Jump to content

čl 224 davanje nenaplative zadužnice?!


Jadranko

Preporučene objave

Naime jedan'poslovni partner' mi dao dvije zadužnice koje su nenaplative tj. on čak nema žiro račun! ali ima imovine! na koju sam se uredno upisao preko suda ali sam 7-8 u redu - sve ovrhe prije mene... znaci radi se o prof. varalici!

Na sudu ( kaznenom čl 224) je izjavio da je on nama stalno govorio da ne zna kad će platiti!!! prije nego što je uzeo robu ( što nema veze sa zdravom pameću jer nikada robu ne bi dobio) i da je znao da je zadužnica nenaplativa! sad se vadi na sina da su u stvari fakture krivo napisane ne na njega već su trebale na sina za kojeg je on u orginalu potpisivao sve papire iako nije ovlašten za to!

 

po mojoj nekoj logici u svoj svojoj nepameti... tip je priznao kazneno djelo?

 

... ili nije?

 

kakva je sudska praksa u takvim slucajevima?

jer može sud narediti njemu da plati i dokaže da to nije prijevara po članku 224!inaće radi se o nemalom iznosu od cca 20 000 eura!?

 

 

čl 224

Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini.bit će kažnjen novčanom kaznom ili kazno zatvora do tri godine

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitan je činjenični opis djela, da li u optužnom aktu piše "iako je znao da nije naplativa" ili se tereti da vas je na neki drugi način dovodio u zabludu. Inače kod ovih kaznenih djela sud cijeni cjelokupno ponašanje okrivljenika prije i nakon djela, dakle da li je u trenutku narudžbe već bio zadužen, da li je naknadno nešto platio, da li se naknadno javljao na vaše telefonske pozive. Postoji li svjedok koji potvrđuje da vam je rekao da je zadužen? U pravu ste da je djelomice priznao kada je rekao da je znao da je mjenica nenaplativa, pod uvjetom da se za to tereti. Jeste li već saslušani kao svjedok, tada trebate postaviti imovinskopravni zahtjev, ali to možete i naknadno u parnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija