Jump to content

odgovornost za dugove ostavitelja


vladoxx

Preporučene objave

Nakon smrti moga oca nije ostalo nikakve pokretne ni nepokretne imovine tj sve što je prije imao je darovnim ugovorom prebačeno na moju majku.Nakon smrti ostao je mali dug po tekućem računu i gotovniski kredit u ZABI koji je dignuo pokojni otac bez jamaca i bez police životnog što je bila greška banke. Na ostavinskoj raspravi je doneseno rješenje da pokojnik nije imao pokretnina i nekretnina dakle da nema nasljedstva. Kako u zakonu stoji da nasljednik odgovara za dugove ostavitelja razmjerno nasljeđenom dijelu,a u rješenju o ostavini nema ničega jeli postoji obveza nasljednika za dugove koje banka nije osigurala.

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene muči ista stvar. Nakon smrti moje majke nije ostala nikakva imovina osim računa u banci na kojem je dug od 5.000 kn.

Ostavinsku raspravu nismo pokretali mi, nego nam je rečeno da je pokrenuta automatski kada smo prijavili smrt i vadili osmrtnicu. Sada smo dobili riješenje o nasljeđivanju u kojem piše da smo se ja i moje sestre (ja imam 22 godine i studiram, jedna sestra ima 19 i studira, a treća je maloljetna;roditelji su nam bili razvedeni, pa s ocem nemamo kontakt, a baka je sada udomiteljica maloljetnoj sestri i bila joj je skrbnik za posebne slučajeve kod ostavinske rasprave) odrekle ustvari ničega tj. ne dobivamo ništa te da se odričemo i dugova na računu u banci.

Ali u banci sada tvrde da im mi bez obzira na to moramo vratiti dugove. Nisu nam još ništa nudili za potpisati, ali mi smo sada izgubljene i ne znamo što da radimo.

Mogu li oni nama sjesti na mirovinu koju smo dobile (700 kn svaka) i tako se naplatiti? Rekli su također da postoji mogućnost da baka otplaćuje te dugove jer oni ne prakticiraju otpis dugova.

 

Molim Vas za pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednici nasljeđuju dug ostavitelja u vrijednosti nasljeđene imovine.

pošto vi ništa niste nasljedili niste uobvezi vračati dug.

 

SMRT

Članak 213.

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

 

dug po tekučem računu je osobni dug.

u banci nemoj ništa potpisivati a da predhodno ne proučiš ponuđeni papir sa tekstom.

ako priznaš dug dužna si ga i vratiti.

 

obiteljska mirovina je pravo a ne nasljedstvo i odnje nemogu naplatiti dug bez sudske odluke.

 

ako ipak pokrenu tužbu žalite se na rješenje o ovrhi (obvezno inače ako rješenje postane pravomočno morate isplatiti potraživanje) i nasudu ukažite na navedene činjenice.

 

mali je iznos i za njih 90% nepovoljan ishod.

nevjerujem da će pokrenuti tužbu za vračanje duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija