Jump to content

neiskoristeni godisnji odmor nakon porodiljnog


corny16

Preporučene objave

Zaposlena sam na fakultetu. Trenutno sam na porodiljnom dopustu koji koristim od ožujka 2009., a koji istječe krajem ožujka 2010.

Do nedavno su me uvjeravali da nemam pravo iskoristiti stari godišnji odmor nakon isteka porodiljnog jer u prošloj godini nisam efektivno radila punih 6 mjeseci.

Međutim, nakon izmjene članka 55. Zakona o radu, od 1. siječnja ove godine, trebala bih imati pravo prenošenja i korištenja godišnjeg odmora iz 2009.

Zanima me je li to istina?

I ako imam na to pravo, imam li pravo na isplatu regresa (koji je uredno isplaćen mojim kolegama lani, po odlasku na kolektivni godišnji).

 

Ukratko, zanimaju me moja prava na neiskorišteni stari godišnji odmor i u vezi s time na isplatu regresa, nakon povratka sa porodiljnog dopusta.

Unaprijed se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Čl. 63. st. 3 novog ZOR: Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka, godišnji odmor, odnoso dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

 

Bitna promjena u odnosu na stari ZOR - izbačeno je da radnik može koristiti godišnji odmor pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. To bi značilo da radnica koja je bila na porodiljnom dopustu cijelu 2009. godinu ima pravo koristiti godišnji odmor odmah po povratku na posao u 2010. godini za 2009. godinu sve do 30.06.2010., i poslije 30.06.2010. godine ima pravo ponovno koristiti godišnji odmor i za 2010. godinu. Dakle iz navedenog proizlazi da se vrijeme koje je provedeno na porodiljnom dopustu računa kao vrijeme provedeno na radu.

 

 

Dakle, imate pravo na godišnji odmor i za 2009. i za 2010. i naravno pravo na regres ako je ono ugovoreno kolektivnim ugovorom. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija