Jump to content

Usmena oporuka???


vladobasprim

Preporučene objave

Da li usmena oporuka vrijedi u slučaju da je preminuli govorio ljudima oko sebe da svu svoju imovinu poslije smrti ostavlja tome koga je on imenovao a u ovom slučaju najstarija kčer,dok sinu i mlađoj kčeri ne ostavlja ništa .Naime supruga pok. nema nikakva prava jer su razvedeni.Ukratko ču pokušati objasniti cijelu stvar!

Pokojnik je nastradao u prometnoj nezgodi a živio je nakon rastave sam isa svojim sinom nije bio u nikakvim odnosima od te rastave tako i mlada kćer.

Starija kćer je bila u sa ocem u dobrim odnosima i otac je uvijek govorio da če nakon njegove smrti svu svoju imovinu ostaviti njoj.Pošto je otac smrtno stradao u prometnoj nesreći

mije ostavio nikakvu oporuku ali kada se prijavljivala smrt u matičnom uredu upitano je da li je pokojnik ostavio usmenu oporuku da bi se naknadno upisalo 3 ljudi koji to potvrđuju!!!

Unaprijed hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

3. Oporuka u izvanrednim okolnostima

Usmena oporuka

Članak 37.

(1) Oporučitelj može očitovati svoju posljednju volju usmeno pred dva istodobno nazočna svjedoka samo u izvanrednim okolnostima zbog kojih nije u stanju oporučiti ni u jednom drugom valjanom obliku.

(2) Usmena oporuka prestaje vrijediti kad protekne 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti u kojima je napravljena.

 

Izjave o namjeri oporučivanja nisu isto što i oporuka. Kad bi bilo tako - da malo karikiram - u svakom ostavinskom postupku bi se pojavilo nekoliko usmenih oporuka i odgovarajuća količina svjedoka.

 

Budući da je ostavitelj živio sam, vrlo vjerojatno je bio dovoljno zdrav i priseban da prije nesreće sastavi redovnu pisanu oporuku.

 

Za njega su izvanredne okolnosti eventualno mogle nastupiti nakon nesreće, ako je još neko vrijeme bio živ i priseban, a nije bilo mogućnosti da izradi pisanu oporuku.

 

Dakle, mislim da se u opisanom slučaju ne može govoriti o usmenoj oporuci već samo o namjerama pokojnika koje nije za života realizirao.

 

Kad bi se to i priznalo oporukom, njegova djeca imaju pravo na nužni dio, tj. oporukom se ne može isključiti nužnog nasljednika iz nasljeđivanja osim u specifičnim slučajevima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Zoki 2!

 

Na ozbiljan odgovor kronične stranke dali ste vrlo šaljivu primjedbu ,koja me podsjetila na pismo Djedu mrazu,pročitanom na internetu. Pošiljatelj tog pisma žali se DM da umjesto donošenja darova ove godine DM mu je uzeo sve njegovo najdraže , kao M.Jacksona i druge celibritije ,a ostavio muje samo najdražeg političara Stjepana Mesića .

(valj da mu je trebao i to uzeti )

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija