Jump to content

pravo na nužni dio


FLOWER341

Preporučene objave

zanima me da li sestra i ja imamo pravo na kakav nužni dio pokojne majke...naime, moj otac i moja pokojna mama su zajedno napravili kuću. u vrijeme majčine smrti i sestra i ja smo bile maloljetne, a kuća se vodila na mom ocu. ona je imala samo auto u vlasništvu , koji je ostavinskom raspravom pripao mom ocu. ni sestra ni ja nismo bile pozvane na ostavinsku. moja sestra ima down sindrom i ja sam nakon njene punoljetnosti dobila nad njom skrbništvo. otac nam je svakoj darovao polovicu kuće, starine, koju je on dobio u nasljedstvo od svoje familije. mene zanima da li sestra i ja imamo kakvo pravo na dio u kući koju su moj otac i moja pokojna mati zajedno izgradili. da li imamo pravo možda na kakav nužni dio po mami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uf... ima dosta toga !

 

Ostavitelja nasljeđuje njegov bračni drug i potomci (djeca) na jednake dijelove.

 

Problem u vašem slučaju je što je kuća bila upisana samo na tatu, pa prvo treba utvrditi da li je kuća bračna stečevina između tate i pok.majke. Ukoliko nije, tada otac ostaje vlasnik kuće kao što je to bio i prije smrti majke, ali ukoliko je kuća bračna stečevina, što znači da su je zajedno zidali, bez obzira što je samo jedan bračni drug upisan kao vlasnik, tada je 1/2 kuće od pok.majke i upravo tu polovicu nasljeđujete vas troje na jednake dijelove. To je trebalo prigovoriti u ostavini i ukoliko bi otac to osporavao tada bi vas dvije u parničnom postupku dokazivale da je kuća brač.stečevina i onda bi se vratili u ostavinski postupak iako sud može i presudom to odrediti.

 

Vama je trebao biti postavljen skrbnik u toj ostavini a na to pazi sud odnosno javni bilježnik koji je vodio ost.postupak.

 

Naglašavam da vam sve ovo pišem samo na temelju vašeg pisma te se odmah ograđujem od danog mišljenja, ovo vam je samo informativno.

 

 

U svakom slučaju, odmah kod prvog odvjetnika na pravni savjet da vidite što se može !!! 250,00 kuna + PDV 23 %

 

isplati se, idite !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija