Jump to content

vjenčanje kao porezno opterećenje


igorilla

Preporučene objave

Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina osoba A je 2006.godine kupila prvu nekretninu i ostvarila oslobođenje od plaćanja poreza na promet nakretnina, a također i 3 godine po Poreznoj prijavi koristila umanjenje dohotka za 12.000,00kn po osnovi plaćenih kamata na namjenski kredit.

 

Osoba B je 2009.g. kupila prvu nekretninu i podnjela zahtjev za oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, ali još nije dobila riješenje, što nije čudno jer se to čeka neko vrijeme, ali presumpcija je da će riješenje biti pozitivno, što znači da će osoba A i osoba B biti u istom pravnom položaju.

 

Što se događa sa poreznom olakšicom od 12.000,00kn na plaćene kamate po namjenskim kreditima osobe A i B ako ONI SKLOPE BRAK?

 

Napomena: brak je sklopljen nakon kupnje nekretnine osobe B, i osoba A i B NISU MIJENJALE PREBIVALIŠTE, tj. svaka od njih stanuje u svom stanu?

 

Unaprijed hvala na odgovoru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se obje osobe ne mogu koristi više nakon sklapanja braka uvećanje osobnog odbitka po osnovi izdatka kamata temeljem namjenskog stambenog kredita sukladno odredbama članka 36. stavak 17. točka 3. Zakona o prezu na dohodak i članka 58. stavak 10. točka 1.4 i stavak 15. Pravilnika o porezu na dohodak.

 

članak 58. stavak 10. točka 1.4:

...pisana izjava poreznog obveznika i njegova bračnog druga da u trenutku i do trenutka kupnje prvog stambenog prostora, prema članku 36. stavku 17. Zakona,nemaju u vlasništvu i/ili suvlasništvu odnosno nisu imali u vlasništvu i/ili suvlasništvu stambeni prostor u tuzemstvu i u inozemstvu i da se radi o kupnji prvog stambenog prostora...

 

članak 58. stavak 15.:

porezni obveznik rezident nije obvezan godišnjoj poreznoj prijavi priložiti isprave iz stavka 10. točke 1. podtočke ...1.4. ... ovoga članka ako je iste porezni obveznik već dostavio Poreznoj upravi kao prilog uz godišnju poreznu prijavu i koristio dio osobnog odbitka po toj osnovi u prethodnim poreznim razdobljima te ako nije došlo do promjene podataka iz tih isprava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija