Jump to content

poodstanarski problemi


incognita87

Preporučene objave

postovani, molila bih pomoc!

u podstanarskom stanu sam vec pola godine, dala sam polog 250e, uredno placam sve rezije i odrzavam stan. odjednom, gazda se dosjetio da bih ja mogla placati i pricuvu (da napomenem: ulazna vrata stana se nalaze na samoj fasadi zgrade, dakle nemam nikakav kontakt sa stubistem, kao niti moj sanducic koji se nalazi do ulaznih vrata, a zna se da se pricuva placa za odrzavanje stubista-lift, placanje cistacice...). to nije sve, dosjetio se on da bih ja mogla placati i gradsko stambeno komulalno! od prijatelja podstanara sam cula da je placanje pricuve i gsk-a duznost vlasnika stana, a ne podstanara cija je duznost da placa svoje racune (struja, voda, plin, cistoca..) kao sto sam dosada i cinila.

molila bih za informaciju ako postoji ikakav zakon o tome sto treba placati vlasnik stana, kako bih potrvdila gazdi da je njegova duznost podmirivanje racuna pricuve i gsk-a??

unaprijed zahvaljujem za svaku korisnu informaciju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o najmu stanova regulira odnose najmodavca i najmoprimca.

 

Pričuvu je dužan plaćati vlasnik nekretnine, jednako tako i odgovara za neplaćen iznos. To izričito odbijte platiti.

 

Komunalnu naknadu plaća korisnik prostora, a to ste vi. Vlasnik ima mogućnost da nadležnoj službi dostavi ugovor o najmu koji će vam uspostaviti fakture za neplaćenu naknadu u vremenskom razdoblju trajanja ugovora o najmu stana.

 

Te stvari se moraju dogovoriti prije potpisivanja ugovora i taksativno ih navesti u samom ugovoru o najmu stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno hvala za informaciju o pricuvi. problem je taj sto smo ugovor napisali i potpisali na obicnom papiru A4 formata, a gazda je vrlo nemaran pa tako vec pola godine oduzuje sa odlaskom javnom biljezniku na sklapanje pravog ugovora. da ne kazem da je prvo bio dogovor da cemo placati stanarinu preko racuna, onda se iznenada njegova zena dosjetila da je ipak bolje da to ne ide preko racuna nego na ruke(i glupom bi bilo dosta da shvati da se boji da sama ne odem prijaviti porez koji mi pripada, a nismo prijavljeni!).

sve se bojim kada mu priopcim da nemoram placati pricuvu kako ce ragirati..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislite li da bi bilo pametno da ga jos jednom pitam da potpisemo ugovor (jer mi stvarno ne odgovara da sam prijevaljena na skroz drugom dijelu grada a zivim na stotom...)?? no ja znam zasto on to odbija, jer ako imam ugovor ovjeren kod biljeznika mogu sama traziti porez, bez njega, a onda ce on automatski biti prijavljen jer nije prijavio stanare...mogao bi barem izaci ususret sa neplacanjem pricuve, jer kad se zbroji...vise bi ga izaslo da nakon godine dana mora platiti porez na nas...sto bi mene dakako odusevilo..:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

dakle zakon o najmu kaze da pricuvu placa vlasnik (makar se taj cijeli zakon odnosi iskljucivo na najam sa zasticenim najmoprimcima a to vi niste).no placanje svih racuna i obveza zavisi o tome kako je navedeno u ugovoru koji ste podpisali i ovjerili, pa ako u ugovoru pise da placate i pricuvu onda ju i placate a ako ne pise onda ne. ako kojim slucajem nemate ugovor o najmu onda ste na krivome forumu i pravno vam se nemoze nikako pomoci. a sto se mog osobnog misljenja tice smatram da bi najmoprimac trebao placati pricuvu jer on koristi zgradu kao takvu kojsa se financira iz pricuve, dakle iz pricuve se placa ciscenje stubista (ako se cisti), stubisna rasvjeta itd odnosno sve sto ulazi u odrzavanje zgrade koje ste trenutno vi korisnik.

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija