Jump to content

Povrat poreza za djecu


dadich

Preporučene objave

Prvo svima lijep pozdrav!

 

Trebao bih pomoć oko povrata poreza. Razveden sam otac dvoje djece i tek nedavno sam saznao da imam pravo tražiti povrat poreza s postotkom osobnog odbitka 50% koji mogu dijeliti sa bivšom suprugom na čijoj poreznoj kartici su djeca prijavljena.

Zanima me, da li da bih tražio tih 50% olakšica na poreznoj prijavi, da li moram nekoga tražiti suglasnost, obavijestiti bivšu suprugu ili nešto treće? Nismo baš u dobrim odnosima pa mi je problem takve stvari rješavati sa njom...

Također, na obrascu od Erste ima na sedmoj stranici mogućnost izračuna, pa me zanima i kako se dobije ukupni faktor. Da li ide za dvoje djece 1 + 0.5/2 + 0.7/2 (ako se radi o 50%) što bi ispalo 1.6 ili nekako drugačije?

 

Nadam se da sam dovoljno dobro to objasnio...

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@DAJA007: Netočno.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, kao i pripadajućem mu pravilniku, ako više osoba uzdržava djecu (što ovdje jest slučaj) a ne sporazume se oko drugačije raspodjele uvećanog osobnog odbitka, isti se dijeli na jednake djelove. Ako jedan od ova dva uzdržavatelja u nesuglasju traži preraspodjelu po podnesenim godišnjim poreznim prijavama- vrši se tada, kod oboje.

 

@dadich: točna računica, drugu polovicu za svako dijete će korisititi majka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija