

tužitelja protivno ugovoru o najmu, umjesto na račun ugovorne strane?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija